Închide

Omul de afaceri Adam Ambrus i-a cerut Primăriei Florești avizul pentru reconversia proiectului imobiliar cu blocuri din Tăuți într-unul de case: „Suntem de bună credință”. Consilierii locali l-au trimis să rezolve problemele cu accesul și să facă un sondaj printre locuitorii din Tăuți legat de proiect

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 25, 2021 1 1386

O altă dezvoltare imobiliară avizată încă din 2007, prin care se propuneau 500 de unități locative în Tăuți, a revenit pe masa Consiliului Local după ce proiectul a fost reconvertit într-unul de case, în total peste 10o de unități locative.

Investitorul, omul de afaceri Adam Ambrus (proprietarul Amera Tower din Baciu și al societății Nervia), a arătat că are aviz de la Consiliul Județean, că e de bună credință și că vrea să facă un proiect de care să fie mândru tot satul și să devină un exemplu național privind felul în care se pot construi case pasive. Consilierii locali nu s-au lăsat convinși, mergând pe mâna comisiei de urbanism a Consiliului Local, care a arătat că accesul este unul problematic, atât pe perioada șantierului, cât și pentru viitorii locuitori. În plus, investitorul a fost trimis în Tăuți să facă un sondaj de opinie printre locuitori privind viitorul proiect imobiliar.

Consilierii locali dn Florești au discutat la ședința din 25 martie proiectul privind reactualizarea PUZ-PUD aprobat prin HCL nr.238 din 15.11.20007 pentru un ansamblu de locuințe cu regim de înălțime demisol, parter, etaj și mansardă, circa 150 de case, propuse în satul Tăuți pe un teren de 10 hectare. Deja comisia de urbanism a consilierilor a anunțat că acest proiect a fost respins de către comisie și a primit aviz nefavorabil.

Omul de afaceri Adam Ambrus, proprietarul Amera Tower și al societății Nervia, a intervenit la ședința Consiliului Local și le-a cerut consilierilor să-și reconsidere punctul de vedere și să aprobe proiectul. „În 2006 am cumpărat 10 hectare de teren de la locuitorii din Tăuți și am făcut un PUZ bazat pe ceea ce se construia în vremurile acelea, blocuri cu trei-șase scări și 500 de unități locative. Proiectul a fost aprobat, este valabil, însă a venit criza și nu am mai făcut nimic. În 2017 am reînceput demersurile și ne-am dorit un proiect mai frumos și mai degajat. Am redus proiectul la 102 unități locative dezvoltate pe parcele între 550 de mp și 1000 de mp, doar case individuale. Mai avem o creșă pe care fie o putem face noi, fie dăm terenul Primăriei, dar și o zonă de servicii unde sunt prevăzute o farmacie, un magazin alimentar, o cafenea, o zonă care să fie utilă pentru locuitori. Am prevăzut și un punct de întoarcere pentru autobuz. De doi ani încercăm să aprobăm acest proiect. Am fost de 6 ori la Primărie. Avem aviz de la Consiliul Județean pentru el. Ceea ce mai vreau să vă zic este că suntem de bună credință, vrem să facem un proiect de care să fie mândru tot satul, să dăm un exemplu la nivel național cum se pot construi case pasive. Este adevărat că accesul este greu, că vor fi greutăți și pentru noi, dar suntem pregătiți să ne comportăm responsabil și serios”, a pledat pentru proeict în fața consilierilor, omul de afaceri Adam Ambrus.

Consilierii nu s-au lăsat convinși. Cu 8 abțineri și 10 voturi împotrivă proiectul a fost respins.

Proiectul a fost făcut de proiectanții de la Bogart Construct. Comisia de urbanism a consilierilor arăta că „proiectul nu a propus soluții viabile pentru accesul la și de la locație atât pentru perioada șantierului cât și ulterior, pentru locatarii ansamblului” dar și că „investitorul a fost invitat să revină cu soluții la problema accesibilizării locației proiectului și cu un sondaj de opinie în Tăuți legat de dezvoltarea acestui proiect imobiliar”.

De altfel, toate cele 5 proiecte de pe ordinea de zi a Consiliului Local din Florești din 25 martie care vizau documentații de urbanism au fost respinse (unul a fost retars de beneifciar). Primarul din Florești a ținut să le mulțumească consilierilor deoarece au înțeles noua direcție pentru urbanismul din comună.

În Florești s-a dat restart politicii de urbanism.

Floreștiul trebuie să se dezvolte, dar această dezvoltare trebuie…

Posted by Bogdan Pivariu on Thursday, March 25, 2021

Vezi și:

Un comentariu

  1. daca nici case nu poti faca la tara, atunci unde sa le faci? in oras, unde locuirea e densa? s-au tampit consilierii locali. Ambrus ar trebui sa ii dea in judecata, pe fieare din cei care au votat impotriva. Sa fie buni de plata.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.