Închide

Cum a vândut pictorul clujean Ghenie un tablou cu un babuin pe 2 milioane de euro

CulturăTop News by Mihai Prodan - iul. 01, 2016 0 2322

Artistul clujean Adrian Ghenie dă din nou lovitura pe piața artei contemporane, după ce o lucrare a sa a fost vândută de faimoasa casă de licitații Sotheby’s la aproape două milioane de lire, adică 2,2 milioane de euro, de patru ori mai mult decât valoarea de debut a licitației.
gheniethehunted„The Hunted” e o lucrare realizată de Ghenie în 2010, în tehnica picturii în ulei. A fost expusă la galeria Judin din Berlin, într-o colecție privată din SUA și a fost cumpărată de la Haunch of Venison din Londra de actualul proprietar – până în urmă cu trei zile – în 2011. „The hunted” evocă exodul masiv al criminalilor de război după căderea regimului nazist. „Această pictură evocă puternic amprenta atrocității și a relei-voințe. Portretizează un babuin retras defensiv într-o pădure de mesteacăn dar în același timp într-un interior modernist, iar acest tablou e tulburător și incomod. La o privire mai atentă putem observa o molie gigant pe aceeași masă cu babuinul, apoi realizăm că de fapt acest peisaj de pădure scandinavă e de fapt un tapet – de felul celor care erau populare în anii 1970 și au devenit un status-simbol în România comunistă, din cauză că se găsea foarte greu. Astfel, această lucrare e arhetipală pentru stilul pictorului: invocă autobiografia și o contopește cu actuala simbolistică a subiecților săi – babuinul schițează o istorie lungă a personificării răului și simultan invocă nașterea darwinismului – acest tablou e Ghenie la apogeul său conceptual și tehnic (…)

Puțini au fost capturați cu succes, inclusiv Adolf Eichmann și notoriul șef de lagăr de concentrare Franz Stangl – puțini au fost trimiși în judecaftă și mulți au scăpat din arest cu totul, trăindu-și ultimele zile de viață fără consecințe. Într-adevăr, după ce au fost vânate ani întregi, figuri ca doctorul Josef Mengele – infamul doctor de la Auschwitz și avid susținător al teoriei eugeniei naziste – a murit fără să fi trecut pe la Curtea Internațională. Cu anii ce au trecut inevitabil și populația nazistă îmbătrânită, această vânătoare aproape a ajuns la finalul său” – e un fragment din prezentarea casei de licitații pentru lucrarea lui Ghenie.

Ghenie a vândut la aceeași licitație și un autoportret pentru 665.000 de lire sterline, în vreme ce estimarea de la debutul licitației era de 150-200.000 de lire.

Cifrele de la licitația Sotheby’s din urmă cu trei zile arată că Ghenie e pe cai mari, cel puțin pe piața artei contemporane din Londra: cele două lucrări ale sale vândute la această licitație sunt singurele – cu alte două excepți din totalul de aproape 50 de lucrări scoase la licitație – care au fost vândute la prețuri triple față de prețul de pornire: The Hunted a fost estimată la 400.000 – 600.000 de lire și a fost vândut la 1,865 milioane de lire, deci de 3,1 ori mai scump. Autoportretul său a fost și el vândut pentru un preț de 3,3 ori mai mare față de prețul de pornire. O lucrare de Jean Dubuffet a depășit și ea acest prag (a fost vândută la 1,325 milioane de lire față de prețul estimat de maxim 350.000), precum și o alta de Jenny Saville (vândută cu cel mai mare preț la licitația din această săptămână, 6,813 milioane de lire față de un maxim estimat de două milioane).

Amintim, pictorul originar din Baia Mare și școlit la Universitatea de Arte și Design din Cluj și-a bătut în februarie recordul pentru cel mai scump tablou al său, după ce aceeași casă de licitații din Londra a vândut lucrarea „Flori de Floarea Soarelui în 1937” pentru 3,11 milioane de lire sterline, adică aproape patru milioane de euro. Precedentul record al lui Ghenie a fost anul trecut, când a vândut tabloul “The fake Rothko” cu 1,42 milioane de lire sterline, sau 1,78 milioane de euro, tot la Sotheby’s.

Adrian Ghenie e un exponent al aclamatei “Școli de la Cluj”, puternică pe piața artei contemporane în ultimii ani. Născut în 1977 la Baia Mare, a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj în 2001. E unul dintre co-fondatrii galeriei Plan B din Fabrica de Pensule, alături de Mihai Pop.

Citește și:

Ghenie își bate recordul de cel mai vândut artist român, vinde tablou cu 4 milioane euro

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare