Închide

Cum atacă partidul Monicăi Macovei alegerile din 2016

ActualitateAdministrațiePoliticaTop News by Actual de Cluj - dec. 05, 2015 0 443

Membrii M10 din toată țara s-au reunit la Cluj Napoca pentru a stabili strategia politică pentru alegerile din 2016. Președintele organizației clujene a partidului, Adela Mîrza, a informat că în cadrul întâlnirii s-au dezbătut aspecte care țin de organizare, comunicare și valori politice. Ea a arătat că foarte mulți clujeni au devenit interesați de proiectul M10, mai ales după ce studentul Marius Andrei (membru de partid), a coordonat un proiect de consultare publică, privind problemele comunitare cu care se confruntă clujenii. De la întrunirea M10 nu putea lipsi nici Monica Macovei, fondatoara partidului, care a abordat temele de actualitate din politică națională și internațională.

Ce vor clujenii?

Proiectul de consultare publică a constat în afișarea unui panou în centrul Clujului, pe care cetăețnii au avut posibilitatea să scrie sugestii, propuneri și chiar să relateze despre problemele cu care s-au confruntat la nivel administrativ. Reprezentanții partidului vor culege toate aceste informații, care vor sta la baza programului cu care M10 va intra în campania alegerilor din 2016. „Aproape 200 de persoane au transmis, în doar 3 zile, cerinţele lor pentru Cluj şi pentru ţară. Pe primele locuri, în topul preocupărilor clujenilor, se află: responsabilizarea funcționarilor publici, sporirea siguranței cetățenilor și a bunurilor acestora și calitatea slabă a lucrărilor din cadrul șantierelor”, a transmis Adela Mîrza. În cele trei zile de consultare voluntarii M10 au primit din partea a 103 cetățeni 188 de propuneri de schimbare. Participanții au avut posibilitatea să noteze una sau mai multe propuneri pe o foaie. Panoul de consultare conține 6 domenii propuse de Partidul M10: Administrație, Spital, Școală, Trafic, Parcuri și Altele în care propunerile se încadrează.

Propuneri/sugestii de schimbare pentru administrația municipiului

Din sesizările/propunerile clujenilor reies următoarele: Nerespectarea termenelor și durata lungă a șantierelor pentru proiectele derulate de municipalitate, întârzierea reparării sau asfaltării unor străzi din cartiere, lipsa normelor de construcție pentru noile clădiri, construirea unor clădiri de mari dimensiuni în apropierea caselor sau a clădirilor de mici dimensiuni, lipsa de uniformitate în ceea ce privește urbanismul. S-a mai relatat despre clădirile în paragină aflate pe întreaga suprafață a municipiului și s-a solicitat reducerea birocrației în toate domeniile, precum și găsirea unui primar mai bun. Printre alte propuneri se numără lucrările la șantierele care ar trebui să se desfășoare pe timpul nopții pentru a nu perturba activitatea zilnică a cetățenilor, stabilirea unor criterii de responsabilizare pentru funcționarii publici, sporirea siguranței cetățenilor și a bunurilor acestora, o persoană sugerând instalarea unor camere de supraveghere pe străduțele Centrului Vechi deoarece acolo se fură multe biciclete. Alți cetățeni reclamă calitatea slabă a lucrărilor din cadrul șantierelor, unii doresc politicieni care să iubească Clujul sau care să onoreze promisiunile din campanie, iar un cetățean dorește ca podul de pe str. Traian să fie renovat, având în vedere că acesta este un pericol de cel puțin 2 ani, în special pentru pietoni.

În domeniul Sănătății: finanțarea și numărul insuficient de spitale. Cetățenii consideră că spitalele necesită dotare mai performantă, în timp ce doctorii și personalul medical ar trebui plătiți mai bine pentru a-și exercita datoria în mod profesionist și a trata bolnavii cu mai mult respect. Unii cetățenii ar dori ca Spitalul Județean și Spitalul de Copii să fie renovate, administrarea spitalelor să fie mai bună, iar vârstnicii să fie mai bine îngrijiți.
În ceea ce privește Școala: slaba finanțare a instituților de învățământ. Cetățenii propun dotarea școlilor corespunzător, renovarea acestora, salarizarea mai ridicată a cadrelor din învățământ. a fost reclamată, de asemenea, situația Liceului Mihai Eminescu.

Legat de Parcuri: număr insuficient de spații verzi. Se solicită noi parcuri de joacă, spații de relaxare sau de socializare, și chiar un spațiu amenajat de dimensiuni mai mari la marginea municipiului. S-au cerut mai multor spații special amenajate pentru plimbarea câinilor, plantare de platani în viitor deoarece aceștia oferă o umbră excelentă, renovarea obiectivului istoric Cetățuia, crearea unor spații verzi publice pentru practicarea sportului deoarece nu toți cetățenii își permit această activitate și adăugarea copacilor pe lista responsabililor care se ocupă cu îngrijirea spațiilor verzi, deoarece – spune cetățeanul – modul în care sunt plantați copacii nu permite ca destulă apă să ajungă la rădăcini.

În privința traficului: cea mai mare problemă o reprezintă traficul infernal și lipsa locurile de parcare. Traficul de pe strada Moților sau din zona sensului giratoriu din Piața Mărăști, îngreunează mersul transportului în comun și întârzie programul acestuia. Privind transportul în comun, cetățenii propun mai multe vehicule și respectarea orarelor. Alte schimbări propuse se referă la adecvarea trotuarelor pentru circulația pietonilor, deoarece în unele zone trotuarele sunt foarte înguste, șoferii își parchează mașinile, sau există stâlpi de electricitate care jenează pietonii. Se mai cere lărgirea arterelor de circulație, adoptarea sistemului de semaforizare inteligentă, la transformarea Bulevardului Eroilor în zonă integral pietonală. Se propune construirea unui sistem de metrou pentru transport în comun.

Altele probleme:  O mai bună finanțare a culturii la nivelul municipiului. Construirea de noi benzi de biciclete pentru crearea unui sistem unitar, și lărgirea acestora. Curățenia orașului. Participanții sesizează o problemă cu gunoiul răspândit în întreg municipiul, cu firmele care se ocupă cu preluarea gunoiului și nu își fac treaba corespunzător, cu gunoiul care apare în parcuri sau în spatele blocurilor, cu praful care se ridică în municipiu, dar nu în ultimul rând cu educația precară a locuitorilor în ceea ce privește acest aspect. Se cer mai multe oportunități de angajare, internship pentru studenți. Chiriile de locuințe foarte ridicate.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare