Închide

Proiectul imobiliar cu 500 de apartamente din „pădurea de aluni” se întoarce. Investitorii presează Primăria Florești să dea undă verde blocurilor prevăzute deasupra Donath Park, în zona pădurii Hoia și a blocurilor cu 8 etaje pentru care activiștii clujeni au cerut anularea autorizațiilor de construire

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 22, 2021 2 3304

Consilierii locali din Florești sunt chemați să decidă încotro merge urbanismul din zona Donath Park, unde anul trecut fosta administrație a eliberat autorizația de construire pentru un ansamblu de 8 blocuri cu până la 8 etaje al cărui beneficiar este omul de afaceri Vasile Salanță (poreclit Moșul Pic, după cum scrie media locală). Activiștii au cerut prefectului să ia atitudine impotriva proiectutlui și să atace respectiva autorizație pe motiv că era aprobată printr-o documentație din 2008, care între timp ar fi expirat. Acum, lângă respectiva dezvoltare imobiliară, revine alt proiect imobiliar, cu blocuri de 4 etaje și 500 de apartamente, aprobat tot în 2008 și reactualizat în 2019, pe amplasamentul fostei ”păduri de aluni” pentru care beneficiarii amenință oficialii Primăriei dar și consilierii locali că vor fi târâți în instanță pentru că nu motivează de ce proiectul a fost respins de 3 ori în ultimii doi ani.

Consiliul Local din Florești este chemat să se decidă din nou asupra proiectului, la o ședință programată în 25 martie. Arhitectul șef al Floreștiului, Alexandru Lădariu, semnează documentația și arată că este în regulă. Primarul Bogdan Pivariu a confirmat pentru Actualdelcluj.ro că proiectul este supus atenției consilierilor după ce investitorii au presat administrația locală, asistați de avocați, să se dea undă verde și acestor blocuri situate în apropierea pădurii Hoia. El a estimat că probabil se va ajunge în instanță cu acest proiect. A mai spus că deja s-au făcut două drumuri cu asfalt în zonă pentru care administrația a amendat două societăți deoarece le-au făcut fără autorizație.

Cu avocați, Neag Nicoleta și Neag Eugenia, beneficiarele proiectului imobiliar cu 500 de apartamente situat pe un teren de 4 hectare, deasupra dezvoltării Donath Park din Florești și lângă pădurea Hoia, amenință consilierii locali din Florești că vor fi târâți în instanță deoarece, din 2019, au respins proiectul de trei ori, unii dintre ei chiar abținându-se de la vot și, de tot atâtea ori, Primăria a refuzat să comunice motivele pentru care documentația n-a fost adoptată. Proiectul a fost aprobat din 2008, iar în 2019 s-a actualizat. Avizul de mediu a fost obținut tocmai de societatea Regal Design Construct, firma lui Gabriel Nicolae Mureșan, vărul arhitectului șef din Florești, Alexandru Lădariu, cei doi fiind asociați și într-o altă firmă de arhitectură, AG Tektum, după cum scrie media locală. Acum, beneficiarii proiectului au formulat o plângere prealabilă împotriva refuzului Consiliului Local să avizeze proiectul fiind asistați de avocata Ioana Crina Ciocian de la societatea de avocatură Pop&Sferle.

Documentația de urbanism a fost păstorită chiar de fostul arhitect șef al județului Cluj, Radu Spânu. Anul trecu, Spânu spunea că fiul său se ocupă de acest proiect.

(sursa proiect de HCL reactualizarea unui P.U.Z. aprobat prin HCL Consiliul Local din Florești cu nr. 149 din 02.07.2008 prin care se propune un ansamblu de locuințe colective în comuna Florești, Dealul de Jos, aflată pe ordinea de zi a ședinței din 24 martie 2021).

Primarul din Florești, Bogdan Pivariu, a spus pentru Actualdecluj.ro încă de vineri că există presiuni din partea investitorilor, cu avocați, pentru a construi în zona Donath Park, după ce au avut proiect urbanistic aprobat încă din 2008 în respectiva zonă. Acesta este și motivul pentru care a promovat pe ordinea de zi atât plângerea prealabilă formulată de investitori împotriva refuzurilor din ultimii doi ani ale Consiliul Local din Florești de a aviza respectivul proiect  pe 4 hectare, cât și proiectul în sine (reactualizat față de 2008 și redus la jumătate, în ceea ce privește indicii aprobați, după cum a informat avocata în plângerea prealabilă).

(plângere prealabilă, sursa: Primăria Florești, ordinea de zi a ședinței Consiliul Local din 25 martie)

Pivariu a estimat că probabil se va ajunge în instanță cu acest proiect. A mai spus că deja s-au făcut două drumuri cu asfalt în zonă, din Donath Park spre pădurea Hoia, pentru care administrația a amendat două societăți deoarece le-au făcut fără autorizație.

