Închide

Criza din Turism îi împinge pe hotelieri la adaptare: biroul de la hotel. În județul Cluj, anul a început cu o rată de ocupare de doar 11,5%

Uncategorized by Kristina Reştea - apr. 14, 2021 0 260

 

Anul a început dezastruos pentru hotelurile din Cluj, arată datele Direcției Județene de Statistică: în ianuarie 2021, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică au fost de 17.771, în scădere cu 50% față de cele din ianuarie 2020. Unul dintre cele mai mari hoteluri din Cluj, parte a lanțului Hilton, are în ofertă un pachet atipic pentru o unitate de cazare: localnicii pot închiria o cameră pe timpul zilei, pentru munca la distanță. Este unul dintre exemplele de readaptare pe o piață puternic lovită de criza sanitară și restricțiile necesare impuse pentru limitarea răspândirii virusului, inclusiv cele de călătorie. Cifra de afaceri a scăzut în 2020 cu 70% față de anul anterior, notează Economedia.ro, în timp ce hotelierii de la Cluj susțin că afacerile s-au întors la nivelul din 2004. Tot la Cluj, începutul de an a venit cu o tranzacție majoră: UBB a anunțat că va cumpăra Opera Plaza, iar primul hotel de cinci stele din Cluj va fi transformat în așa fel încât să găzduiască spații pentru Facultatea de Drept.

Conform datelor DJS,  în ianuarie 2021, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică au fost de 17.771, în scădere cu 50% față de cele din ianuarie 2020. Comparativ cu luna decembrie 2020, sosirile au crescut cu 21%. Turiștii străini au reprezentat doar 4,5% din aceste sosiri. Pe parcursul anului trecut, luna aprilie a marcat o cădere absolută în ceea ce privește numărul de sosiri: 635. Adică după primele cazuri COVID-19 confirmate în România și instituirea stării de urgență. Înoptările înregistrate în structurile de primire turistică în ianuarie 2021 au fost 29894, reprezentând 46% din înoptările din aceeași perioadă a anului precedent. În comparație cu luna decembrie, numărul de înoptări a crescut cu 18,4%. Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare a fost în ianuarie de doar 11,5% pe total structuri de cazare turistică , în scădere cu 10,3 puncte procentuale față de aceeași lună a anului precedent și cu 1,1 puncte procentuale peste cel înregistrat în decembrie.

 

Birou la hotel?

Acesta este contextul în care DoubleTree by Hilton Cluj-City Plaza oferă pachetul WorkSpaces by Hilton pentru oaspeții localnici, care au nevoie de un spațiu pentru munca la distanță, au anunțat reprezentanții hotelului.Tariful special de zi include o cameră cu birou și scaun, închiriată între orele 9:00 și 16:00, cu WiFi gratuit, opțiunea de cafea și ceai în cameră, inclusiv o reducere de 20% pentru alimente și băuturi, cu serviciul de room service disponibil. Tariful este flexibil, la o reducere de 40% față de B.A.R. (cel mai bun tarif disponibil). Cei care au nevoie, găsesc și loc de parcare în curtea hotelului. Pe platforma hotelului, am găsit o astfel de ofertă pentru 61 de euro pe zi. Andreea Balaj, general manager al hotelului, menționează că activitatea a fost “puternic afectat[ de pandemie și de restricții, atât de cele impuse în țară, cât și de cele de la nivel internațional, cu privire la călătorii”. “În 2020 am înregistrat o scădere a cifrei de afaceri de peste 70% față de 2019 și un grad mediu de ocupare de 23%. Dacă previziunile autorităților sunt corecte pentru 2021 – mă refer la cele cu privire la impactul vaccinării și evoluția cazurilor – sperăm ca în a doua jumătate a anului să reluăm mare parte din activități. Deocamdată este dificil să planificam pe termen lung, având în vedere ritmul cu care se modifică normele și restricțiile”, a declarat Balaj.

 

Cu ocazia lansării Organizației Patronale Horeca Cluj, în urmă cu câteva zile, managerul Grand Hotel Napoca, Roxana Ghiran, a atras atenția că industria hotelieră clujeană este mult mai afectată decât în alte zone în care există atracție turistică chiar și pe timp de pandemie. „Cifrele ne arată că ne-am întos la nivelul lui 2004. În 2020, numărul de sosiri a scăzut față de 2019 cu 62%, în timp ce numărul de înnoptări a scăzut cu 65%. Indicele net de cazare a scăzut cu 20%”, a comentat Roxana Ghiran.

Citește și:

Cea mai mare universitate din țară cumpără primul hotel de cinci stele al Clujului, pentru peste zece milioane de euro

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.