Închide

Continuă lupta împotriva urbanismului cu derogări flagrante permise de Primăria Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 06, 2020 2 3269

Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului(APUC) a reușit o victorie la Curtea Constituțională care poate deschide din nou procesul împotriva ansamblului cu zece etaje Luminia de pe Eugen Ionesco, autorizat de Primăria Cluj cu derogări flagrante. Inițial, Asociația a reușit să anuleze autorizațiile de construire și documentația de urbanism la Tribunal Cluj, dar a pierdut procesul la Apel, acțiunea fiind strămutată la Oradea. „Cu noua decizie putem cere revizuirea deciziei Curții de Apel din Oradea și practic se poate relua judecarea dosarului”, a spus Elek Levente, președintele APUC.

„Vom lua în calcul foarte serios căile extraordinare de atac conferite prin decizia CCR. Această decizie va fi utilă și în alte cazuri și va ajuta instanțele în soluționarea cauzelor aflate în stadiu de soluționare. De asemenea, cred că această decizie va avea un rol important în adoptarea oricărui PUZ derogatoriu pe viitor. Această decizie afectează și cazul blocurilor de pe Măceșului. Acolo s-au construit doar 3 din 9 blocuri. Autorizațiile pentru următoarele 6 nu se vor putea emite”, a declarat Elek Levente pentru Actualdecluj.ro.

Tribunalul Cluj a dispus în 2016 anularea documentației de urbanism și a autorizațiilor de construie pentru un ansamblu imobiliar controversat din Cluj-Napoca și anume cel din zona Eugen Ionesco, botezat „Luminia” și dezvoltat prin firma Cyane, legată de numele fiicei fostului director al Companiei de Apă Someș, Dorin Ceatarâș, Anca Negrea. Proiectul contestat de vecini pentru mai multe nereguli a rămas în picioare după ce aceștia au sesizat situați Primăriei clujene, dar a fost atacat în instanță, prin intermediul APUC, în care au intrat și vecinii nemulțumiți. Ulterior, APUC a pierdut procesul la Curtea de Apel Oradea, acțiunea fiind strămutată acolo.

În prezent, din asamblul imobiliar Luminia mai este un singur bloc de edificat din cele 7 autorizate.

Aici mai multe despre neregulile sesizate: Au câștigat prima bătălie din războiul pornit împotriva corupției din urbanismul local. Ansamblu imobiliar legat de numele directorului Companiei de Apă Someș rămas fără autorizații de construire

Detalii despre victoria APUC de la Curtea Constituțională

„În data de 4 februarie 2020, Curtea Constituțională a admis exceptia de neconstituționalitate a prevederilor art. 32 alin. (1) teza întâi din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismului, în forma modificată prin art. I pct. 6 din Legea nr. 289/2006 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul.

Acest text avea următorul conţinut: ”(1) În cazul în care prin documentaţia înaintată se solicită o derogare de la prevederile documentaţiilor de urbanism aprobate pentru zona respectivă, prin certificatul de urbanism se poate solicita elaborarea unei alte documentaţii de urbanism prin care să se justifice şi să se demonstreze posibilitatea intervenţiei urbanistice solicitate. După aprobarea noii documentaţii de urbanism – Plan urbanistic zonal sau Plan urbanistic de detaliu – se poate întocmi documentaţia tehnică în vederea obţinerii autorizaţiei de construire.”

Principalele critici de neconstituționalitate priveau lipsa de previzibilitate a normei legale care nu prevede criterii obiective de derogare de la prevederile documentaţiilor de urbanism aprobate. Or, în lipsa unor astfel de criterii autoritățile locale aveau la dispoziție o putere discreționară de a decide în ce situații să modifice sau nu documentațiile de urbanism deja aprobate. Mai mult decât atât, fără a avea criterii clare și obiective stabilite prin lege, instanțele investite cu acțiuni prin care se solicita anularea unor acte administrative prin care s-au aprobat astfel de derogări, erau în imposibilitatea de a stabili dacă derogarea aprobată dea autoritățile locale era într-adevăr justificată.

Excepția de neconstituționalitate a fost invocată de Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului (APUC) în dosarul 4034/117/2015, în cadrul căruia APUC – în contradictoriu cu Municipiul Cluj-Napoca, Consiliul Local Cluj-Napoca și Cyane SRL – a solicitat anularea HCL 603/25.09.2007 și a Autorizațiilor de construire numerele 115/2014, 117/2014 și 118/2014 (Proiectul imobiliar Luminia)”, a sintetizat Elek Levente, fondatorul Asociației APUC.

 

2 comentarii

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare