Închide

Cum a pălit și primarul și premierul: Boc – Iisus în urbanism aduce primele procese împotriva noului PUG

AdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - dec. 04, 2014 1 702

 

Prima „minune” a primarului Emil Boc s-a înfăptuit la ședința Consiliul Local de ieri: se anunță oficial primele procese împotriva noului PUG care încă nici măcar nu a intrat în vigoare, deși e așteptat de aproximativ 3 ani. Doi cetățeni cu terenuri confiscate de noul PUG au promis că vor ataca documentație, imediat ce Consiliul Local o va aproba la ședința din 22 decembrie.

Cazul I – cetățean cu dreptatea în mână, lăsat cu centura pe mijlocul terenului de 5 hectare

Noua Plan Urbanistic General i-a trasat centura de ocolire (Mănăștur-Someșeni) prin mijlocul terenului de 5 hectare pe care îl deține în zona Borhanci. Chiar dacă are o sentință definitivă prin care a anulat ultimul plan de urbanism (PUZ modificator) aprobat de Consiliul Local prin Hotărâre în 2007. PUG-ul nou n-a ținut cont de hotărârea instanței, deși e una definitivă și irevocabilă. Ioan Andrei Vereșiu a luat cuvântul la ședința ordinară a Consiliul Local și a semnalat primarului și consilierilor nedreptatea pe care noul PUG i-o face. „Am făcut solicitări repetate la primărie, am cerut Certificate de Urbanism de informare și am încercat să ajungem la o înțelegere. Primăria și-a declinat competența, m-a trimis la proiectanți, la Județ. Ceea ce pot spune este că hotărârea judecătorească n-a fost luată în considerare. În noul PUG, centura e trasată la fel. N-am primit niciun fel de răspuns și am venit să  supun atenției nemulțumirea mea. Este inadmisibil să nu se ia în considerare o hotărâre judecătorească! Am avut o negociere cu Dedeman care voia să facă un magazin pe terenul din zona Borhanci, au auzit de centură și de noua situația și s-au răzgândit. Dacă situația nu se va schimba, eu voi cere maximele despăgubiri pe care legea le permite și mă voi adresa instanței”, a atras atenția Vereșiu.

Despăgubiri. Orizont de timp rezonabil. Ping pong între echipa PUG și primar

Consilierii locali dau din umeri. Primarul semnează mape. Președintele de ședință pasează mingea la șeful de proiect al noul PUG, arhitectul Adrian Borda. Acesta intervine și explică că artera ocolitoare prin sudul orașului e un element vital pentru dezvoltarea acestuia și că prin noul PUG, respectivele terenuri pe care se dezvoltă centura sunt prevăzute ca servituți de utilitate publică și marcate în consecință. Adică ele trebuie expropriate în momentul executării proiectului,. „Trebuie să există o politică de aplicare într-un timp rezonabil”, adaugă Borda. Arhitectul a mai subliniat că, de multe ori, când decid, instanțele o fac în necunoștință de cauză cu realitatea din teren. Culoarul pe care apare dezvoltată centura ocolitoare Mănăștur-Someșeni e singurul liber, iar dacă varianta era translatată pe un traseu mai vechi, acesta e plin de construcții, ceea ce face imposibilă realizarea sa, a mai explicat arhitectul.

Omul nu-și poate  folosi terenul și are și sentință executorie. Nimeni nu-i curios

Consilierul local PDL Ionică Pop nu e lămurit cu situația sau dacă hotărârea judecătorească a lui Vereșiu trebuie respectată. „Clar trebuie respectată că e o hotărâre judecătorească! Dacă s-a anulat hotărâre de modificare a traseului, înseamnă că rămâne în vigoare celălalt traseu aprobat de noi”, completează președintele de ședință Ovidiu Turdean. Alina Rus de la Serviciul Juridic al primăriei citește din sentință. O are în mapă. Vereșiu intervine din nou și spune că au trecut șapte ani de când primăria a pus interdicții de construire că vrea să facă centura și că, în plus, propune un drum de 40 de metri care îi trece fix prin mijlocul terenului, cu zona de protecție și el nu îl poate utiliza, deși e proprietar. Borda mai zice că traseul centurii e verificat prin studiul de circulație al noul PUG, ba chiar are și aviz de la Mediu care a înțeles că, deși se pierde o parte din cadrul natural, câștigul e al orașului.

