Închide

Ghenie își bate recordul de cel mai vândut artist român, vinde tablou cu 4 milioane euro

CulturăTop News by Mihai Prodan - feb. 11, 2016 1 2143

Record pentru piața artei contemporane, după ce tabloul unui artist clujean a fost vândut aseară pentru fabuloasa sumă de peste 3,11 milioane de lire sterline, adică aproape patru milioane de euro.
Valoarea estimată a tabloului vândut aseară, „Flori de floarea soarelui”, e doar un fragment din suma cu care a fost vândut la licitație: între 400 și 600.000 de lire sterline. Totuși, aseară galeriile de artă Sotheby’s, unde a avut loc licitația, au reușit să depășească această sumă de mai bine de cinci ori.
Tabloul a fost realizat în 2014, la un an după ce Ghenie a ales să se mute de la Cluj și să se stabilească la Berlin. Aici a fost de altfel expus și tabloul, la galeriile Judin, care l-au cumpărat, după care a fost expus și în Malaga, la Centro de Arte Contemporaneo.

Precedentul record al lui Ghenie a fost anul trecut, când a vândut tabloul „The fake Rothko” cu 1,42 milioane de lire sterline, sau 1,78 milioane de euro, tot la Sotheby’s.

Adrian Ghenie e un exponent al aclamatei „Școli de la Cluj”, puternică pe piața artei contemporane în ultimii ani. Născut în 1977 la Baia Mare, a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj în 2001. E unul dintre co-fondatrii galeriei Plan B din Fabrica de Pensule, alături de Mihai Pop.

Nota din catalogul Sotheby’s prin care casa de licitații argumenta prețul:
„1937 a fost anul în care regimul nazist a organizat infama expoziție de „Artă degenerată”, la Institutul de Arheologie în Hofgarten din Munchen. Inițiată de Joseph Goebbels ca opoziție la concurenta expoziție „Marea artă germană” organizată doar la o aruncătură de băț la Haus der Deutschen Kunst, expoziția „Degenerate art” a expus 650 de lucrări cosiderate o „insultă adresată sentimentelor germane”. Cu țelul de a educa publicul german împotriva răului expus de arta modernă, lucrări interzise de artiști avangardiști ca Nolde, Kirchner, Dix, Beckmann și chair lucrări ale artiștilor non-germani ca Mondrian, Chagall și Kandinsky au fost expuse în camere înguste inscripționate cu slogane batjocoritoare și acompaniate de legende propagandistice ce intenționau să inflameze opinia publică (…) În plus față de expoziția din 1937, lista finală de „Entartete kunst / artă degenerată” a lui Hitler includea un inventar de mai bine de 16.000 de bucăți între care și lucrări din secolul XIX ai unor artiști ca Vincent van Gogh. Într-adevăr, inventarul cuprinde un autoportret confiscat de la Bayerische Staatsgemaldesammlungenin în Munchen care a fost vândut pentru 175.000 franci elvețieni. Acest proiect de „curățare culturală” a determinat mai multe țări să înlăture lucrări ale lui Vincent van Gogh și alți artiști de pe lista neagră expuși în timpul ocupației naziste; de exemplu, într-un efort de a salva colecțiile sale valoroase, muzeul Stedeljik din Amsterdam a ascuns aceste lucrări într-un buncăr subteran pe timpul războiului.
Pentru Adrian Ghenie, van Gogh are un loc special; la șase ani ținea un tablou „Flori de soare” tipărit pe coperta unei reviste românești de artă sub perna sa, pentru mai multe luni, iar ca adult, Ghenie a pictat în stilul faimosului autoportret al lui van Gogh, în lucrări între 2012 și 2014″. Vezi aici întreaga prezentare, în engleză

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare