Închide

Femeia care a furat cardul soacrei sale și i-a tocat economiile, condamnată marți la închisoare cu suspendare

ActualitateTop News by Actual de Cluj - iun. 16, 2022 0 313

Femeia care și-a jefuit soacra furându-i zeci de mii de euro de pe card, după care a falsificat chitanțe presupus emise de bancomat și a mințit în fața anchetatorilor a scăpat ieftin, cu închisoare cu suspendare, după ce în final și-a recunoscut fapta și a achitat prejudiciul; sentința a fost dată în urmă cu două zile.

În fapt s-a reținut că din septembrie 2019 până în iulie 2020, folosind fraudulos cardul bancar emis pe numele soacrei sale, o femeie a furat în 40 de rânduri bani de pe card până l-a golit, cauzând un prejudiciu de 177.000 lei. Aceasta a falsificat șase chitanțe eliberate de ATM prin fotocopiere şi înlăturarea datei efectuării operaţiunii şi care ulterior le-a predat persoanei vătămate pentru a ascunde efectuarea de retrageri de numerar în mod fraudulos.  În cursul urmăririi penale persoana vătămată a solicitat obligarea inculpatei la plata sumei de 177.000 lei cu titlu de daune materiale. Instanța a admis cererea inculpatei de a fi judecat în procedura simplificată a recunoaşterii învinuirii, astfel că probele din cursul urmăririi penale nu au fost readministrate, cauza urmând a fi soluţionată în baza acestora. Inculpata a achitat treptat părţi din prejudiciul produs părţii civile. La termenul din 1 aprilie persoana vătămată a depus la dosar tranzacţia civilă încheiată cu inculpata cu privire la despăgubirile civile solicitate.

Persoana vătămată a declarat în proces că în septembrie 2019 și-a vândut cota parte din casa părintească situată în Cluj-Napoca, cumpărătorul plătindu-i 235.400 de lei prin transfer bancar, contului fiindu-i atașat un card bancar. În perioada septembrie 2019 – august 2020 persoana vătămată s-a deplasat împreună cu nora ei, inculpata , de câteva ori la bancomatele băncii, de unde a retras diverse sume de bani, iar de două ori a mandatat-o pe nora ei, inculpata, să se deplaseze cu cardul său bancar și să retragă sume de bani, aceasta din urmă cunoscând codul PIN al cardului persoanei vătămate, care a fost setat la data emiterii cardului. În total a retras suma de 51.000 de lei din contul său bancar, iar diferența de 185.000 de lei persoana vătămată a reclamat prin sesizare că i-a fost retrasă abuziv de către persoane necunoscute. Persoana vătămată a mai precizat faptul că de fiecare dată când retrăgea sume de bani din contul ei, folosind acel card bancar, chitanțele eliberate de bancomat le păstra și le punea într-un plic, chitanţe pe care l-a predat organelor de poliție, cu mențiunea că în două situații a mandatat-o pe nora ei să retragă bani din contul său iar aceasta nu i-a adus și chitanțele eliberate de bancomat, motivându-i că ATM-ul nu i-a eliberat chitanțe. În 19 august 2020 persoana vătămată i-a încredințat din nou cardul său bancar nurorii sale, inculpatei, pentru a se duce la bancomat și a retrage suma de 2.000 de lei, pe care urma să i-o dea cu titlu de împrumut fiului ei, soțul inculpatei . Cei doi s-au deplasat la un bancomat și au încercat să retragă suma dar s-au întors și i-au prezentat chitanța eliberată de ATM, spunându-i că au încercat să retragă din cont suma de 5.000 de lei, dar nu au reușit deoarece nu mai sunt fonduri disponibile, în cont rămânând doar 495 de lei.

Fiind întrebată unde păstra cardul bancar și cine avea acces la el, persoana vătămată a declarat că îl ținea la ea în cameră, sub cheie și că nu avea nimeni acces la el, fără acordul său. Aceasta a menționat că singura persoană căreia i-a încredințat cardul bancar BT este nora sa, dar nu o bănuiește pe aceasta de comiterea faptei și nici pe fiul ei.

Criminaliștii au analizat chitanțele eliberate de bancomate și au constatat că o parte dintre ele erau falsificate. Inculpata a fost testată cu aparatul poligraf și s-a constatat faptul că răspunsurile acesteia la întrebările esențiale cauzei – dacă a folosit cardul bancar al soacrei sale fără acordul acesteia; dacă a retras bani folosind acel card fără a-i spune soacrei sale acest fapt și altele – au produs unele modificări psihofiziologice, care ar putea fi asociate comportamentului simulat. Totodată, fiind audiată în calitate de suspect, inculpata nu a recunoscut faptele reținute în sarcina sa. De exemplu, fiind întrebată cum își explică faptul că autorii faptelor, pentru a efectua retragerile frauduloase, trebuiau să dețină în mod fizic cardul soacrei sale emis de BT, care avea CIP, cât și faptul că aceștia trebuiau să cunoască și codul PIN al cardului pentru a putea efectua operațiunile frauduloase, inculpata a răspuns că nu își poate explica cum s-au putut săvârși faptele, după cum arată motivarea instanței Tribunalului Cluj.

În 27 aprilie anul trecut la locuința femeii și a soțului acesteia, precum și a soacrei care locuia în aceeași casă, a fost făcută o percheziție domiciliară, ocazie cu care s-au descoperit în geaca inculpatei trei chitanțe de retragere de numerar, o fotocopie a cardului persoanei vătămate şi un plic pe care erau scrise de mână sumele ridicate din contul persoanei vătămate, tranzacţii reclamate de persoana vătămată ca fiind frauduloase. Fiind audiată în calitate de inculpat, inculpata a recunoscut săvârşirea faptelor şi a menţionat că sumele de bani ridicate din contul persoanei vătămate au fost oferite soțului ei. Inculpata a menţionat că anterior comiterii faptelor a apelat la serviciile unei călugărițe şi a cheltuit suma de 45.000 euro, iar ulterior nu a avut curajul să îi spună acest lucru soțului ei. Inculpata a recunoscut şi plăsmuirea celor șase chitanţe prin copierea acestora cu ascunderea datei operaţiunii.

Femeia a fost condamantă la un an, 9 luni şi 10 zile închisoare, cu suspendare; decizia, pronunțată marți, poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.

Amintim, actualdecluj.ro a relatat în aprilie anul trecut:

O clujeancă de 39 de ani e cercetată penal după ce ar fi furat din contul bancar al soacrei sale de 66 de ani zeci de mii de euro prin mai multe operațiuni de retrageri de numerar.

”În urma investigațiilor efectuate până în prezent, a reieșit faptul că în perioada septembrie 2019 – iulie 2020, o femeie în vârstă de 39 de ani, din Cluj-Napoca, prin utilizarea fără drept a unui card bancar, ar fi efectuat multiple operațiuni de retrageri de numerar, cauzând un prejudiciu de aproximativ 185.000 de lei”, arată anchetatorii – adică aproximativ 37.000 de euro.

Anchetatorii au fost sesizați în toamna anului trecut despre aceste infracțiuni, dar numai acum au reușit să administreze suficiente probe pentru a organiza perchezițiile. De altfel, prejudiciul, de zeci de mii de euro, nu a fost recuperat deloc. ”Pe măsură ce sumele erau retrase, au fost și cheltuite”, spun surse din cadrul IPJ Cluj pentru actualdecluj.ro.

Sumele de bani ar fi fost retrase din contul bancar al soacrei sale în vârstă de 66 de ani, cu care locuia în aceeași casă, de la diferite bancomate situate în Cluj-Napoca. Ieri locuința femeii a fost percheziționată iar aceasta a fost reținută pentru 24 de ore, fiind propusă azi magistraților cu propuneri de măsuri preventive. Instanța a decis să o plaseze în arest la domiciliu pentru 30 de zile, în locuința în care stă cu soacra sa.

Citește și:

O clujeancă e cercetată penal după ce ar fi furat din contul bancar al soacrei sale zeci de mii de euro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu