Închide

Europarlamentarul care a împins înainte proiectul de milioane de euro de la Mechel cere demisii pe capete. De ce crede că s-au pierdut milioanele gratis

EconomieInternaționalPolitica by Actual de Cluj - mart. 03, 2015 0 594

Parlamentarul european care a împins înainte proiectul combinatului social de la Mechel Câmpia Turzii, proiect de 7 milioane de euro din care 5 s-au dus pe apa sâmbetei, cere demisii după eșuarea proiectului.

Deputatul european Siegfried Mureșan cere demisia ministrului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb, și a președintei Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Cristiana Barbu, pentru eșecul în utilizarea finanțării din Fondul European de Ajustare la Globalizare destinată înființării unui combinat social pentru persoanele disponibilizate de la producătorul de oțel Mechel din Câmpia Turzii.

Aceasta, după ce în septembrie anul trecut Parlamentul European aproba raportul lui Mureșan prin care se aloca o finanțare de 3,57 de milioane de euro din Fondul European de Ajustare la Globalizare pentru măsuri de ocupare a 1.000 de lucrători disponibilizați de Mechel. Proiectul cuprindea organizarea de cursuri de reconversie și formare profesională precum și înființarea unui combinat social în zonă, termenul limită al proiectului fiind data de 1 martie 2015.

mechel

Cum combinatul social nu a fost implementat la timp de autoritățile române, Guvernul României trebuie să returneze Comisiei Europene o parte din cele 3,57 de milioane de euro, cel mai probabil, jumătate din sumă. Restul banilor au fost folosiți cu succes pentru finanțarea cursurilor de reconversie și orientare profesională în urma cărora 450 de persoane disponibilizate de la combinatul Mechel Câmpia Turzii și-au obținut un loc de muncă, spune acum Mureșan, care adaugă că responsabile de pierderea acestor bani sunt autoritățile române. „Deși se apără spunând că raportul a fost aprobat prea târziu, ar fi avut suficient timp să implementeze proiectul”, este de părere deputatul european Siegfried Mureșan.

„Finanțarea era sigură din mai 2014, de când proiectul a fost aprobat de Comisia Europeană, și nu din noiembrie, când se încheiase tot procesul legislativ în mod formal. Autoritățile puteau, așadar, demara procedurile de implementare a combinatului social cel târziu în mai 2014. Nu este vorba de timpul prea scurt, ci de lipsa de voință a autorităților centrale”, a explicat eurodeputatul român. „De-ndată ce am devenit membru al Parlamentului European, la 1 iulie 2014, am redactat de urgență raportul care a fost aprobat în 23 iulie în Comisia pentru bugete și pe 17 septembrie în plenul Parlamentului European. M-am întâlnit cu oamenii din Câmpia Turzii, am văzut ce probleme sunt în implementarea proiectului, am încercat să văd dacă pot fi identificați alți parteneri economici care să sprijine proiectul. Totodată, am făcut demersuri pe lângă Comisia Europeană pentru a vedea în ce măsură pot fi obținute derogări de la reglementările existente. Însă nu există derogari pentru guverne incompetente, lipsite de voință. Nu s-a dorit îndeajuns de mult realizarea combinatului și nu a existat sprijin politic pentru ca lucrurile să meargă înainte și fără banii de la Comisia Europeană. Cred că se impune imediat demisia ministrului Muncii și a președintelui ANOFM. Acești oameni trebuie să își asume eșecul proiectului și să înțeleagă faptul că cel puțin 250 de oameni au rămas fără loc de muncă din cauza incompetenței lor”, a mai explicat eurodeputatul Siegfried Mureșan.

Amintim, ieri directorul AJOFM Cluj, Daniel Don, cel care a scris și implementat proiectul în măsura în care a putut, a arătat că proiectul a fost aprobat la doi ani de la depunerea acestuia și că schimbarea garniturii din Parlamentul European a decalat și aceasta aprobările, cu alte câteva luni.

 

Cum a pierdut Clujul 2,5 milioane gratis de la UE pentru că birocrații europeni au ținut dosarul în sertare

Amintim, proteste ample au urmat deciziei grupului siderurgic Mechel de a închide combinatul din Câmpia Turzii. Protestelor de la poarta fabricii le-au urmat mitingurile în stradă, fără niciun rezultat însă. Puţini sunt angajaţii care şi-au păstrat joburile în ultimul an, câteva zeci, în vreme ce covârşitoarea majoritate au fost trimişi mai întâi în şomaj tehnic şi apoi le-au fost desfăcute contractele de muncă. Situaţia în Câmpia Turzii e dramatică după tulburările de la Mechel, având în vedere că acesta era principalul angajator şi că, o dată şomeri, foştilor angajaţi le-a fost foarte dificil să găsească alte locuri de muncă.

Cum îi ajută europenii pe şomerii de la Mechel Câmpia Turzii

Nici un comentariu

Scrie un comentariu