Închide

Cum s-au judecat la urbanism proiectele pentru construirea de locuințe într-o comună de lângă Cluj: Platinia de Baciu cu 90 de apartamente, declarat oportun. Ansamblu cu 170 de apartamente propus în „cartierul chinezesc” de pe Privighetorii, inoportun

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - iun. 16, 2022 0 1046

Ansamblul cu 7 etaje și 90 de apartamente, spații comerciale și birouri dorit pe Transilvaniei16-22 în comuna Baciu, botezat în comisia de urbanism ca Platinia de Baciu, a primit avizul de oportunitate. Proiectanții de la Maiatec trebuie să mai rezolve o serie de problemele de accesibilitate, retrageri ale ultimului nivel sau „rupere” a zonei comerciale propuse, însă respectivele aspecte se vor lămuri când proiectul va reveni la faza de Plan Urbanistic Zonal. Un alt ansamblu cu 8 imobile cu 170 de apartamente propus în zona străzilor Privighetorii și Cometei a fost respins în faza de oportunitate, specialiștii cerând proiectanților de la Studio Axia să vină cu propuneri generoase pentru comunitate.

 

Pe un teren de peste 6400 de metri pătrați de pe str. Transilvaniei, nr. 16-22, din Baciu, două societăți comerciale ( Alleppo Green Invest și Ro Carpați)  și câteva persoane fizice vor să ridice un imobil mixt cu spații comerciale, birouri dar și locuințe. Potrivit propunerii, se dorește un imobil mixt cu regimul de înălțime maxim S+D+P+7E cu parcări auto și de biciclete, și spațiile tehnice necesare funcțiunilor la subsoluri, spații comerciale, servicii și imobile administrative la demisol, parter, etaj 1 și etaj 2, spațiu verde cu acces public la nivelul etajului 3 (nivelul parter al blocurilor de locuinte, din partea Nordică a parcelei reglementate) dar și locuințe colective de la etaj 4 până la etaj 8 și retras. În total urmează să fie construite 90 de apartamente.

 

Proiectul a mai fost discutat la comisia de urbanism a Consiliului Județean, însă a fost respins. La ședința din 16 iunie, proiectanții de la Maiatec au revenit cu studiul de oportunitate aferent proiectului, arâtând că au redus un nivel față de varianta inițială și au propus un sens giratoriu pentru a fluidiza circulația din zonă. Având în vedere felul în care este făcută propunerea, ansamblul a fost botezat ca „Platinia din Baciu”, după ansamblul cu zone comerciale și apartamente cu același nume din Cluj-Napoca.

„Blocurile arată bine. Sunt mai frumoase și ca Platinia, dar trebuie să avem grijă la ce aprobăm pe lângă aspect”, a apreciat președintele Alin Tișe, cel care conduce comisia de urbanism a CJ Cluj.

Proiectul a fost amendat și de această dată de specialiștii din comisie, însă Tișe a spus că nu mai dorește să amâne avizarea proiectului. S-au formulat obiecții cu privire la numărul de locuri de parcare, arhitecții din comisie apreciind că nu ar fi suficiente pentru vizitatori sau viitorii locuitori, cu privire la circulații, la reconfigurarea zonei comerciale dar și legate de necesitatea retragerii etajului cu nr.7. După discuții care au durat zeci de minute, Tișe a concluzionat că proiectul va fi avizat favorabil, cu condiționări, proiectanții primind ca temă să revolve toate obiecțiile, inclusiv să discute cu Primăria Baciu proiecte de trafic sau cerințele privind viitoarele spații din cadrul ansamblului care urmează să fie puse la dispoziția instituției.

Un alt ansamblu cu 8 imobile (cu câte două etaje și unul retras) și un număr de 170 de apartamente dorit pe un teren de 1,4 hectare din zona străzilor Privighetorii și Cometei, tot în comuna Baciu, aflat tot în faza studiului de oportunitate, a primit aviz nefavorabil de la specialiștii din comisia de urbanism. Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, a arătat că viitorul ansamblu se dorește într-un cartier unde, elegant spus, oamenii pot să își dea mâna de pe gem din apartamente. Cei din comisie au cerut mai multe dotări de interes comunitar în zonă, spații verzi generoase, chiar și o dotare de învățămând public, arătând că în forma propusă, acest ansamblu merge pe indici maximi de ocupare a terenului, însă aduce dotări minime zonei.

 

sursă foto: Simulari poroiect Baciu Maiatec

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.