Închide

Cum arată cel mai modern cinematograf din Cluj, cu proiector 4K și intrare liberă

ActualitateAdministrațieTop News by Mihai Prodan - dec. 05, 2015 1 7401

Un cinematograf „de stat”, cu intrare gratuită, e primul din Cluj-Napoca ce va avea proiector de ultimă generație, 4K.

E vorba de cinematograful Dacia din Mănăștur, ce în aceste zile e martorul ultimelor lucrări de amenajare înainte de a fi predat Primăriei Cluj-Napoca, de către asociația de constructori ce îl amenajează. Va avea până la urmă o singură sală de cinematograf – față de două la deschiderea din 1981, cu doar 200 de locuri. Partea bună însă e că rândurile de scaune sunt spațioase iar proiectorul e de ultimă generație, cu rezoluție 4K.

A doua sală de cinematograf, cea de dimensiuni mai mici, a fost transformată în sală multifuncțională – aici ar urma să aibă loc spectacole ori reuniuni, și e dotată cu o scenă mobilă. Nu are scaune montate în pardoseală, decât un rând pe peretele opus scenei. În schimb atât sala de cinema cât și cea de spectacole au încălzire de ultimă generație, cu șapte și respectiv trei turbosuflante cu telecomandă radio.

Să mai spunem că vechii construcții vechi de 35 de ani i-a fost adăugat un corp nou – în spatele scenei din sala de spectacole au fost construite două vestiare, cu băi și săli de machiaj. În plus la subsolul clădirii a fost amenajată o sală de conferințe, iar la etaj – o sală de aerobic, cu vestiar.

Constructorii fac acum ultimele finisaje înainte de a preda clădirea municipalității. Aceștia au notificat Primăria la sfârșitul lunii noiembrie că lucrările sunt finalizate.

Contractul de proiectare și execuție, în valoare de 2,8 milioane de lei, a fost semnat în 11 iulie anul trecut cu asocierea Civitas Proiectare – 2 Invest. Cinematograful ar fi putut intra în patrimoniul municipalității în 2009, când RADEF Româniafilm a predat patru cinematografe către Primărie – Mărăști, Dacia, Favorit și Victoria. Cinematograful din Mărăști a fost redeschis pentru public cu proiecții gratuite, după lucrări de două milioane de lei, în vreme ce cinematograful Favorit se află într-o clădire retrocedată. Cât privește cinematograful Dacia din Mănăștur, acesta a ajuns în patrimoniul Primăriei Cluj-Napoca abia în martie 2013, când instituția a câștigat procesul vechi de trei ani cu chiriașul, o firmă privată. Între timp clădirea a ajuns foarte degradată, cuib pentru boschetari, și a fost incendiată de două ori, fără ca autorii să fie prinși.

Clădirea a fost dată în folosinţă în anul 1981 și are o suprafaţă construită de 960 de metri pătraţi pe trei nivele – subsol, parter şi etaj.

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.