Cazul II. Cetățean cu teren construibil, lăsat cu buza umflată cu teren spațiu verde între gropile de gunoi ale orașului

Un alt clujean proprietar de 3 hectare de teren în zona dealurilor Borzaş sau Budunuş, cu vedere la centura Vâlcele-Apahida, între Pata Rât și noul centru de management al deșeurilor intervine și el la ședința Consiliul Local din 4 decembrie. Daniel Gabor avea teren încadrat ca zonă L3C (unde se pot construi locuințe) în actualul PUG, iar în noul PUG terenul său apare ca spațiu verde, zonă de protecție a rampelor de gunoi. Prezent și el la ședința CL de miercuri, Gabor vrea să afle dacă proprietarii în situația sa, văduviți de a-și folosi terenul de noul PUG, vor fi despăgubiți. Primarul Emil Boc e tranșant: orașul e obligat să aibă spații verzi, să își facă un plămân verde. Iar dacă e spațiu verde, verde rămâne. „Nu puteți face blocuri. Facețí un parc privat! Asta este decizia orașului, să avem parcuri și zone verzi. Orașul are obligația să le aibă. Nu veți fi despăgubit. Noul PUG este o viziune pe zece ani”, spune primarul Emil Boc.

O paranteză despre cazul Gabor

„„Suntem decişi să mergem până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, ceea ce s-a întâmplat în decursul anilor nu este în regulă. Vechea rampă de gunoi s-a extins necontrolat. Acum s-a închis, dar în aceeaşi zonă funcţionează o platformă temporară de stocare privată, care de asemenea nu este reglementă, iar autorităţile judeţene au forţat amplasarea unui depozit regional de deşeuri, care are zonă de influenţă calculată „după ureche”, până la proprietăţile de la drum pe care sunt deja amplasate 12 case. Deţinem mai multe hectare de teren în zona celor două depozite de deşeuri care au devenit neconstruibile, ba mai mult momentan nici cultivarea acestora nu este posibilă. Avem utilități până la parcelă„, explica clujeanul situația în care a ajuns, din vina administrației. Prin noul Plan Urbanistic General (PUG) al Clujului, încă neintrat în vigoare, în zona de protecţie cu o rază de 1 km faţă de Pata Rât şi de noul depozit regional s-au prevăzut plantaţii de protecţie. „Noi am trasat pe planşe vechea groapă conform limitelor actuale, teren pe care se depozitează. Odată închisă vechea groapă se va ecologiza, iar peste un deceniu oamenii vor putea să-şi folosească proprietăţile. Cunosc nemulţumirile proprietarilor din zona de influenţă a depozitelor de deşeuri. E o mare problemă moştenită pentru că suntem în faţa unor terenuri intravilane cu folosinţă agricolă pe care noi am preluat-o în PUG. Normal ar fi ca toate aceste terenuri pe care este rampa veche, dar şi cele din zona de protecţie a acesteia şi a noului depozit, să fie exproprietate, dar la 1.000 euro/ha. În schimb, oamenii vor preţuri care n-au legătură cu destinaţia normală a terenurilor care o mare parte sunt pe dealuri şi fără posibilitate de construire. Când ceri 20 euro/mp nu funcţionează. Terenurile trebuie preluate de autorităţile locale, mai ales că procesul de ecologizare a vechii gropi implică transformarea acesteia într-un parc. În PUG aceste zone de protecţie sunt cu plantaţii, însă nu cred că autorităţile vor respecta reglementările noastre”, spunea Adrian Borda.

Și bucla din noul PUG care îl lasă pe Gabor cu un teren neconstruibil. Terenul său se află în zona marcată cu A.

iisus 2

Çonsilerii nu înțeleg cazul. Nici nu se sinchisesc. Îl ascultă pe primar și înghit gălușca spațiului verde pentru oraș. Numai că ternul lui Gabor e la ieșire din oraș, între niște case și gropile de gunoi. 

În loc de concluzii

„Ați vorbit ca Iisus, Făcă-se voia Tatălui în oraș! Aici interesul meu este meschin. Deci să înțeleg că centura de sud se va face în următorii zece ani cât este orizontul noului PUG”, subliniază Vereșiu. Primarul se ambiționează, ține să spună că știe că Vereșeiu e profesor universitar doctor. Reputat. Îi spune că va fi despăgubit. „Nu confundați valabilitatea PUG-ului care e de zece ani cu proiectul centurii care ține de resursele financiare”, adaugă Boc. Vereșiu clasifică răspunsul ca sofist. „Dacă nu vă angajați că faceți ce e în PUG, atunci nu mai înțeleg care e rostul lui. Iar eu voi fi încurcat în următorii 30 de ani. Tot invocați interesul public! Și cu respectarea proprietății private cum rămâne? Nu mai suntem în vremurile de demult”, adaugă clujeanul.

Vor târî noul PUG în instanțe

Atât Daniel Gabor, cât și Andrei Vereșiu au declarat pentru Actualdecluj.ro că vor ataca noul PUG, imediat după ce acesta va fi aprobat de Consiliul Local. Vereșiu a cerut un punct de vedere scris al primăriei. Ambii clujeni, proprietari, sunt convinși că vor găsi dreptate în instanță, dacă la primar nu se poate.

 

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.