Închide

"Prețul" RObotzilor. Cum au crescut Mo şi FOCA, personajele Creative Monkeyz: țigări, cafele de 1,5 lei și o ambulanță

EconomieRecomandarea redacțieiTop News by Kristina Reştea - dec. 02, 2014 0 1099

 

„Ce faci, FOCĂ?” – “Mediocrule!” – dialog pe fundal de mișcări ruginite între doi roboți, nu tocmai din generație SF de sofisticare în tehnologie, dar cu ochi aprinși de beculețe. Îi știți cu siguranță, iar dacă nu i-ați descoperit voi, e foarte probabil să vi-i fi arătat un prieten. Și daca adaugi tz-ul generației Messenger e clar pentru cine se face introducerea: de fapt, nu sunt doi roboți. Sunt RObotzii. Iar despre nașterea lor și ce se mai întâmplă pe lângă a povestit pentru studenți chiar echipa care i-a adus în Online: Ramona Cordoș și Codin Pop.

 

Sursa foto: www.dailymotion.com

Sursa foto: www.dailymotion.com

 

Mo și FOCA sunt, după cum zice moderatorul evenimentului Cluj Heroes, personajele cu care se echivalează prima renaștere a animației românești. Persoanele din echipa care a dat suflet proiectului și care în curând urmează să devină familie cu acte, Ramona și Codin, au povestit într-un eveniment de final de octombrie despre începuturi și planuri, în fața studenților adunați în amfiteatrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA).

Proiectul Creative Monkeyz, sub umbrela căruia s-au născut Robotzii, a pornit in 2010 sub forma tutorialelor de animație și a ajuns fenomen în online. Echipa care a fondat proiectul are trei nume, cu legături în lumea Artelor: Codin Sebastian Pop (Studii de Teatru și Film, Facultatea de Teatru și Televiziune, UBB Cluj) și Ramona Cordoş (Facultatea de Arte Plastice și Decorative, UAD Cluj, sectia Ceramică), Mihai Banea. În prezent, proiectul se află in grija unei echipe de doi: Codin și Ramona. Echipa de doi își începe prezentarea în care se presupune că sunt „Eroi” cu o propunere pentru sala care a venit să afle cum e cu eroii: 15 secunde de zâmbet, toată lumea! “Proiectul Creative Monkeyz nu înseamnă doar RObotzi, producem show-uri, am început cu un site educațional, produceam tutoriale pentru programe”, spune Codin, printre amintiri cu Florența de Cluj a cafelelor de 1,5 lei, unde se discuta despre Creative Monkeyz.

Din crearea intro-urilor comice pentru tutoriale s-au ivit și RObotzii. În lunga perioadă când făceam intro-uri comice la tutoriale, am făcut un tutorial cu butoane pentru web, cu acești doi roboți. Intro-ul a existat și separat de tutorial și de acolo lucrurile s-au viralizat. Ramo a zis că o să rupă”, spune Codin despre începuturi. Lumea cerea. Timp de doi ani am lucrat într-un regim nebun”, povestește Codin care amintește și care a fost „semnalul de alar”: o criză de spasmofilie. „Într-o duminică la 5 dimineața a venit ambulanța în vizită pentru mine”, spune Ramona.

“Dormeam 3-4 ore zilnic, lucram într-un regim extenuant. Am redus din intensitatea lucrurilor. E și un sfat ăsta: luați totul moderat”, le-a recomandat Codin studenților adunați la FSEGA pentru povești cu eroi. Creative Monkeyz a ajuns să fie un business care generează venituri, potrivit fondatorilor proiectului. Acum trăim bine din ceea ce facem. Se poate trăi din producție de conținut online. Dar au fost perioade când dădeam banii pe țigări și pe alte lucruri ce țin de foame”, spune Codin.

Echipa e formată acum din familia de doi, cu prieteni și colaboratori de parcurs și de proiect. Cât despre lucrul în domeniu, Codin mai are un sfat. “”Spune-mi ce să fac și fac” nu e atitudine în domeniul creativ”, punctează unul din membri echipei care au lansat Robotzii, pledând pentru inițiativă. Cei doi au dezvăluit câte ceva și din planurile de viitor pentru Creative Monkeyz: tabere, segmentul de gaming, studio de jocuri.

 

 

Cluj Heroes, episod pilot

Lansat de Casa de Insolvență Transilvania, Cluj Heroes este un concept care vrea să aducă în fața tinerilor poveștile de succes ale câtorva clujeni, susțin organizatorii. Aceasta în contextul în care, spun aceștia, generația tânără este tot mai blazată și resemnată că trăiesc într-o țară mediocră, cu o imagine de țată proastă – a intereselor mercantile, a jocurilor politice, a agendelor ascunse, a corupției. O primă conferință a fost organizată miercuri la Cluj, la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj.

Sursa Foto: Cluj Heroes, CITR

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.