Au câștigat prima bătălie din războiul pornit împotriva corupției din urbanismul local. Ansamblu imobiliar legat de numele directorului Companiei de Apă Someș rămas fără autorizații de construire
ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - sept. 09, 2016 2 2252
Tribunalul Cluj a dispus anularea documentației de urbanism și a autorizațiilor de construie pentru un ansamblu imobiliar controversat din Cluj-Napoca și anume cel din zona Eugen Ionesco, botezat „Luminia” și dezvoltat prin firma Cyane, legată de numele ficei directorului Companiei de Apă Someș, Dorin Ceatarâș, Anca Negrea. Proiectul contestat de vecini pentru mai multe nereguli a rămas în picioare după ce aceștia au sesizat situație primăriei clujene, dar a fost atacat în instanță, prin intermediul Asociației pentru Protecția Urbanistică a Clujului (APUC), în care au intrat și vecinii nemulțumiți. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs, dar chiar și așa, oficialii APUC spun că reprezintă o bătălie câștigată din războiul împotriva corupției din urbanismul clujean pornit de societatea civilă din Cluj.
„Respinge excepţiile invocate în raport cu cererea de anulare a HCL 603/25.09.2007 de aprobare a PUZ. Admite cererea formulată şi dispune anularea HCL 603/25.09.2007 de aprobare a PUZ. Respinge excepţiile invocate în raport cu cererea de anulare a autorizaţiilor de construire. Admite cererea formulată şi dispune anularea AC nr. 115/2014, AC 117/2014, AC 118/2014, AC 119/2014, AC 340/2013,AC 341/2013. Obliga pârâţii în solidar la plata în favoarea reclamantei a cheltuielilor de judecată în cuantum de 24981,39 lei. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la Tribunalul Cluj. Pronunţată în şedinţa publică de la 7.09.2016”, se arată în decizia Tribunalului Cluj luată în procesul pornit de Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului împotriva ansamblului imobiliar Luminia dezvoltat de firma Cyane, proces la care primăria s-a solidarizat cu dezvoltatorul.
Proiectul ansamblului rezidențial botezat și scos la vânzare sub denumirea de „Luminia” și situat pe Eugen Ionesco a fost aprobat în 2007 de primărie, printr-un PUZ, beneficiar fiind firma Abaris care a primit undă verde să facă 7 blocuri cu până la zece etaje. Abaris a început doar fundația unuia dintre blcouri, după care a intrat în insolvență. Proiectul a fost vândut firmei Cyane, care a cerut reautorizarea blocurilor, având în vedere că autorizația inițială pentru șantier expirase. Arhitecții care s-au ocupat de documentație în 2007- firma Arhimar- au mențioant că au încetat colaborarea cu Abaris, având în vedere că nu li s-a plătit onorariul și că nu mai au nicio legătură cu noul proiect sau cu reautorizarea acestuia.
Firma Cyane este deținută de Bughero Exim (care are ca obiect transporturile și a început să construiască un hotel pe Traian vuia în zona aeroportului) și de Anca Negrea, care este și administratorul firmei. Anca Negrea ar fi fica directorului Companiei de Apă Someș, Dorin Ceatarâș. Aceasta declara în anii trecuți în media locală că s-a cerut autorizarea și că nu știe în ce măsură va continua respectivul proiect. În 2014, administrația locală a eliberat firmei Cyane mai multe autorizații de construire fără modificarea soluției constructive autorizate în 2008 pentru blocurile din ansamblul imobiliar Luminia. Potrivit site-ului proietcului, în zonă urmează să apară circa 400 de apartamente. Reprezentanții Biroului mass-media al primăriei declarau în 2015 pentru Actualdecluj.ro că au efectuat un control în zonă și că blocul deja ridicat în zona Janos Zsimond – Eugen Ionesco respectă autorizația de construire emisă de primărie.
Vecinii ansamblului Luminia, care sunt și membri în asociația APUC, declarau că primăria și urbanismul derogatoriu acceptat de aceasta au avut ca rezultat apariția de blocuri într-o zonă în care sunt doar locuințe cu două etaje, mai ales că astfel de Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) au fost aprobate fără niciun studiu de impact asupra locuirii în zonă – de la trafic, la zona de servicii, la spații verzi.
„Regimul de înălțime în zonă era parter și două etaje, iar acum se fac blocuri în toată regula în cartierul Europa. Până când se vor permite derogări? Primăria nu ne-a dat nici până în ziua de astăzi un răspuns clar, așa că ne-am adresat instanței pentru a stopa barbariile din urbanism din acest cartier”, spuneau cetățenii în 2015. Vecinii ansamblului Luminia spuneau că și-au căutat dreptatea la primărie, au încercat să meargă în audiențe sau la urbanism, însă au fost lasați cu ochii în soare, mai ales că primăria a reutorizat blocurile. Așa s-au decis că ceară în instanță stoparea edificării de blocuri între case pe E. Ionesco.
„Presupunând că sunt acte emise în mod greşit de o instituţie, acestea nu mai pot fi revocate odată ce au produs efecte în circuitul civil, dar instituţia poate cere instanţei de judecată anularea lor în termen de un an de zile de la aprobarea acestor acte; prin urmare, dacă au fost emise în 2014, în martie, încă mai este timp ca instituţia să ceară anularea lor, dacă consideră că ar fi greşit emise, dar asta, sigur, doar Serviciul juridic poate verifica”, declara un consilier local la o ședință din luna februarie 2015 în care riveranii de pe Eugen Ionesco și-au expus nemulțumirile cu privire la ansamblul Luminia blocul deja edificat din ansamblul rezidenția respectă autorizația de construire.
Pe larg despre caz AICI:
Și-au unit forțele să doboare blocurile dintre case “plantate” de primărie pe Eugen Ionesco sub noul nume Luminia
Coordonatorul APUC, Elek Levente, a menționat că decizia Tribunalului Cluj este cu atât mai importantă cu cât a penalizat modul în care se acceptă Planuri Urbanistice Zonale de către primăriei și nu se cere ca acestea să fie fundamentate. „Am câștigat una dintre cele mai importante bătălii în care am avut curajul să ne implicăm cu scopul declarat de a stopa abuzurile urbanistice din Cluj. Rezultatele activității noastre încep să apară. Am căștigat doar o bătălie importantă, dar avem încredere în justiție și suntem încrezători că vom câștiga războiul împotriva corupției din urbanism local”, a menționat reprezentantul APUC.
2 comentarii
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Grup infracţional la Cluj, specializat în operaţiuni cu substanţe psihoactive / Două persoane au fost arestate și pentru alte două s-a dispus măsura controlului judiciar
oct. 13, 2024 0
-
Adela Mîrza, dispută cu liderul PNL Cluj într-o emisiune: „Cum e cu cinstea și onoarea?” / PNL Cluj a mințit că-i exclude pe cei care au împrăștiat pliante false
oct. 13, 2024 0
felicitari APUC
prea multe derogari pt jmekeri. sa se respecte PUGul si PUZul
Bravoooooooo, acum demolareeeeeeea!!!!