Închide

Șulea și blatul din PNL. L-au suspendat dar nu se despart de el. Câștigul USR

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - ian. 23, 2020 0 2085

Singurul candidat anunțat oficial pentru Primăria Florești este actualul primar în funcție, Horia Șulea, pe care PNL-ul l-a suspendat din toate funcțiile politice, numai că a făcut-o doar de formă. Așteptarea era ca în cursa alegerilor locale, în locul lui Șulea să intre actualul viceprimar liberal, tânărul Bogdan Pivariu. Timpul trece în detrimentul PNL, alegerile locale se apropie, dar nimeni din conducerea partidului n-a ieșit public să confirme candidatura lui Pivariu. Dimpotrivă, contactat de Actual de Cluj, președintele PNL Daniel Buda adâncește și mai mult incertitudinea, afirmând că Pivariu ar avea „prima șansă în calitate de viceprimar, dar că forurile statutare ale partidului trebuie să decidă acest lucru”. Or, tocmai „forurile statutare” nu se pun de acord în privința renunțării la Horia Șulea – spun sursele Actual de Cluj. De altfel, Șulea dacă n-ar mai fi avut deloc sprijin în PNL, nu și-ar fi permis să rămână atât de obraznic în menținerea deciziei sale de a candida „independent” pentru un nou mandat de primar. Potrivit informațiilor Actual de Cluj, Șulea lucrează deja intens pentru strategie sa de campanie electorală, și o face împreună cu membrii din PNL Florești, sprijint/încurajat, evident, de lideri ai PNL Cluj.

USR-iștii, încredințați că vor câștiga Floreștiul: „Grija noastră nu este că nu câștigăm…”

În timp ce PNL-iștii s-au dat la fund, lăsându-l pe Șulea în prim plan cu candidatura sa, USR-iștii din Florești au avut alegerile interne, desemându-l candidat pe floreșteanul Mihai Bologa. Președintele USR Florești, Mihai Pop, a explicat însă că Bologa va intra în competiția internă din cadrul Alianței USR-PLUS, respectiv în competiție cu candidatul PLUS, Flaviu Udrea. „Cu reprezentanții PLUS ne înțelegem foarte bine și împreună urmează să desemnăm candidatul oficial pentru Primăria Florești. Vă spun în mod cert că grija mea nu e nicidecum că nu putem să câștigăm alegerile locale, grija mea este să venim cu o listă puternică de candidați, să avem oameni capabili care să facă față problemelor pe care le lasă în urmă actuala administrație. Pentru că noi ne dorim să câștigăm dar la fel de mult ne dorim să putem menține Floreștiul și în următoarele mandate. Ca să facem lucrul acesta este foarte important să intrăm de acum în competiția electorală cu o echipă foarte bună”, a precizat președintele USR Florești, Mihai Pop. El a mai anticipat că în cazul în care Șulea rămâne unicul candidat susținut din umbră de PNL, câștigul pentru USR-PLUS va fi garantat. Dacă PNL va marșa cu doi candidați, Șulea-Pivariu, USR-ul de asemenea va avea numai de câștigat, consideră Mihai Pop. „Indiferent cum se vor prezenta liberalii în alegeri, noi vom câștiga. Dacă ar intra doar Pivariu, poate că PNL-ul ar avea ceva mai multe șanse să ia voturi și de la tinerii din Florești, voturi care în niciun caz nu s-ar duce spre Șulea. Dar, cum spuneam, indiferent de strategia lor, grija noastră nu este că nu vom câștiga”, a spus Mihai Pop.

Pivariu ar cam dormi, dar nici nu s-ar duce la culcare

Contactat de Actual de Cluj, Bogdan Pivariu (foto jos) a evitat să ofere, bărbătește, răspunsuri privind situația candidaturii sale. El s-a scuzat că e plecat puțin pe „afară”, și că o să revină cu răspunsuri mai târziu, motivând că discuția privind anunțarea candidaturii sale este una „complexă”. Desigur că n-a mai revenit cu răspunsuri, fie pentru că e prea fricos și adormit – cum a fost în toți cei patru ani ai mandatului său de viceprimar – fie doar pentru că e conștient că nu are susținere deplină în PNL, lucru pe care ar fi putut foarte bine să-l admită cu onestitate și bărbăție, dacă tot se visează în competiția lupilor din politica mare. Pivariu n-are însă stofă de politician, nici curaj, nici capacități prea înalte. El rămâne doar fiul tatălui său – boss-ul longeviv de la Direcția Sanitar Veterinară- și  finuțul nașului Adrian Oros, de la Ministerul Agriculturii. Tânărul Pivariu e tipul executantului docil de partid, care din nefericire pentru el n-a reușit să se mențină în grațiile lui Șulea. N-a reușit să rămână omul lui Șulea – deși au pornit la drum în echipă –  dar nici n-a avut curajul să iasă, ulterior, și să-i deconspire acestuia matrapazlâcurile din Primărie. Acum ar vrea să-i ia locul lui Șulea în cursa pentru Primăria Florești, însă nu e capabil să facă niciun demers pentru a ieși din anonimat. E oarecum de înțeles că o parte dintre liderii PNL Cluj se îndoiesc de capacitățile lui Pivariu într-o competiție cu USR-ul, formațiunea care a demonstrat și la alegerile anterioare că are o forță electorală impresionantă în Florești.

Șulea, sfătuit să nu renunțe

Potrivit informațiilor Actual de Cluj, Șulea a fost sfătuit să nu dea înapoi pentru că va avea susținerea mascată a PNL, motiv pentru care a și ieșit public să anunțe ca va candida „independent”. Putea oricând să meargă spre un alt partid – spre ALDE, de exemplu, care l-ar fi primit cu brațele deschise – însă Șulea e conștient că liberalii nu-și pot permite să se desprindă de el, cu atât mai mult cu cât deține control deplin asupra organizației PNL Florești. Și mai e un aspect important, Șulea are o dispută deschisă cu Pivariu și cu Oros (ministrul Agriculturii), motiv care-l mână li mai puternic în luptă. Oros, liberal din tabăra veche a PNL, nu a fost niciodată în realții prietenești cu actualii lideri ai filialei clujene, proveniți din îngropatul PDL. În mod expres n-a fost prieten cu președintele Consiliului Județean, Alin Tișe. Oamenii lui Tișe, pe la colțuri susțin ferm ideea că PNL-ul va pierde categoric alegerile în Florești, cu un candidat ca Pivariu, care are zero forță electorală. Nici candidatura lui Șulea nu e considerată 100& câștigătoare, însă șansele ar fi mai mari pentru PNL Cluj – cred aceiași liberali. Rămâne să vină și decizia fermă, din partea oficialilor PNL, privind desemnarea candidatului oficial. Deocamdată, Șulea rămâne vioara 1 la Florești. Liberalii n-au îndrăznit să spună ferm că renunță la candidatura sa, sau că au un alt candidat.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.