Închide

Culmea urbanismului de la Cluj: se vând case făcute pe Valea Fânațelor fără autorizație de construire

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - ian. 24, 2020 4 11669

O casă în stil mediteranean de pe strada Valea Fânațelor se vinde pe un site cu 250.000 de euro. E făcută din materiale trainice, cu firmă serioasă, însă singura sa hibă este că…s-a edificat fără autorizație de construire. Casa este însă pentru „pretențioși”, mai arată anunțul.

Nu este singura casă de acest gen. Când s-a făcut noul PUG al Clujului, aprobat în 2012, șeful de proiect vorbea despre 200-300 de astfel de imobile în zona Odobești-Valea Fânațelor. Chiar fostul vicepreședintel al Consiliului Județean, Ioan Oleleu, era unul dintre cei care își începuse casa fără autorizație pe Valea Fânațelor în 2014.

Ce se întâmplă cu imobilele de acest gen explică chiar cel care a postat anunțul de vânzare: „Casa nu este intabulată, este construită fără autorizație de construire, precum sunt construite toate casele din zonă, este impusă la primărie, se plătește impozit pe ea, dar este extratabulară, s-au început demersurile pentru intrarea în legalitate, dar din păcate nu știm cu exactitate cât timp durează”, arată proprietarul.

Casa are o suprafață utilă de 250 de mp și se vinde cu 250.000 de euro.

Unul dintre cei care și-au făcut casă fără autorizație pe Valea Fânațelor, fostul vicepreședinte CJ Cluj – Ioan Oleleu- spune pentru Actualdelcluj.ro că situația caselor de pe Valea Fânațelor se datora fostului primar Sorin Apostu care ar fi refuzat să dea autorizații oamenilor din zonă. După ce Apostu a fost arestat și a plecat din primărie, Oleleu a spus că a mers să își lămurească problema. „M-au trimis cu dosarul la arhitecții care lucrează la noul PUG. Mi s-a comunicat că în noul PUG trebuie să fie incluse și prevederile urbanistice din documentația noastră. Sper  că vom primi toate avizele necesare, pentru a obține autorizația de construire”, spunea Oleleu.

Detalii: Exclusiv: Cum și-a construit Oleleu casa fără autorizație de construire

Primăria n-a amendat la momentul respectiv niciun proprietar. Casele au fost preluate în PUG, ca atare, după cum spunea Borda pentru Actualdelcluj.ro. Mai mult, cei de pe Valea Fânațelor fac demersuri de ani buni la Primărie ca să le asfalteze strada.

Anul acesta s-a avansat în mediul online că o modificare a Legii 50/1991 privind regimul construcțiilor va permite autorizarea caselor edificate fără autorizație . Despre prevedere, arhitectul șef al Județului spune că e doar un „fake news.”

„De câteva zile circulă pe net un articol cu un titlu înșelător și anume „​​Construcțiile realizate fără autorizație vor putea fi intabulate în cartea funciară”… ceea ce induce ideea că, de mâine, toate construcțiile ilegale pot fi intabulate. FALS!

Textul de lege nou introdus tratează construcțiile realizate fără autorizație de construire, care RESPECTĂ REGULAMENTUL LOCAL DE URBANISM, și pentru care nu se mai poate aplica contravenția prevazută de lege. Ori, contravențiile în domeniul construcțiilor sunt contravenții continue și prescripția poate interveni doar după constatarea finalizarii integrale a lucrărilor pe parcelă. Finalizarea se poate face prin procesul verbal de recepție la terminare, care trebuie semnat de emitentul autorizației, autorizație care nu există, deci nu se poate semna, deci nu se poate considera finalizată, deci rămâne ca și până acum. Sper să se ajungă să se încurajeze obținerea autorizației prin eliminarea pașilor inutili și scurtarea termenelor, nu să se încurajeze realizarea fără autorizație a construcțiilor. Aceasta din urma poate duce la demolare dacă nu se respecta regulamentul de urbanism”, a spus Claudiu Salanță.

Legea 50/1991 prind autorizarea livrărilor de construire spune:

Art. 37 alin. (2) Lucrările de construcţii autorizate se consideră finalizate dacă s-au realizat toate elementele prevăzute în autorizaţie şi dacă s-a efectuat recepţia la terminarea lucrărilor. Efectuarea recepţiei la terminarea lucrărilor este obligatorie pentru toate tipurile de construcţii autorizate, inclusiv în situaţia realizării acestor lucrări în regie proprie. Recepţia la terminarea lucrărilor se face cu participarea reprezentantului administraţiei publice, desemnat de emitentul autorizaţiei de construire.

Art. 37 alin. (5) Construcţiile executate fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, precum şi cele care nu au efectuată recepţia la terminarea lucrărilor, potrivit legii, nu se consideră finalizate.

Art. 37 alin. (6) Dreptul de proprietate asupra construcţiilor se înscrie în cartea funciară în baza unui certificat de atestare, care să confirme că edificarea construcţiilor s-a efectuat conform autorizaţiei de construire şi că există proces-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, sau, după caz, a unei adeverinţe/unui certificat de atestare a edificării construcţiei. În cazul construcţiilor pentru care execuţia lucrărilor s-a realizat fără autorizaţie de construire, iar împlinirea termenului de prescripţie prevăzut la art. 31 nu mai permite aplicarea sancţiunilor, certificatul de atestare/adeverinţa privind edificarea construcţiei va fi emis/emisă în baza unei expertize tehnice cu privire la respectarea cerinţelor fundamentale aplicabile privind calitatea în construcţii, inclusiv cu încadrarea în reglementările de urbanism aprobate, care să confirme situaţia actuală a construcţiilor şi respectarea dispoziţiilor în materie şi a unei documentaţii cadastrale. În situaţia în care în expertiza tehnică se constată neîndeplinirea tuturor cerinţelor fundamentale şi a celor relative la încadrarea în reglementările de urbanism, nu se eliberează certificatul de atestare/adeverinţa privind edificarea construcţiei”, a mai explicat public Salanță.

4 comentarii

  1. […] dintre cei care își începuse casa fără autorizație pe Valea Fânațelor în 2014, informează Actual de Cluj. Scandal la Rutieră: „N-aveţi bani de maşină? Mergeţi cu RATB-ul!”/ Poliţiştii acuză […]

  2. conform PUG, in multe zone iti trebuie PUZ aprobat si abia in baza lui poti solicita autorizatie de construire. Sunt multe case ridicate fara autorizatie, zeci, chiar sute … nu stiu daca pot intra in legalitate, daca sunt amplasate regulametar, atata timp cat nu a fost facut un PUZ. Multe pe valea fanatelor, o multime in zona strazii viile nadasel , pe valea chintaului s.a.m.d. Consider ca ar trebui reglementata situatia lor, iar daca locuintele respecta regulile de amplasare sa fie bagate in legalitate.

    • Legea spune ca trebuie sa platesti impozit pentru orice, ca e cu acte sau fara acte. Banuiesc ca daca plateste impozit si-a inscris casa in CF ca si constructie fara acte. Nu o sa-si poata faca buletin la adresa respectiva daca nu e locuinta legala. N-as cumpara asa ceva.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.