Închide

Dacă-i gratis nu-i bun: clujenii nu se înghesuie la filme gratis, asistența ieri la cinema Dacia – 4 oameni

ActualitateTop News by Mihai Prodan - sept. 24, 2016 3 1139

Nici dacă-i gratis nu-i bun: mănășturenii nu se înghesuie în nou-deschisul cinematograf de cartier, deși condițiile sunt foarte bune iar intrarea e gratuită.
Oficial asistența la filme ajunge la 70-80 persoane, dacă e să-l întrebăm pe responsabilul de locație Gabriel Floca. Ieri însă numărul celor care asistau la proiecție – un film de Hollywood, „Lucy” cu Scarlet Johannson – era de … patru. O fi și pentru că filmul era proiectat a doua oară în această săptămână, dar reporterul actualdecluj.ro a vizitat cinematograful de mai multe ori înainte de a scrie acest text iar asistența medie nu depășea 15 persoane. L-am întrebat pe Floca de ce atât de puțini oameni vin la film și spune că o explicație poate fi și tocmai faptul că filmele sunt proiectate gratis, „oamenii cred că dacă e gratis o fi ceva nelalocul lui, au o reticență”.

O fi de vină și faptul că numeroși mănăștureni încă nu știu că cinematograful a fost redeschis – fie pentru că nu citesc presa, ori pentru că acesta e promovat foarte „discret”, cu un afiș la intrarea secundară care a fost între timp închisă ori cu unul la intrare, unde e un parc de joacă pentru copii și unde reporterul a fost întrebat aseară de un copil, la luni întregi de la deschidere, dacă în cinematograf rulează vreun film și dacă trebuie plătit bilet.

Am cerut de la Primăria Cluj-Napoca o evidență măcar medie cu asistența la proiecții, dar în bunul obicei al instituției aceasta nu ni l-a furnizat de marți până la scrierea acestui text, sâmbătă dimineață.

Să spunem că la cinematograful Dacia au fost proiectate și filme proaspăt lansate în cinematografe – prin „proaspăt” înțelegem această vară: Batman vs. Superman ori Deadpool.
Floca spune însă că în weekend, când au loc proiecții de desene animate pentru copii, sala e mereu plină.

Amintim, cinematograful Dacia a fost deschis în această vară după lucrări a căror finalizare a fost amânată în numeroase rânduri. Acesta se prezintă în condiții foarte bune, cu fotolii spațioase și de calitate în sala de spectacole, ce are și proiector 4K.

Sala mare a cinematografului numără după renovare 205 locuri, în cea mică sunt alte 100 de scaune ce pot fi detașate pentru a o transforma într-o sală multifuncțională, iar în foaier pot fi organizate expoziții ori evenimente.

Clădirea cinematografului, dată în folosinţă în 1981,  a fost transformată în discotecă și apoi închisă, pe fondul unui proces între chiriaș și Primărie. Instanța a dat câștig de cauză instituției. Are o suprafață desfășurată de 960 metri pătrați, pe trei nivele. Avea două săli de proiecție, acum doar una.

În final – cinematograful are și pagină de Facebook, unde anunță săptămânal proiecțiile pe următoarele zile.

Cum arată cel mai modern cinematograf din Cluj, cu proiector 4K și intrare liberă

Vezi cum a fost prima proiecție:

Cu “Dacii” la “Dacia” – cum a fost prima proiecție din cinematograful renovat cu un milion de euro în Mănăștur

Citește o mostră din programul săptămânal al cinematografului:

Filme premiate și nominalizate la Oscar, gratis în Mănăștur săptămâna viitoare. Vezi programul

 

3 comentarii

  1. cinema electoral. normal ca nu se inghesuie. nu inteleg de ce seincearca reinvierea mortului cu bani publici. doar era evident esecul din marasti. da r no….

  2. Lumea s-a schimbat. Cred ca era bine sa fi fost identificata nevoia, preocuparile oamenilor din zona si sa ne fi adaptat dupa ele. E bine totusi ca nu s-a facut o potcovarie. 🙂

  3. O problema, din punctul meu de vedere, e si ora proiectiilor: 18 in timpul saptamanii, adica ora aceea cand nu de mult ai ajuns acasa de la munca (daca ai ajuns) si parca ai „imbuca” ceva inainte de a merge la un film. Si sa nu mai vorbim de selectia filmelor: de ce sa mergi la cineva sa vezi filme difuzate la tv?

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.