Închide

Reflexul pavlovian. De ce-i spui străzii „Pavlov”, deși și-a schimbat numele de aproape două decenii

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - dec. 05, 2015 3 7616

Știți unde se află strada Pavlov? Dar strada Gheorghe Doja? Ori poate strada Doctor Petru Groza sau piața Engels?
Mulți dintre utilizatori veți fi răspuns afirmativ – chiar dacă aceste denumiri nu mai sunt folosite de aproape 20 de ani.
Valul de schimbări ale numelor de străzi, după Revoluție, a cuprins orice stradă din Cluj-Napoca ce ar fi avut conotație sovietică ori pro-comunistă. Dar aceasta s-a întâmplat acum mai bine de două decenii, totuși mulți clujeni continuă să folosească vechile denumiri – de exemplu strada Pavlov și-a schimbat denumirea în Cardinal Iuliu Hossu de două decenii, dar vechea denumire e folosită chiar și de studenții care s-au mutat în oraș cu mult după de această modificare.
De ce mulți clujeni folosesc tot vechile denumiri ale străzilor, deși acestea nu mai există, juridic, nicăieri? Răspunde psihologul Daniel David, mutat în studenție la Cluj-Napoca și martor al schimbării denumirii străzilor: „După părerea mea stabilirea numelui unei străzi nu se face cu adevărat cu consultarea comunității respective, a oamenilor care locuiesc pe strada respectivă ori în zonă, nici măcar cu consultarea generală a comunității. Atunci omul ține minte numele străzii cu care a crescut. Numele îl ține minte ca urmare a experienței de viață, s-a confruntat zi de zi cu el”.
Să zicem că această explicație funcționează – dar, evident, doar în cazul persoanelor în vârstă. Ce putem spune însă despre cei tineri, care nici nu locuiau în Cluj-Napoca atunci când a fost schimbată denumirea străzilor? „E o influență a celor în vârstă”, spune psihologul. „E influența experienței. Un tânăr nu are de unde ști că strada se numea Pavlov, l-a auzit la cineva, din vechea generație. Oamenii folosesc numele după modelul din discursul social. eu ca om folosesc sintagma care-mi dă semnificaíe în relația cu ceilalți, ca să ne putem înțelege, încerc să folosesc un nume care mă ajută în comunicarea cu ceilalți”.

Cele mai cunoscute schimbări de denumiri de străzi:

  • Cardinal Iuliu Hossu, fostă Pavlov, și-a schimbat denumirea în 1999
  • fosta stradă Mareșal Ion Antonescu și-a schimbat denumirea în Primăverii, în 1999
  • Strada Regele Ferdinand, fostă Gheorghe Doja, și-a schimbat denumirea în 1999
  • Una dintre cele mai vechi modificări de nume e Eroilor – actuala semipietonală se numea Doctor Petru Groza până în 1990.
  • Strada Nicolae Titulescu se numea Pata, până în 1990.
  • Piața Engels se numește Ion Agârbiceanu încă din 1990
  • Piața Avram Iancu, una dintre zonele care și-au schimbat cel mai des denumirea, se numea Victoriei până în 1993.
  • Strada Borhanci nu mai există încă din 1990, când și-a schimbat denumirea în Liviu Rebreanu

Să mai spunem, anecdotic, că multe schimbări de denumiri s-ar fi impus și totuși n-au avut loc. De exemplu, în cartierul Gheorgheni există o stradă denumită Iugoslaviei – deși țara nu mai există din 2006.

3 comentarii

  1. strada Primăverii de fapt are o denumire și mai veche față de Antonescu, și anume cea de pe vremea lui Ceaușescu, de dinaintea extinderii cartierului mănăștur: strada Lingurarilor.

  2. Multe din denumirile vechi au rămas și fiindcă noile denumiri au fost introduse forțat/artificial din motive „patriotice”/naționaliste in perioada Funar: Memorandumului, Unirii, Avram Iancu, Ferdinand, Iuliu Hossu etc.. ,

  3. Cine s-a nascut in Cluj cu multi ani in urma, traieste aici si a invatat numele strazilor de la parinti si bunici, nu va folosi noile denumiri doar in inscrisuri oficiale.

Scrie un comentariu

Articole similare