Închide

Cu un picior în groapă, după ce a scăpat de faliment vânzând tot ce are, fără sediu și active, ultima fabrică deținută de Stat din Cluj cumpără fabrică de pantofi cu pierderi de milioane

EconomieTop News by Mihai Prodan - ian. 28, 2020 0 789

Ultima fabrică deținută de Stat din Cluj, până în urmă cu puțină vreme ciucure de datorii și cu un picior în groapă, scăpată de la faliment după ce acționarul majoritar Consiliul Județean Cluj i-a cumpărat toate activele, Clujana vrea să cumpere o fabrică de pantofi din Brașov ce înregistrează pierderi anual.

Clujana vrea să cumpere S Karp Inc SRL Brașov, o fabrică de pantofi care în 2018 de exemplu, la data celor mai recente raportări, înregistra pierderi de aproape trei milioane de lei la o cifră de afaceri de 4,3 milioane de lei.

Să facem precizarea că Clujana cumpără o participație majoritară la fabrica din Brașov, 66%, pentru prețul de 1 euro. Vânzător e Platforma Roca Management SRL. Decizia se ia în adunarea generală extraordinară a acționarilor, programată pentru 27 februarie.

Ce este Platforma Roca Management SRL? E un vehicul prin care un fond de investiții identifică mărci românești mici sau mijlocii ”cu potențial de creștere” sau aflate în impas financiar căreia îi asigură bani și expertiză managerială. Unul dintre cei doi inițiatori ai proiectului e președintele Casei de Insolvență Transilvania, Andrei Cionca – și, să precizăm, CITR este cea care administrează judiciar fabrica Clujana, aflată în reorganizare judiciară. CITR este și cea care a convocat adunarea generală extraordinară a acționarilor Clujana, în care e pusă pe tapet această achiziție.

S Karp a fost prima tranzacție pentru portofoliul fondului de investiții. ”Dificultățile cu care s-a confruntat compania erau tipice unei societăți mici care, deși are un produs viabil, nu poate crește fără sprijin financiar. În cazul acestei companii, dezvoltarea a implicat o structură organizatorică de personal specializat, în special în vânzări și marketing, care să îi susțină ascensiunea. Odata cu aceasta preluare, S-KARP a început un complex proces de expansiune, construindu-și o puternică rețea de distribuție în retail ce a ajuns la opt magazine la nivel național, dintre care 3 în Bucuresti, în mall-urile Plaza, Mega Mall, Park Lake, AFI Cotroceni, AFI Ploiești, Vivo Baia Mare, Miercurea Ciuc și nu în ultimul rând în Brașov, unde deține un magazin stradal în Barițiu și un showroom în cadrul fabricii”, după cum arată Roca Management.

UPDATE Am vorbit cu directorul Clujana, Florin Gliga, despre detaliile ofertei. Citește și:

Prea bun ca să fie adevărat? Un fond de investiții vinde participația majoritară a unei fabrici pentru 1 euro către Clujana

Cluj-convocare Agea 27.02.2020 by actualdecluj on Scribd

 • Tags
  author photo two

  Mihai Prodan

  Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

  Nici un comentariu

  Scrie un comentariu