Închide

Dezvoltarea imobiliară cu 44 de blocuri din Donath Park, respinsă de consilieri. Primarul din Florești, Bogdan Pivariu: „Dăm un reset în urbanism și vrem o dezvoltare sănătoasă. Avem multe lucruri de reparat”

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 25, 2021 2 1142

Consilierii locali au dat curs plângerii prealabile formulate de investorii ansamblului imobiliar dorit în zona Donath Park pe un teren de circa 4 hectare și au supus la vot proiectul de actualizare a documentației de urbanism. Proiectul celor 44 de blocuri, după cum au anunțat consilierii locali din comsia de urbanism că este numărul de imobile dorite, cu 6 etaje, a fost respins de Consiliul Local la sedința din 25 martie. Ioana Ciocian, avocata beneficiarilor – Nicoleta și Eugenia Neag – a anunțat că toată documentația a trecut prin filtrul urbanismului din Primăria Florești, că respectă legislația dar și că investitorii vor cere dreptate de la instanța de judecată.

De cealaltă parte, primarul din Florești a ținut să mulțumească Consiliului Local că a înțeles noua direcție anunțată odată cu preluarea mandatului de a schimba felul în care se face urbanismul din comună.”Dăm un reset în urbanism și vrem o dezvoltare sănătoasă. Avem multe lucruri de reparat”, a adăugat primarul. Un consilier local din PNL, Eduard Marcu, a ținut să spună și el că Florești nu mai este o comună a profitului, ci că se are în vedere calitatea vieții locuitorilor, în primul rând.

Comisia de urbanism a Consiliului Local din Florești a respins proiectul imobiliar din zona Donath Park prin care se dorește edificarea în zona Dealul de Jos Florești a 44 de imobile cu regim de înălțime S+D(S)+P+4E+2ER, arătând că proiectul propus este situat într-o zonă blocată actualmente din punct de vedere al accesului auto și pietonal, dar și a utiltăților sau serviciilor care lipsesc în totalitate.

(PUZ Dealul de Jos, proiectant Triarh, sursa Facebook, comisia de urbanism a consilierilor)

Opana Ciocian, avocata beneficiarilor (Neag Nicoleta și Eugenia), a arătat că este a IV-a oară când documentația ajunge pe masa Primăriei Florești, după ce de trei ori s-a refuzat ca ea să fie votată de Consiliul Local. Ciocian a arătat că, indiferent de gândirea diferită din urbanism sau de schimbarea primarului, juridic acestea nu contează, având în vedere că autoritatea locală este cea care a eliberat în 2017 un masterplan pentru acest proiect, a dat avizul de oportunitate. Ea a mai spus că toate informațiile apărute public privind mediul, pădurea, traficul, nu sunt reale și că în documentația de pe masa consilierilor se află propunerea care a trecut prin filtrul Serviciului de Urbanism al Primăriei Florești, care a aprobat-o deoarece respectă legea. „Dacă se adoptă sau nu hotărâre, vrem să fie motivată ca să putem ajunge în instanță”, a arătat avocata.

De cealaltă parte, atât comisia de urbanism a consilierilor cât și cea juridică au avizat nefavorabil proiectul. A intervenit și o persoană, Simon Gyorgyi, care a arătat că proiectul datează din 2008 când se permitea haosul la buza pădurii și când se construia haotic atât în Florești cât și în Cluj-Napoca.  „14 ani au trecut de atunci. Dealul cu păduricea tăiată este o zonă foarte frumoasă și încă verde.Chiar dacă se va reduce numărul de locuințe si de blocuri și s-ar degaja îngrămădeala, acest proiect tot nu mai intră în percepția oamenilor de acum care nu vor să se construiască în pădure. Nici pe viitor nu se mai poate aproba așa ceva. Nu e indicat să se mute oamenii aici, trebuie păstrată zona verde și frumoasă”, a arătat ea.

Consiliul Local din Florești a respins proiectul cu 16 voturi împotrivă și două abțineri.

„Ne-am lămurit și o să abordăm instanța”, a spus avocata.

Consilierul Eduard Marcu a ținut să spună că noul Consiliu Local din comună nu acționează după articolele de presă, ci analizează temeinic toate dosarele de urbanism, arătând că Florești nu mai e o comună a profitului și că se ține cont de calitatea vieții oamenilor de aici.

Pprimarul din Florești, Bogdan Pivariu, a ținut să mulțumească Consiliului Local că a înțeles noua direcție anunțată odată cu preluarea mandatului de a schimba felul în care se face urbanismul din comună. „Dăm un reset în urbanism și vrem o dezvoltare sănătoasă. Avem multe lucruri de reparat”, a adăugat primarului.

Vezi și:

44 de blocuri cu 6 etaje se doresc în locul pădurii de aluni, pe Dealul de Jos, deasupra Donath Park, lângă Pădurea Hoia. Comisia de urbanism a consilierilor a respins proiectul

Vezi și: FOTO/VIDEO. Marșul haosului imobiliar. Universitar din Cluj: „Spațiile verzi vor fi considerate ca parte a sănătății publice. Medicii o să vorbească despre asta. Copiii trebuie să își facă o imagine asupra a ceea ce e natural. O plantație de pini nu e natură, Hoia e natură

Detalii: Proiectul imobiliar cu 500 de apartamente din „pădurea de aluni” se întoarce. Investitorii presează Primăria Florești să dea undă verde blocurilor prevăzute deasupra Donath Park, în zona pădurii Hoia și a blocurilor cu 8 etaje pentru care activiștii clujeni au cerut anularea autorizațiilor de construire

Cum justifică arhitectul Radu Spânu de la Triarh, cel care face PUG din Florești blocurile propuse în zona periurbană a Clujului, pe Dealul de Jos – Aici: Detalii: Pădurea de blocuri din pădurea de aluni. Mai sus de Donath Park se pregătesc blocuri cu 4 etaje și peste 500 de apartamente păstorite chiar de cel care face PUG-ul Floreștiului

2 comentarii

  1. Am 79 ani. Sunt clujeancă. Cunosc bine pădurea Hoia. Nu voi fi niciodată de acord cu asemenea proiecte de blocuri multe și gigant în acea zonă.

  2. Sunt clujeancă. Am 79 ani. Cunosc pădurea Hoia foarte bine. Ar fi păcat să se construiască blocuri gigant în zonă. Mai bine lărgiți str. DONATH în zonă superioară spre Florești. Și faceți măcar un trotuar pe o parte.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare