Închide

Daniel David: ce e nevoie pentru a construi încredere și a găsi soluții în momente grele

Uncategorized by Actual de Cluj - apr. 08, 2020 0 85

În absența încrederii, spune Daniel David într-un interviu acordat Andreei Roșca, nu putem coopera și găsi soluții în vremuri grele. Sau în vremuri bune. Încredere înseamnă capacitatea de a-ți asuma riscuri în raport cu tine, cu alți oameni și cu instituții. Dai ceva, așteptându-te să primești ceva în schimb, dar fără să fii sigur că vei primi. Încrederea este o ieșire dintr-o zonă cunoscută, cu credința că acest risc va fi meritat. Dar nu e un dat. E o construcție la care fiecare dintre noi trebuie să pună prima cărămidă.

Daniel David este rectorul Universității Babes Bolyai din Cluj și este unul dintre cei mai buni psihologi ai României. Conduce catedra de psihologie clinică și psihoterapie de la aceeași universitate. Din 2008, Daniel este profesor la Ichan School of Medicine at Mount Sinai din New York, una dintre cele mai prestigioase școli medicale din lume.

Câțiva ani, între 2000 și 2007, a locuit mai degrabă în Statele Unite decât în România și spune că, după Cluj, singurul loc unde i-ar plăcea să locuiască este New York. A studiat cu doi dintre titanii psihologiei secolului 20, Aron Beck și Albert Ellis.

În 2015, a publicat Psihologia Poporului Român, rezultatul primei cercetări psihologice serioase asupra românilor de la cea a lui Constantin Rădulescu Motru, acum mai bine de 80 de ani.

Are un concept plastic pentru a defini cum încrederea pleacă de la fiecare dintre noi: ”spune da, dar taie cărțile” – acordă credit celorlalți, dar fii conștient că nu întotdeauna va exista reciprocitate.

Am vorbit cu Daniel despre multele fețe ale încrederii: în noi, în organizații, în ceilalți oameni. Despre atitudinea potrivită în fața unei crize, astfel încât să găsim împreună soluții, despre leadership în timpuri grele și despre mecanismele psihologice care cresc sau scad capacitatea noastră de a acționa productiv în aceste zile.

Idei principale din conversație:

  • În cine avem încredere. Profilul nostru se schimbă cu schimbarea generațiilor
  • Există două mari categorii de încredere: interpersonală, între oameni (între membrii familiei, între prieteni și cunoscuți, față de străini) și încrederea în instituții.
  • Ce știm azi este că nivelul nostru de încredere în instituții și în comparație cu țările vestice este mult mai scăzut, dar și că tinerii au un nivel de încredere interpersonală mai ridicat de 2-3 ori în raport cu vârstnicii. Acesta este un risc în România, pentru că astăzi doar instituțiile (guvern, administrație) pot lua deciziile majore.
  • Avem mare încredere în familie, ceea ce este din nou un risc, pentru că tindem să fim mai puțin precauți. Dar încredere puțină în străini, ceea ce ajută la distanțarea socială, dar împiedică relația de colaborare.
  • În aceste zile este vizibil gradul mai mare de încredere al tinerilor, și asta explică multitudinea de inițiative de sprijin și mobilizarea socială.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare