Închide

Orașul posibil, expus în Cluj. Brickenburg în Klausenburg: cartiere, piețe, târg de Crăciun și un parc de distracții, clădite cu LEGO

ActualitateTop News by Kristina Reştea - dec. 03, 2014 0 2946

 

Un “burg” posibil: cartiere așezate civilizat, piețe publice, spații verzi, artere de circulație, păduri, trenuri în mișcare, un parc de distracții cu roată și carusel și chiar un târg de Crăciun fără albastru-obositor au apărut la Muzeul Etnografic. Nu e de Klaus, e de mini-“cărămizi”: e Brickenburg în Klausenburg, expoziția de iarnă a asociației fanilor LEGO din România care poate fi văzută în Cluj până la final de săptămână. Iar alături de Burg-ul posibil, și unul imposibil: casa familiei Simpson stă alături de Opera din Sidney și la câțiva metri de Star Wars.

 

carusel

 

Unitate Teritorială de Referință (UTR, zonă în care se respectă un anumit set de reglementări urbanistice) ZCP C1: “Zona Centrală suprapusă peste Incinta Fortificată e parte a zonei centrale a municipiului, suprapusă peste oraşul istoric. Zona se remarcă printr-o structură funcţională complexă şi atractivă, de tip central, caracterizată de mixajul între diversitatea de activităţi de interes general, cu acces public, situate la parter şi locuirea de tip colectiv situată la nivelele superioare ale imobilelor multifuncţionale. Alături de acestea sunt prezente, ocupând imobile monofuncţionale, majoritatea instituţiilor publice şi de interes public importante ale oraşului”

De exemplu așa oare?

 

oras cu primarie

 

Imobile ce pot primi funcțiuni mixte (locuințe/ servicii la parter) se ridică pe axa de Vest, iar clădirea gri-roșie, cu etaj și hornar care urcă pe o scară, e o posibilă primărie de centru istoric. Sunt aici și piețe publice, s-a construit chiar și o fântână arteziană, însoțită de copaci înfloriți roz (corcoduși?), există spații verzi, iar arterele de trafic auto sunt marcate și bordate de copaci. E un cartier „Brickenburg”. Fraza 1 (cea cu UTR-ul) e un extras din noul regulament de urbanism al orașului. Fotografia care o urmează e din expoziția Lego pe care o puteți vedea săptămâna aceasta la Cluj. Vi se mai pare că Lego e doar joacă?

Primul punct pe ordinea de zi a ședinței de Consiliului Local din 3 decembrie vizează un regulament în sute de pagini (și planșe) de care depinde dezvoltarea orașului în următorii zece ani:  noul Plan Urbanistic General al municipiul Cluj-Napoca (fiindcă în trei săptămâni actualul regulament al orașului expiră). La câțiva metri distanță de Sala de Sticlă unde se discută viitorul construibil al Clujului, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei a apărut un altfel de oraș construit/construibil. Unul în varianta „mini”: în 3 decembrie începe expoziția de iarnă a asociației fanilor LEGO din România, Brickenburg. Așa că vizitatorilor din Cluj-Napoca le apar pe mesele de la muzeu idei practice legate de realizarea unui parc de distracții funcțional, exemple de organizare urbană și un mini-platou cu personajele StarWars. Asociația care a pregătit “machetele” e singura din țară formalizată ca organizație non-guvernamentală a pasionaților de LEGO și numără aproximativ o sută de membri, dintre care 30 sunt clujeni.

În expoziția de la Muzeul Etnografic, vizitatorii pot să inspecteze cartiere, dar și alte facilități. A apărut, de pildă, un parc de distracții dotat cu obiecte în mișcare: o roată, un carusel, un covor magic. Pentru expoziția din vară (care va avea loc în 30 mai – 7 iunie), parcul LEGO ar trebui să arate și mai aproape de realitatea unui parc de distracții din viața reală: urmează să apară facilități și puncte de atracție, gen chioșcuri, mici restaurante, vegetație și alei. Și public.

