Închide

44 de blocuri cu 6 etaje se doresc în locul pădurii de aluni, pe Dealul de Jos, deasupra Donath Park, lângă Pădurea Hoia. Comisia de urbanism a consilierilor a respins proiectul

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 24, 2021 1 3856

Proiectul de construire a unui ansamblu de locuințe colective în Florești, în zona Dealul de Jos, deasupra Donath Park și lângă pădurea Hoia, a fost respins de comisia de urbanism a consilierilor locali. Prin documentație se dorește edificarea a 44 de imobile cu regim de înălțime subsol, demisol, parter, patru etaje și două retrase, arată consilierul local USR PLUS Marius Todoran. Decizia finală o va lua Consiliul Local la ședința ordinară din 25 martie.

Lângă acest ansamblu, Primăria din Florești a dat deja o autorizație de construire pentru edificarea a 8 blocuri cu până la 8 etaje. Societatea civilă din Cluj a luat poziție și a criticat dezvoltările pregătite pe deal, lângă Donath Park arătând că se pregătește descărcarea traficului din viitoarele ansambluri imobiliare, prin pădurea Hoia, în strada Tăietura Turcului. În ceea ce privește blocurile de 8 etaje, activiștii au cerut prefectului să se implice și să stopeze aceste dezvoltări.
Deja în zona Donath Park s-au construit foarte multe blocuri, iar traficul generat atât de centura de nord a Floreștiului cât și de locuitorii mutați aici se face pe o stradă îngustă care aduce traficul în Cluj-Napoca, în cartierul Grigorescu, unde mai nou circulația este ca pe axa est-vest de tranzit a orașului.
Proiectul celor 44 de blocuri este controversat. Până acum, nici proiectanții, nici administrația din Florești nu au spus despre câte blocuri este vorba. Proiectul a mai fost respins de trei ori de Consiliul Local din Florești, după ce beneficiarii au venit să actualizeze documentația pe care o au aprobată de către Consiliul Local încă din iunie 2008, documentație de urbanism care a expirat între timp. Proiectul este făcut de firma Triarch, legată de fostul arhitect șef al județului Radu Spânu, cel care de mai bine de 8 ani lucrează la PUG-ul comunei Florești.

Primarul Bogdan Pivariu a confirmat pentru Actualdelcluj.ro că proiectul este supus atenției consilierilor după ce investitorii au presat administrația locală, asistați de avocați, să se dea undă verde și acestor blocuri situate în apropierea pădurii Hoia. El a estimat că probabil se va ajunge în instanță cu acest proiect. A mai spus că deja s-au făcut două drumuri cu asfalt în zonă pentru care administrația a amendat două societăți deoarece le-au făcut fără autorizație.

Cu avocați, Neag Nicoleta și Neag Eugenia, beneficiarele proiectului imobiliar cu 500 de apartamente situat pe un teren de 4 hectare, deasupra dezvoltării Donath Park din Florești și lângă pădurea Hoia, amenință consilierii locali din Florești că vor fi târâți în instanță deoarece, din 2019, au respins proiectul de trei ori, unii dintre ei chiar abținându-se de la vot și, de tot atâtea ori, Primăria a refuzat să comunice motivele pentru care documentația n-a fost adoptată. Proiectul a fost aprobat din 2008, iar în 2019 s-a actualizat. Avizul de mediu a fost obținut tocmai de societatea Regal Design Construct, firma lui Gabriel Nicolae Mureșan, vărul arhitectului șef din Florești, Alexandru Lădariu, cei doi fiind asociați și într-o altă firmă de arhitectură, AG Tektum, după cum scrie media locală. Acum, beneficiarii proiectului au formulat o plângere prealabilă împotriva refuzului Consiliului Local să avizeze proiectul fiind asistați de avocata Ioana Crina Ciocian de la societatea de avocatură Pop&Sferle.

