Lucrări de 30 de milioane de lei pe an. Primăria dă regiei sale „plombele” de pe cele 400 de artere din oraș
AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - dec. 02, 2014 0 349

Întreținerea străzilor modernizate și nemodernizate din oraș va fi predată Regiei Autonome a Domeniului Public, prin gestiune directă. Consilierii locali vor discuta un proiect de hotărâre în acest sens la ședința ordinară de miercuri. Până acum de contract se ocupa, prin licitație, asocierea Diferit-Kiat Group, la pachet cu modernizările. Contractul primăriei cu Diferit-Kiat Group expiră în 13 decembrie, iar lege permite delegarea lucrărilor de întreținere, fără licitație, după cum arată primăria.
Contractul pentru întreținerea străzilor din oraș (peste 440 de artere) reprezintă o gură de oxigen pentru Regia Autonomă a Domeniului Public care are probleme financiare și se resimte după ce a fost executată silit pentru rezilierea unui contract de către GPI Turism (pentru parinoarul din zona Vaida Voievod). Mai mult, în solicitarea adresată Consiliului Local, RADP arată că are angajați și tehnologie pentru a putea să se ocupe de plombarea gropilor dar și de întreținerea străzilor nemodernizate din Cluj-Napoca – la Secția Străzi există 140 de angajați din care 125 persoanl implicat direct în producție și 15 ingineri. Regie deține o stație de mixturi asfaltice, centrală de betoane din ciment, tancuri pentru bitum, depozite pentru agregate, silozuri de ciment, hala de prefabricate, malaxoare pentru mărunțit asfalt, instalații pentru dozarea de aditivi în mixturile asfaltice, freze de asfalt, cilindri compactori, repartizoare de asfalt, buldoexcavatoare, autoîncărcătoare, autogredere, autosolnițe, marcatoare pentru marcaje rutiere și utilaje de mică mecanizare. De altfel RADP lucrează în prezent cu companiile furnizoare de utilități pe partea de refacere a carosabilului după lucrările efectuate de către acestea pe domeniul public.
Ca estimare, pe an, întreținerea străzilor din oraș reprezintă peste 30 de milioane de lei, bani pe care Regia primăriei iar putea încasa începând cu 2015, dacă consilierii locali vor aproba opotunitatea delegării directe a serviciului către unitatea pe care o patronează. Proiectul de hotărâre se va discuta la ședința ordinară din 3 decembrie. Primăria ar fi avantajată dacă ar delega direct serviciului deoarece regia e obligată să verse la bugetul local 50% din profitul anual realizat. În plus ar crește și operativitatea serviciului, după cum estimează specialiștii primăriei.
Dacă Consiliul Local e de acord cu delegarea directă a întreținerii străzilor către RADP, în perioada următoare regia va face o ofertă financiară și se va intra în negocieri ale tarifelor de lucru pentru fiecare tip de lucrări. Prețurile finale urmează să fie aprobate tot anul acesta, la ultima ședință a Consiliului Local programată la finalul lunii decembrie.
Ce lucrări va face regia
RADP salvată cu lucrări publice
Pentru anul acesta, regia a estimat o cifră de afaceri de 15,5 milioane de lei, chiar și profit, dacă primește și un ajutor financiar de la Consiliul Local.„Au fost discuțíi cu consilierii locali din toate partidele, discuțíi în comisia de buget finanțe. Ori se vinde ceva din patrimoniu, ori se caută resurse prin preluarea unor lucrări pe domeniul public pentru a pune pe picioare acestă regie. Deocamdată nu s-a luat o decie în ceea ce privește solicitarea regiei”, spuneau surse din cadrul primăriei.
În prezent RADP are peste 240 de angajați, 36 de posturi fiind create după ce regia a preluat activitatea de pază a cimitirului central.
Ce investiții are în plan RADP începând din 2015
Modernizarea strandului Sun – peste 4,1 milioane lei
Modernizarea bazei de pe strada Cantonului – 550.000 lei
Modernizarea stației de asfalt – 1,5 milioane lei
Achiziția unei stații de betoane – 635.000 lei
Modernizarea WC-urilor publice – 200.000 lei
Modernizarea lacului din parcul central – 2 milioane lei
Achiția de utilaje – 20 de milioane de lei