 

parcul de distractii

 

“Aceasta e varianta experimentală. Urmărim să vedem cum funcționează instalațiile, cât rezistă, cum pot fi aranjate, vrem să vedem, din funcționare, dacă se ivesc probleme, să vedem unde să lucrăm la structurile de rezistență și să ne facem o idee despre cum se poate aranja parcul și ca desgin. Toate lucrările se fac după proiecte, majoritatea sunt realizate de membrii asociației, din imaginație”, povestește Sever Alicu, ambasador al asociației Brickenburg. “Și realitatea se naște tot din imaginație, de multe ori realitatea copiază modele de LEGO. LEGO nu e o numai o joacă. LEGO implică înaltă tehnologie și execuție extrem de fină: mecanismele sunt cele din viața reală”, completează Alicu.

 

Casa familiei Simpson e ridicată pe o altă măsuță, Opera din Sidney în variantă Lego stă lângă un cartier rezidențial cu mult roz unde apare chiar și o mașină echipată pentru transmisii TV, o altă bucată de oraș descrie un târg de Crăciun (nu, fără luminile de albastru obositor și fără cortina instalată în orașul real!). Și lângă un mini-cartier se poate observa o altă temă pentru orașul în care s-a vorbit mult despre păduri-parc în anii în care  (în paralel cu vorbele frumoase) dispăreau sub asaltul macaralelor și sub entuziasmul dezvoltatorilor imobiliari șanse ca zona urbană să beneficieze de mari spații verzi: în scenariile LEGO se studiază și tehnicile de relief, iar lângă imobile răsare și o zonă de pădure verde. Bonus: cartierele sunt încercuite de căi ferate și peste tot se pot vedea trenulețe în mișcare.

 

targ Craciun

Opera din Sidney

 

 

May the Force be with you! (și ai nevoie de Forță: un tanc e 150 de lei)

 

Iar pentru vizitatorii cărora li se par din zona S.F. orășelele așezate după reguli civilizate, cu spații publice, zone verzi și străzi cu trotuare și felinare, urmează o sală clasic-SF: cu scene din episoadele din Star Wars. Tancuri, nave, scene de luptă, recreate după reguli de cinema și de LEGO de Tudor Vlassa, care atunci când nu se “joacă” are două job-uri: la Starbucks și la Biblioteca Academiei Române.

 

nave gri

 

“Fiecare dintre asociați se axează pe o temă. Mie mi-au plăcut filmele din seria Star Wars. Apar episoade noi, sezoane noi. Proiectele viitoare se leagă tot de Războiul Stelelor, dar planurile depind și de bugetul fiecărui membru. Buget înseamnă cam cât poți să îți lași deoparte pe lună pentru a investi în asta. La noi, costurile sunt încă mari, încercăm să ajutăm la crearea unei piețe, iar asta se întâmplă atunci când se intensifică concurența. Încercăm să încurajăm cumpărarea de piese, prin expozițiile noaste. LEGO e un joc încă exclusivist. De exemplu: un tanc simplu costă 150 de lei. De asta și pentru copii e greu. Adică, dorința e foarte mare de a te implica în jocuri LEGO, durerea e mai mult pe părinți. Noi chiar luăm în serios lucrurile, iar ca să fii membru în Asociație trebuie să ai dedicație. E mult mai serios decât crede lumea”, subliniază Tudor.

 

Beneficiile unui astfel de hobby deloc ieftin? “Beneficiile sunt doar bucuria și plăcerea, bucuria de a-i vedea pe cei mici încântați. Câștiguri nu avem, e doar o pasiune”, spune Tudor.

 

soldateii

 

Replica unuia dintre entuziaștii mici, vizitatori de expoziție într-o aglomerată zi de miercuri din timpul săptămânii (în care Orașul mare discută noul PUG): “Tati, cine a făcut asta?”

 

carusel

 

Pentru prima dată anul acesta expoziţia se va desfăşura simultan în trei oraşe, respectiv  Cluj-Napoca, Bistrita şi Brasov.

Locaţii şi orare:

Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului nr. 21, orele 11.00 –19.00

Bistriţa, Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, str. General Grigore Bălan nr. 19, orele 09.00 – 17.00

Braşov, Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului, Str. Sfatului nr. 15., orele 19.00 – 17.00

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.