Detalii: Proiectul imobiliar cu 500 de apartamente din „pădurea de aluni” se întoarce. Investitorii presează Primăria Florești să dea undă verde blocurilor prevăzute deasupra Donath Park, în zona pădurii Hoia și a blocurilor cu 8 etaje pentru care activiștii clujeni au cerut anularea autorizațiilor de construire

Cum justifică arhitectul Radu Spînu blocurile propuse în zona periurbană a Clujului, pe Dealul de Jos – Aici: Detalii: Pădurea de blocuri din pădurea de aluni. Mai sus de Donath Park se pregătesc blocuri cu 4 etaje și peste 500 de apartamente păstorite chiar de cel care face PUG-ul Floreștiului

Comisia de urbanism a Consiliului Local din Florești a respins acest proiect prin care se dorește edificarea în zona Dealul de Jos Florești a 44 de imobile cu regim de înălțime S+D(S)+P+4E+2ER, după cum a informat consilierul local USR PLUS Marius Todoran. ” P𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙 𝑝𝑟𝑜𝑝𝑢𝑠 este situat într-o 𝑧𝑜𝑛ă 𝑏𝑙𝑜𝑐𝑎𝑡𝑎 𝑎𝑐𝑡𝑢𝑎𝑙𝑚𝑒𝑛𝑡𝑒 𝑑𝑖𝑛 𝑝𝑢𝑛𝑐𝑡 𝑑𝑒 𝑣𝑒𝑑𝑒𝑟𝑒 𝑎𝑙 𝑎𝑐𝑐𝑒𝑠𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑎𝑢𝑡𝑜 𝑠𝑖 𝑝𝑖𝑒𝑡𝑜𝑛𝑎𝑙; 𝑧𝑜𝑛𝑎 𝑛𝑢 𝑎𝑟𝑒 𝑝𝑟𝑒𝑔𝑎𝑡𝑖𝑡𝑎 𝑐𝑢 𝑖𝑛𝑓𝑟𝑎𝑠𝑡𝑟𝑢𝑐𝑡𝑢𝑟𝑎 𝑟𝑢𝑡𝑖𝑒𝑟𝑎, 𝑑𝑒 𝑢𝑡𝑖𝑙𝑖𝑡𝑎𝑡𝑖 𝑠𝑎𝑢 𝑑𝑒 𝑠𝑒𝑟𝑣𝑖𝑐𝑖𝑖” este motivația prezentată de comisie ca argument pentru respingerea proiectului.Decizia finală o va lua Consiliul Local la ședința din 25 martie. În CL Florești, PNL are majoritate, USR PLUS are 7 consilieri iar UDMR are 2 consilieri. Din comisia de urbanism fac parte 2 consilieri UDMR, 2 USR Plus și 3 PNL.

De altfel, a arătat consilierul Marius Todoran, comisia de urbanism a respins toate proiectele de urbanism aflate pe ordinea de zi a ședinței din 25 martie.

𝑽𝒐𝒕𝒖𝒍 𝒄𝒐𝒎𝒊𝒔𝒊𝒆𝒊 𝒅𝒆 𝑼𝒓𝒃𝒂𝒏𝒊𝒔𝒎 𝒂 𝑪𝒐𝒏𝒔𝒊𝒍𝒊𝒖𝒍𝒖𝒊 𝒍𝒐𝒄𝒂𝒍 𝑭𝒍𝒐𝒓𝒆𝒔𝒕𝒊 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝒅𝒐𝒄𝒖𝒎𝒆𝒏𝒕𝒂𝒕𝒊𝒊𝒆𝒍 𝑷𝑼𝒁 𝒅𝒆 𝒑𝒆 𝒐𝒓𝒅𝒊𝒏𝒆𝒂 𝒅𝒆 𝒛𝒊.

La sedinta…

Posted by Marius Todoran on Wednesday, March 24, 2021

Un comentariu

  1. Inteleg incapatanarea de a construi inca 500 de apartamente in zona pentru ca ar spori substantial averile unor indivizi, dar de ce nu exista nici un fel de proiect fezabil pentru descarcarea traficului? Intai ar trebui rezolvat traficul prin construirea unor artere care sa permita dezvoltarea imobiliara in zona. Bani se gasesc cu siguranta, doar ca nu se pot fura…

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.