Închide

Dezbatere la Cluj la 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu

Cultură by Actual de Cluj - nov. 21, 2022 0 200

Mai multe cărți publicate în contextul marcării a 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu vor fi prezentate într-un eveniment joi seara la Casa de Cultură a Studenților.

Astfel, joi la ora 18 are loc în CCS o dezbatere pe tema cărții ”Avram Iancu. O viață de erou” de Silviu Dragomir, cu remarci din partea președintelui Academiei Române Ioan-Aurel Pop și a istoricului Liviu Maior. Vorbesc la dezbatere Ioan Bolovan, Liviu Maior, Mircea Muthu, Ioan-Aurel Pop, Mircea Popa și Vasile Pușcaș iar evenimentul include un recital poetic susținut de cunoscutul actor Dorel Vișan, și un moment muzical susținut de cântărețul la frunză Nucu Pandrea. Evenimentul este organizat de Casa de Cultură a Studenților ”Dumitru Fărcaș”, Fundația Transilvania Leaders și Editura Școala Ardeleană, sub egida a trei institute de cercetare – Academia Română – Centrul de Studii Transilvane, Institutul de Istorie ”George Barițiu” și Centrul de Studii Interdisciplinare ”Silviu Dragomir”.

Volumul „Avram Iancu. O viață de erou” de Silviu Dragomir este un proiect editorial apărut la 150 de ani de la trecerea în eternitate a lui Avram Iancu și la 60 de ani de la cea a academicianului Silviu Dragomir. ”Analizând viața lui Avram Iancu la lumina unei informații mai cuprinzătoare, istoria critică nu poate decât să confirme voința sa neînfrântă de a izbândi drepturile națiunei și dragostea nețărmurită față de poporul din munții cei mai săraci ai Ardealului. A fost reprezentantul cel mai de seamă al revoluției române și un veritabil erou al poporului, ale cărui virtuți le-a făcut să strălucească peste veacuri, ca o pildă vie urmașilor iubitori de patrie și ca un izvor luminos de mândrie națională”, spunea Silviu Dragomir despre Avram Iancu.

”Dintre comemorările legate de Revoluție, din păcate, a mai rămas una singură: Țebea, cimitirul la care românii continuă să meargă în fiecare mijloc de septembrie pentru a cinsti memoria sa și pentru a reafirma, de fapt, idealurile unui revoluționar ocupant, pe bună dreptate, al unui loc special în mentalul românesc. A cunoaște și a cinsti drama Iancului servesc mai mult decât cred destui dintre contemporanii noștri și ne ajută să nu se mai repete istoria”, arăta și istoricul Liviu Maior.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare