Închide

Prea bun ca să fie adevărat? Un fond de investiții vinde participația majoritară a unei fabrici pentru 1 euro către Clujana

EconomieTop News by Mihai Prodan - ian. 28, 2020 0 516

Oferta de preluare a pachetului majoritar de acțiuni al unui producător de încălțăminte din Brașov pentru o sumă simboică de către ultima fabrică deținută de Stat din Cluj, Clujana, implică drept singură obligație financiară din partea cumpărătorului plata sumei de 1 euro – atât, fără plata datoriilor istorice. Oferta include preluarea unui lanț de magazine, a stocului de produse dintre care unele sunt exclusiviste – doar acestea sunt considerabil de valoroase. În plus doar investiția fondului de investiții care renunță la participații e de milioane de lei – iar acesta e dispus să renunțe integral la ea, pentru modica sumă de 1 euro. Care e schepsisul? L-am întrebat pe directorul Clujana, Florin Gliga, care nu vede nimic suspect în această ofertă în care unul dintre participanții fondului de investiții e același cu administratorul special al fabricii, Casa de Insolvență Transilvania.

”Care e situația: am primit o ofertă de la Platforma Roca în anumite condiții pe care am supus-o adunării generale. Eu consider că e oportună din motive foarte clare: condițiile cu privire la starea financiară. Condițiile acționarului Roca propuse acționarului Clujana sunt favorabile, majoritatea obligațiilor sunt către acționar. În ce privește obligațiile Clujana față de S-Karp așa cum au fost prezentate sunt la nivelul anului 2018. Între timp Roca și-a exprimat intenția de a renunța la aceste obligații. Ce ne interesează pe noi este faptul că în aceast societate s-a investit foarte mult în produse, brand, licențe în materiale pe care nu le au foarte mulți în România, materiale foarte moderne cum ar fi tălpile vibram, și o rețea de magazine care a costat foarte mult. Toate costurile de extindere și de realizare a rețelei a fost susținută de acționarii de la S Karp. Ca atare pentru noi această rețea de magazine e foarte importantă. Totodată au un produs complementar dar în același timp similar. Clujana are capacitate de producție pentru amândouă, producție pentru S Karp deja facem, în lohn”.

Toate acestea, pentru 1 euro, fără obligația de a plăti datoriile istorice de milioane de lei? Da, spune foarte clar Gliga. ”Clujana nu angajează nimic patrimonial nici acum nici în viitor”. De fapt renunțarea la datoriile de milioane e condiționată: ”marea majoritate a datoriilor e către fondul de investiții. Ceea ce este important, propunerea, este că pentru Clujana nu angajează resurse patrimoniale în acest an (sic-n.red.) cu privire la obligațiile istorice. Nu își asumă acoperirea datoriilor. Singura obligație e de a plăti 1 euro și a gestiona și menține firma trei ani”.

Cine renunță la milioane de lei pentru 1 euro? ”Poate că ține de rațiuni interne, proprii, ale lor. Eu am primit o ofertă cu rețea de magazine în care a investit foarte mult, un portofoliu de produse specifice anului 2020 în care a investit iarăși foarte mult, stocuri de materiale și produse, investiții cu susținerea acționarului”, spune Gliga.

Am cerut o copie după această ofertă dar am fost refuzați căci, spune Gliga, nu are mandat de la administratorul judiciar al fabricii. Administratorul judiciar e Casa de Insolvență Transilvania, care e unul dintre fondatorii Platforma Roca Management SRL. CITR este și cea care a convocat adunarea generală extraordinară a acționarilor Clujana, în care e pusă pe tapet această achiziție, peste o lună. Am solicitat o copie a ofertei din partea Roca și vom reveni cu informații dacă aceasta va fi furnizată.

Citește și:

Cu un picior în groapă, după ce a scăpat de faliment vânzând tot ce are, fără sediu și active, ultima fabrică deținută de Stat din Cluj cumpără fabrică de pantofi cu pierderi de milioane

 • Tags
  author photo two

  Mihai Prodan

  Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

  Nici un comentariu

  Scrie un comentariu

  Articole similare