Închide

Au testat Ambulanța pentru Monumente în Baciu și vor să facă una și în Cluj pentru a salva edificiile degradate

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 24, 2020 0 980

„Ambulanța pentru monumente” – mașina care vine și pansează monumentele din Transilvania sub coordonarea arhitectului Eugen Vaida – a făcut o primă demonstrație și la Cluj, în comuna Baciu, unde a fost consolidată o biserică din secolul 19. Intervenția s-a făcut în vara lui 2019, însă acum mai mulți arhitecți vor să aducă conceptul de-a binelea în județ prin intermediul unui ONG local.

„Într-o după-amiază de primăvară ne sună prietena noastră de la Monumente Uitate, Irina Leca, pentru a ne sesiza situația agravantă a bisericuței din Săliștea Veche, județul Cluj. Ne punem la drum împreună cu arhitectul șef al CJ Cluj, Claudiu Salanță, ca să constatăm la fața locului că situația e atât de gravă că nu se poate interveni direct asupra ei fiind mai degrabă nevoie de o suprastructură și că biserica nu e cuprinsă în acte, astfel că trebuie să așteptăm. Atunci părintele ne spune „Dar mai am una în care plouă la Săliștea Nouă!”. Mergem, constatăm, măsurăm și ne apucăm de treabă. Biserica, încadrată în categoria de importanță A în Lista Națională a Monumentelor Istorice, fusese adusă în anii 1960 din localitatea Buzaș, județul Sălaj. Împreună cu Bogdan Ilieș, Ileana Burnichioiu și echipa de la Dendrolab realizăm studiul istoric respectiv studiul dendrocronologic și constatăm că biserica nu e din secolul al 16-lea așa cum spune tradiția locală din Buzaș, ci că a fost construită începând cu mijlocul secolului al 18-lea până la începutul secolului al 19-lea”, asta e povestea intervenției făcute de Ambulanța Monumentelor în Cluj, în comuna Baciu, unde a fost pusă în siguranță biserica de lemn din Săliștea Nouă.

Intervenția Ambulanței din Cluj a presupus circa 130.000 lei. Primăria Comunei Baciu  a contribuit cu 70 000 lei pentru șindrilă, lețuri, cuie și paratrăznet iar fundația aflată sub patronajul ASR Prințul de Wales a pus 57 400 lei pentru suplimentare materiale, cherestea pentru schelă turn, meșteri, studiu dendrocronologic, tratarea șindrilei horjite și masa voluntarilor.

Cei de la Ambulanță au spus că avizul și autorizația pentru intervenție de la Direcția Județeană pentru Cultură au venit în timp record. „Lucrările le-am efectuat în luna iunie și iulie 2019 cu sprijinul parohiei, a primăriei și a comunității locale și au constat în schimbarea învelitorii și montarea unui paratrăznet nou. Șindrila a fost tratată prin imersare prin vid-presiune în Baia Mare. Primăria Baciu ne-a pus la dispoziție cazarea în căminul din localitate iar părintele paroh Perța Vasile ne-a ajutat zilnic cu logistica necesară unui astfel de demers. S-au alăturat doi voluntari tocmai din Slatina”, au mai spus cei de la Ambunață.

Voluntari au fost Laura Vaida, Ana Bocănici, Mihai Sava, Mihaela Mitrache, Victoria Mitrache, Cătălina Popa, Cristina Iacob, Oana Oprea iar meșteri, Mihai Balin, Valentin Berindea, Maria Balin, Gheorghe Pop.Sprijin din partea comunității locale s-a primit de la: Maria Moldovan, Ileana și Mihai Bindaș, Călin și Mărioara Gângă, Radu și Anamaria Bindaș, Ioan și Daniela Moldovan. Echipa de coordonare a fost formară din arh. Eugen Vaida, istoric de artă Ileana Burnichioiu, arh. Ștefana Paul, arh. Veronica Vaida. A fost implcat și arhitectul județului, Claudiu Salanță.

Acum, el a fost provocat de Dan Domșa, vicepreședinte în organizația profesională a arhitecților de la Cluj să caute împreună o formulă pentru permanentizarea unor astfel de intervenții în Cluj.

„Felicitări Eugen Vaida, așa cum am discutat și în cadrul BATRA 2019, cred că se impune găsirea unei forme de asociere cu Ambulanța pentru monumente și creat un ONG care să coordoneze lucrările în zonă. Cred că așa putem continua ceea ce face Eugen prin acțiunile lui. Dacă sunt persoane interesate vă rog să mă contactați pe mine sau pe Eugen. Mulțumim și lui Claudiu Salanta pentru implicare și dorim să sprijine mai departe astfel de acțiuni. Nu am fost implicat în această salvare, dar cred că e timpul să ne implicăm activ dacă vrem să păstrăm patrimoniul cultural al zonei”, a spus public Domșa. „Hai să facem”, a promis și arhitectul șef al Județului. „Împreună ne salvăm istoria și patrimoniul. Un om inimos a văzut o bisericuță de lemn care se prăpădea și a dorit să o salveze așa că a sunat la ambulanță. La Ambulanța pentru monumente. Nu a reușit sa o salveze (încă) dar a ajutat la salvarea altei bisericuțe din satul vecin. Și bisericuța din Săliștea veche o sa fie salvată în acest an. O sa fie demontată și remontată integral. Un grup minunat de oameni și acolo”, a mai spus Salanță.

Ambulanța pentru Monumente este o maşina care e chemată, vine şi ”pansează” monumentele ”bolnave” din Transilvania. Ea există efectiv, are un logo făcut de artistul Dan Perjovschi, are un prieten ”de suflet” şi ”de portofel” celebru, o echipă de iubitori de patrimoniu şi un total de peste 15 intervenţii la monumente degradate din Hunedoara, Braşov, Sibiu, Alba, Mureş sau Sălaj. ”Trebuie să livrăm şi noi ceva în străinătate. Aceasta este ambiţia noastră. Vom fi crucea roşie a monumentelor după ce ne vom extinde în toate zonele din ţară”,  a explicat pentru Actualdecluj.ro arhitectul Ovidiu Vaida despre ambulanţa monumentelor, proiect pornit în 2016 de ONG-ul Monumentum din Sibiu cu bani de la Administraţia Fondului Naţional Cultural.

Încă din 2018 când arhitectul Eugen Vaida a fost invitat să prezinte proiectul la Cluj s-a avansat ideea ca ambulanță să fie replicată și aici. Până acum nu s-a reușit având în vedere că există chestiuni legate de logistică, de șofer, nu doar de specialiști angrenați. Vaida spunea că ambiția sa este de a crea o reţea de ONG-uri care să se ocupe de patrimoniu prin intermediul ambulanţei monumentelor. Atunci, un proiect similar era funcțional în Banat și se puneau bazele unor ambulanțe și în Maramureş, Mureş sau Iaşi. Deja în Banat proiectul a pornit şi e funcţional.”Oferim un fel de franciză, îi ajutăm cu ambulanţa, dar ei decid ce fac mai departe, condiţia este să ţină cont de principiile acestui proiect”, spunea Vaida.

Detalii: Când vine la Cluj ambulanța monumentelor susținută de prințul Charles

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.