Amenzile s-au aplicat către firmele Cristal Turism și Someșul Cald Producție, ambele societăți fiind legate de numele constructorului Vasile Salanță care are proiectul cu 8 blocuri de până la 8 etaje deja autorizat lângă amplasamentul celor care cer acum ca Primăria să le aprobe proiectul imobiliar. Firmele lui Salanță au fost fiecare amendate cu câte 1500 lei și au fost somate să intre în legalitate și să obțină respectivele autorizații pentru drumuri, după cum a informat Primăria Florești.

Anul trecut, în aceeași perioadă, clujenii sesizau că pădurea de aluni de pe amplasamentul proiectului imobiliar al blocurilor cu 4 etaje a fost pusă la pământ. Proiectanții susțineau atunci că pădurea de aluni e un fel de vegetație spontană formată acolo și că, legal, se putea tăia fără nicio problemă. Din aria protejată Natura 2000 din Hoia ajungi direct, pe poteca Pițigoiului, la zona unde s-au tăiat în 2020 alunii și s-a pregătit viitoarea dezvoltare imobiliară. De altfel, din marie anul 2021, a dispărut și pădurea de lângă, fiind pusă acum la pământ pentru a face loc șantierului blocurilor lui Salanță.

Atunci, arhitectul Radu Spânu susținea că strategia pentru zona Donath Park implică continuarea tututor proiectelor imobiliare autorizate încă din 2008 și, în rest, construirea de vile. Spânu era prezentat ca cel care face și Planul Urbanistic General al Floreștiului de administrația Horia Șulea.  „În propunerea de dezvoltare a zonei Donath Park s-a stabilit că aici se vor construi blocuri P+4. Deja s-au construit foarte multe. Sunt niște PUZ-uri deja aprobate în 2008. În condițiile în care la baza dealului se face un turn cu 40 de etaje, atunci despre ce vorbim? Acesta este trendul de dezvoltare. Nu eu mă ocup de documentația de urbanism de deasupra Donath Park, ci fiul meu. Cunosc ducumentația. Nu putem vorbi că acolo era o pădure, ci un fel de vegetație invazivă s-a dezvoltat pe acest teritoriu. Proprietarii terenului au făcut toate formele legale și demersurile pentru eliberarea amplasamentului. În ceea ce privește traficul sau eventualele critici, Centura Metropolitană va descărca traficul din această zonă. Sunt prevăzute rute de legătură, dincolo de Someș și pentru Cluj-Napoca și pentru Florești”, declara Spânu pentru Actualdecluj.ro.

Detalii: Pădurea de blocuri din pădurea de aluni. Mai sus de Donath Park se pregătesc blocuri cu 4 etaje și peste 500 de apartamente păstorite chiar de cel care face PUG-ul Floreștiului

PUZ-ul de pe Dealul de Jos a primit aviz negativ de la Consiliul Județean, după ce a fost supus atenției specialiștilor instituției de câteva ori. Consiliul Județean a cerut, prin comisia de urbanism, ca în această zonă să se dezvolte locuințe de tip vile.

Înainte de criza din 2008, în zona Donath Park au fost propuse și acceptate blocuri de 25 de etaje. Mai sus se doreau blocuri cu 10 etaje. Ulterior criza a mai salvat din situație.

Activiștii de mediu au organizat un marș la finalul săptămânii trecute, Marșul Haosului Imobiliar, prin care au cerut autorităților din Cluj și Florești să facă un grup de lucu pentru protejarea pădurii Hoia și să stopeze dezvoltările imobiliare din zona situată deasupra Donath Park.

Vezi și:FOTO/VIDEO. Marșul haosului imobiliar. Universitar din Cluj: „Spațiile verzi vor fi considerate ca parte a sănătății publice. Medicii o să vorbească despre asta. Copiii trebuie să își facă o imagine asupra a ceea ce e natural. O plantație de pini nu e natură, Hoia e natură

FOTO COVER – (fotografie din 2020, mai, cu roșu și galben e marcat amplasamentul viitorului ansamblu imobiliar și al fostei păduri de aluni iar cu albastru e marcată pădurea pusă la pământ în martier 2021 pentru a fi înlocuită cu blocuri de 8 etaje)

2 comentarii

  1. Nu e obligat Consiliul local sa aprobe orice documentatie de urbanism, insa trebuie sa spuna clar motivul refuzului ce se transmite initiatorului PUZ si care, are dreptul legal de a apela la instanta, daca se considera nedreptatit. Consilierii locali raspund pentru ceea ce voteaza, asa cum este normal. Fuga de raspundere e penibila. Cei care se abtin de la vot, ar trebui sa nu mai fie niciodata alesi consilieri locali. (ori da, ori nu, nu exista abtinere – adica lipsa asumarii unei decizii)

    • „Primăria a refuzat să comunice motivele pentru care documentația n-a fost adoptată. ” Tocmai ca sa fie castig de cauza in instanta. Asa s-a construit si un bloc de 10 etaje pe str Mihai Romanul, in zona de case. Sunt toti pe o mana

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.