Închide

Două lucrări semnate de Adrian Ghenie, realizate la Cluj, scoase la licitație pentru zeci de mii de euro

Cultură by Actual de Cluj - feb. 11, 2021 0 335

Două lucrări de artă realizate de artistul român școlit la Cluj cel mai bine vândut al momentului vor fi scoase la vânzare în prima licitație de artă contemporană a anului, în România.

Portofoliul lui Ghenie numără până acum 136 de lucrări vândute la marile case de licitații din întreaga lume, 9 milioane de dolari pentru cea mai scumpă operă de artă, un total de 88 de milioane de dolari vânzări în licitații și locul 44 în Top 1.000 artiști contemporani internaționali. Doar anul trecut au fost vândute prin licitațiile organizate de Artmark 6 lucrări semnate de Adrian Ghenie, dintre care cinci realizate în perioada sa românească de creație, când acesta crea la Cluj, la Fabrica de Pensule.

În prima licitație de artă postmodernă și contemporană a anului în România, programată în 18 februarie, Ghenie este prezent cu două opere de artă de mari dimensiuni. ”Nova”, realizată la Cluj în 2005, are un preț de pornire de 50.000 euro. Cea de-a doua lucrare semnată Ghenie, ”Untitled”, aparține unui ciclu din anii 2000, expus inițial la Centrul Cultural Sindan din Cluj, ce propunea, prin ansamblul lucrărilor componente, o mitologie personală, pornind de la încărcătura semantică a unor obiecte-cheie, precum îngerul, scoica, roaba și simboluri ale timpului. Lucrarea are un preț de pornire de 40.000 de euro.

Amintim, pictorul originar din Baia Mare și școlit la Universitatea de Arte și Design din Cluj, pe care a absolvit-o în 2001, și-a bătut în octombrie 2016 propriul record cu tabloul “Nickelodeon”, vândut pentru 9 milioane de dolari la casa de licitații Christie’s. În octombrie anul trecut lucrarea ”Lidless eye” a lui Ghenie a fost vândtă pentru 54,9 de dolari hong kong-ezi, adică șase milioane de euro, sau șapte milioane de dolari. Lucrarea marchează ”finala decisivă a apreciatei serii de autoportrete ale lui Adrian Ghenie ca Vincent van Gogh”, după cum nota la acel momentcatalogul Sotheby’s.

Anterior Ghenie vindea la Christie’s lucrarea “Flori de Floarea Soarelui în 1937″ pentru 3,11 milioane de lire sterline, adică aproape patru milioane de euro. Precedentul record al lui Ghenie a fost în 2015, când a vândut tabloul “The fake Rothko” cu 1,42 milioane de lire sterline, sau 1,78 milioane de euro, tot la Sotheby’s.

Adrian Ghenie e un exponent al aclamatei “Școli de la Cluj”, puternică pe piața artei contemporane în ultimii ani. Născut în 1977 la Baia Mare, a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj în 2001. E unul dintre co-fondatorii galeriei Plan B din Fabrica de Pensule, alături de Mihai Pop. A expus între altele în Veneția, Praga, San Francisco și altele, iar în 2015 a reprezentat România la Bienala de la Veneția. Are lucrări, între altele, la Museum of Contemporary Art în Los Angeles sau San Francisco Museum of Modern Arts.  E artistul român cu cele mai scumpe lucrări pe piața internațională.

Citește și:

Citește și:

Curator și istoric de artă, la New York: ce face “școala de la Cluj” să dea tonul în arta contemporană a lumii

De ce se vând tablourile lui Ghenie cu milioanele de euro? Un specialist în “școala de la Cluj” explică

Cum a vândut pictorul clujean Ghenie un tablou cu un babuin pe 2 milioane de euro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare