Închide

Cer implicarea prefectului din Cluj ca să convingă primarii de la țară să dea burse mai multe și mai mari pentru elevii din Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - dec. 11, 2020 0 351

După publicarea raportului alternativ privind starea învățământului din Cluj, echipa Școli curate cere implicarea prefectului Mircea Abrudean pentru a convinge primarii din mediul rural să dea burse mai mari și mai multe elevilor. Coordonatorul proiectului din Cluj, Tobias Pasăre, spune că a avut discuții cu prefectul în luna care a promis că va pune presiune pe primari pentru a susține elevii din mediul rural, cu toate categoriile de burse, așa cum spune legea învățământului.

„Doar 6 unități administrativ-teritoriale din cele 81 (8%) din Cluj respectă dreptul la burse al elevilor, garantat de Constituția României și art. 82 din Legea educației naționale. Restul de 75 își încalcă obligația prevăzută de lege, de a le acorda elevilor cele patru tipuri de burse (merit, studiu, ajutor social sau performanță). 30 de autoriăți publice locale din totalul de 81 (40%) refuză să își respecte obligațiile de finanțare a sistemului public de educație și nu alocă bani pentru cheltuielile cu investițiile, modernizările și reparațiile capitale ale unităților de învățământ. În total la nivelul județului, în anul 2019, unitățile administrativ-teritoriale au alocat cumulat 75 de milioane de lei fonduri pentru investițiile din școli. Din aceștia, au fost executați doar 31,65 milioane lei. Ceea ce înseamnă că, peste 65% din banii alocați pentru educație în județul Cluj au fost alocați de formă, nefiind cheltuiți în beneficiul învățământului și spre folosul elevilor”, arată cei de la Școli Curate.

Aceștia au spus că prefectul este cel care trebuie să se asigure că primarii din mediul rural din Cluj acordă o mai mare atenție elevilor din comunele pe care le conduc. „Cerem public prefectului de Cluj să monitorizeze modul în care cei 81 de primari din județ respectă dreptul la burse al elevilor și obligația de a finanța cheltuielile cu investițiile, consolidările și reparațiile capitale ale școlilor. De asemenea, solicităm prefectului ca, în exercitarea atribuțiilor de tutelă administrativă, să atace în instanță toate bugetele locale care nu cuprind fonduri pentru bursele elevilor și cheltuielile cu investițiile școlilor. Lipsa burselor pentru elevi reprezintă, pe lângă încălcarea flagrantă a legii, limitarea accesului liber la educație (în cazul burselor sociale), respectiv nerecunoașterea meritelor elevilor cu rezultate deosebite. Pe de altă parte, atunci când autoritățile nu alocă bani pentru cheltuielile cu investițiile din școli se ajunge ca acestea să fie suplinite din buzunarul elevilor și părinților, ceea ce reprezintă o formă crasă de corupție în educație. Solicităm, așadar, responsabilitate din partea prefectului de Cluj, care ar trebui să își îndeplinească rolul de partener loial în dezvoltarea sistemului educațional de la nivel local, implicându-se în rezolvarea problemelor anterior amintite și asigurând respectarea atribuțiilor legale ale administrațiilor publice locale”, a arătat echipa școli curate din Cluj, printr-un comunicat de presă.

Școli curate este inițiativa Societății Academice din România (SAR) și are ca scop creșterea gradului de bună guvernare și transparența în școli și licee prin monitorizarea alocării, accesării și cheltuirii resurselor publice, dar și și responsabilizarea elevilor, părinților și profesorilor din școli.  În acest moment, Școli curate activează ca proiect pilot, cu echipe locale formate din voluntari liceeni, în cinci județe din România: Bacău, Cluj, Mureș, Timiș și Vâlcea.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu