Închide

Cum arată o casă de vacanță model de „AȘA DA” în mediul rural din Cluj

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - dec. 11, 2020 2 2428

O casă de vacanță propusă în Mintiu Gherlii, într-o zonă de agrement din localitate, a fost apreciată de arhitecții din Comisia Tehnică de Amenajarea Teritoriului și Urbanism (CTATU) a Consiliului Județean Cluj și dată exemplu pozitiv de arhitectură de calitate în mediul rural. Proiectul aparține biroului Arhi Box și a fost făcut de arhitectul Mihai Racu, membru și în comisia de urbanism a Primăriei, pentru doi beneficiari privați. Din echipa de proiectare au mai făcut parte arhitecții  Calin Lada, Nyiro Levente și Andrei Andone.

Planul Urbanistic de Detaliu pentru amenajarea unei case de vacanță în localitatea Mintiu Gherlii, într-o zonă de agrement, a fost discutat la ședința din 3 decembrie a CTATU Cluj. Pe o parcelă de 2800 de mp, proiectanții de la Arhi Box au propus o casă de vacanță parter și mansardă, cu o zonă de grătar, o zonă de luciu de apă. Despre construcție, arhitectul Mihai Racu, care s-a ocupat de partea de arhitectură, a spus că e sub indicii admiși în zonă. Arhitecți din comisie, mai precis Vlad Negru, s-au interesat asupra accesului în curticica mică propusă în interiorul imobilului. Arhitectul Mihai Racu a arătat că aceasta are trei pereți vitrați, unul de cărămidă și că există acces pentru înreținerea ei din interiorul casei, arătând că e „ceva de privit în interior”.

Arhitectul Horațiu Răcășan din comisie a arătat că proiectul este destul de frumos și că în cazul învelitorii proiectanții ar trebui să se uite în ghidurile postate pe site-ul Consiliul Județean tocmai pentru a veni cu altă soluție în afară de tablă. „Un acoperiș grădină nu vă încurcă, merită să studiați materialul Planwerk”, a recomandat Răcășan.

Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, a intervenit și a spus că cei din comisie i-au luat-o înainte, având în vedere că și el voia să spună despre proiect că este unul frumos. „E un exemplu de arhitectură de calitate și pentru mediul rural, chiar cu aceste discuții despre tablă. Am mai spus asta, mă deranjează tabla în mediul rural. Luciul pe care îl dă distruge calitatea peisajului. Dincolo de acest aspect, este un proiect de lăudat, la secțiunea AȘA DA”, a spus Salanță.

Amintim că regulamentele locale de urbanism din 8 comune din Cluj au fost transpuse grafic pentru a fi mai ușor de aplicat, înțeles și parcurs de proiectanți sau beneficiari. Totul într-un demers al administrației județene prin care să se încurajeze creșterea calității mediului construit și să se împiedice apariția unor „căsoaie” sau a unor locuințe urâte în mediul rural din Cluj. Inițiativa vine în completarea celorlalte acțiuni pe care arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, le-a întreprins în ultimii ani pentru a educa „gusturile” proiectanților și ale beneficiarilor: nu se mai autorizează în comunele clujene case urbane sau case care nu au nimic în comun cu tradiţia sau cu specificul zonei unde se doreşte edificarea lor, se dau frecvent exemple de bune practici pentru case la țară, pensiuni, restaurări de monumente, se participă activ de către Județ în comisiile de recepție sau se oferă consultanță proiectanților.

Reprezentarea grafică /ilustrată a regulamentelor locale de urbanism ca să se înțeleagă mai ușor s-a făcut în cadrul unui contract de 40.000 de lei încheiat de Consiliul Județean cu biroul de proiectare Planwerk. Ilustrarea grafică a Regulamentului Local de Urbanism s-a făcut pentru comunele care au deja Planuri Urbanistice Generale noi și a fost realizată de arhitecții Tiberiu Ciolacu și Vlad Creosteanu. Există deocamdată încărcate ilustrări grafice pentru comunele Aiton, Căianu, Cămărașu, Săndulești, Frata, Palatca, Vultureni sau Bonțida aproape câte 40 de planșe per comună. S-au generat și postere pentru o mai bună înțelegere a modelelor grafice. Ilustrațiile acoperă de la regulile de amplasare a construcțiilor, la tipologii și până la materiale și coloristica viitoarelor construcții.

Detalii: Cum vrea arhitectul șef al județului să combată casele urâte din Cluj. Certificate de urbanism 3D și ilustrări pentru regulamentele locale de urbanism

2 comentarii

  1. Astia chiar ne cred prosti. Daca vb de mediu rural hai sa facem case de vacante de acelasi tip. Acces auto cu telecomanda, piscina, garaj separat, acoperis te tip terasa pe o parte de casa. Astea toate sunt model „rural”. Mai fratilor, in frunte cu Salanta, Racasan si alti „profesori „aruncati-va diplomele si ocupati-va de altceva.

  2. Da, intr-adevar, pastreaza linia arhitecturii traditionale… Se incadreaza in ambientul rural precum ai aduce o vaca sa pasca in parcul de la Opera… Adevarate genii !

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.