Închide

De ce Șulea este încă în cărți? Lecție politică predată de liberalii clujeni

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - ian. 27, 2020 0 1037

Primarul Horia Șulea afirmă că pentru un candidat ca Alin Tișe, la Consiliul Județean sau la Parlament, s-ar implica și-ar aduna oricând voturile pe care mizează în comuna Florești, însă pentru un candidat ca actualul ministru liberal, Adrian Oros, n-ar mișca un deget. Șulea mai spune că e pregătit să câștige Primăria și Consiliul Local Florești cu o listă „puternică” de așa ziși „independenți”, lăsând totodată să se înțeleagă că se bazează pe sprijinul liderilor PNL Cluj. De ce e sigur Șulea că partidul nu-i va pune piedici, că din contră, îl va sprijini? Pentru că liderii PNL Cluj sunt conștienți că nu se pot lipsi de numărul de voturi pe care Șulea (oricât de penal ar suna numele său) îl poate adăuga la scorul partidului la nivel de județ.

Mișcarea liderilor PNL Cluj de a intra cu doi candidați în alegerile locale, pură strategie

Liberalii clujeni i-au măsurat electoral și pe Horia Șulea și pe Bogdan Pivariu reieșind că nici unul dintre ei nu reprezintă o garanție că PNL-ul mai poate câștiga Primăria Florești. În schimb, studiul îl detașează net pe Șulea în preferințele de vot ale floreștenilor, argument care îi determină pe liberali să-l păstreze în partid, în ciuda prevederii din statut care îi obliga să-l suspende de drept nu doar din funcțiile politice, ci inclusiv din calitatea de membru PNL. Interesul politic e însă mai puternic decât teoria statutară, prin urmare, chiar dacă liderii PNL Cluj nu-și fac speranțe mari că pot câștiga Primăria Florești, sunt preocupați să-și securizeze măcar voturile pe care Șulea le poate aduce partidului, pentru alegerile Parlamentare, dar și pentru președinția Consiliului Județean, și, de ce nu, pentru un eventual loc doi în Primăria Florești și Consiliul Local.

Câștig pe două fronturi în Consiliul Local, pentru PNL

Potrivit informațiilor Actual de Cluj, Horia Șulea și-a negociat rolul cu reprezentanții PNL Cluj. Având în vedere că deține control total în organizația PNL Florești, el a promis că va sprijini partidul la alegerile parlamentare (pentru că este posibil ca acestea să aibă loc înaintea alegerilor locale, în urma declanșării procedurii „anticipate”). Deși e supărat pe președintele partidului, Ludovic Orban, și pe ministrul Agriculturii, Adrian Oros, pe care îi acuză în mod direct că l-au sabotat, Șulea susține că rămâne alături de partid, din postura de „independent”. La schimb, a cerut  ca pentru alegerile locale să fie sprijinit de liderii clujeni și să fie lăsat să-și facă lista de consilieri locali exact așa cum dorește. „Eu am muncit pentru Florești și am muncit pentru partid. Nu am cum să renunț. Dacă sunt lăsat să îmi fac lista cu oamenii pe care îi știu eu, liberali adevărați, voi sprijini în continuare PNL-ul. Pentru o listă cu un candidat ca Alin Tișe mă implic oricând în alegeri, dar pentru un candidat ca Adrian Oros n-aș mișca un deget”, a comentat Horia Șulea pentru Actual de Cluj.

În situația de față, PNL-ul nu are prea multe opțiuni, iar decizia ca Șulea să rămână  în cărți pare mai degrabă o strategie. Sigur, ca primă impresie, doi candidați liberali, primarul Horia Șulea și viceprimarul Bogdan Pivariu, nu ar face decât să rupă în două voturile exprimate la alegerile locale, în detrimentul propriului partid. În realitate, atât voturile adunate de Șulea, cât și voturile adunate de Pivariu vor propulsa în Consiliul Local două liste cu oameni ai PNL. Liderii PNL Cluj preconizează ca Bogdan Pivariu să atragă din votanții tineri ai Floreștiului care în mod normal nu l-ar vota pe Șulea, dar care în contextul alagerilor prezidențiale au votat totuși cu PNL-ul (în total, Klaus Iohannis a luat 19.000 de voturi). De cealaltă parte, în privința lui Șulea se mizează pe voturile vechilor săteni ai Floreștiului, deloc puține, dacă este să ne raportăm la rezultatul alegerilor europarlamentare, care au fost gestionate de Șulea și care au adus partidului în jur de 6000 de voturi. Așadar, de vreme ce liderii PNL Cluj n-au oricum garanția că pot câștiga mandatul de primar, își pot face, cel puțin, calcule în privința creionării unei majorități în Consiliul Local. Pentru că atât candidații de pe lista lui Pivariu, cât și candidații de pe lista lui Șulea (chiar dacă cu titlul de „independenți”), vor fi de fapt membri ai PNL. În același timp, până când instanța se va pronunța definitiv în cazul lui Șulea, el va fi păstrat ca locomotivă electorală a partidului în Florești, în vederea obținerii unui scor electoral care să facă diferența în favoarea PNL, mai ales la alegerile parlamentare.

Să nu uităm că, dintr-o comună ca Floreștiul, în 2019, candidatul PNL-ului la președinția României a încasat frumușel în jur de 19.000 de voturi – scor impresionant care, tradus altfel, mai poate să însemne pentru județul Cluj, 1,5 mandate în Parlamentul României, precum și o delimitare categorică a presupusei victorii a candidatului PNL la președinția Consiliului Județean. Așadar, liberalii clujeni, și în mod cert președintele administrației clujene, Alin Tișe (care va candida pentru un nou mandat la șefia Consiliului Județean), n-au cum să-și permită indiferența în privința votanților floreșteni.

Citește și

Șulea și blatul din PNL. L-au suspendat dar nu se despart de el. Câștigul USR

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.