Închide

Și-au unit forțele să doboare blocurile dintre case „plantate” de primărie pe Eugen Ionesco sub noul nume Luminia

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 21, 2015 1 3815

„Nu mai ai unde să-ți faci casă în Cluj-Napoca lângă altă casă. Tot ce-i urbanism în acest oraș e un dezastru. Numai bișnițari și derogări, reautorizări, una se aprobă pe planșe iar în teren e cu totul altfel proiectul. Ți-ai făcut vilă, nu-i nimic, peste o vreme te trezești cu o sută de noi vecini într-un bloc aprobat de primărie în fața casei tale”, sintetizează drama lor mai mulți membri ai Asociației pentru Protecția Urbanistică a Clujului (fosta celebră Asociației Măceșului) vecini ai ansablului Luminia care începe să prindă contur pe strada Eugen Ionesco dintr-un proiect început în 2007 și preluat de la un alt beneficiar după ce acesta a intrat în insolvență.

Oamenii spun că și-au căutat dreptatea la primărie, au încercat să meargă în audiențe sau la urbanism, însă au fost lasați cu ochii în soare, mai ales că primăria a reutorizat blocurile.  Așa s-au decis că ceară în instanță stoparea edificării de blocuri între case pe E. Ionesco.

„Presupunând că sunt acte emise în mod greşit de o instituţie, acestea nu mai pot fi revocate odată ce au produs efecte în circuitul civil, dar instituţia poate cere instanţei de judecată anularea lor în termen de un an de zile de la aprobarea acestor acte; prin urmare, dacă au fost emise anul trecut, în martie, încă mai este timp ca instituţia să ceară anularea lor, dacă consideră că ar fi greşit emise, dar asta, sigur, doar Serviciul juridic poate verifica”, declara un consilier local la o ședință din luna februarie în care riveranii de pe Eugen Ionesco și-au expus nemulțumirile cu privire la ansamblul Luminia.

Administrația locală nu a făcut însă nimic în acest sens. Mai mult, într-un răspuns adresat redacției Actualdecluj.ro, primăria a precizat că blocul deja edificat din ansamblul Luminia respectă autorizația de construire.

Riveranii viitorului ansamblu botezat și scos la vânzare sub denumirea de Luminia spun că urbanismul derogatoriu este cel care a adus blocuri într-o zonă în care sunt doar locuințe cu două etaje, iar primăria a avizat astfel de Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) fără niciun studiu de impact asupra locuirii în zonă – de la trafic, la zona de servicii, la spații verzi.

„Acum este vară, lumea este plecată, însă din toamnă traficul din zona va avea probleme serioase. Și așa, coada este pe Eugen Ionesco până la strada Bacovia, iar arterele din zona Nicolae Steinhardt sau Janos Zsigmond nu sunt capacitate la 16 metri așa cum prevăd PUZ-urile aprobate de primărie în zonă. Recent primăria a mai aprobat un PUZ în zonă pentru blocuri cu trei etaje, cu condiția să se facă strada N. Steihardt la 16 metri. În realitate se circulă pe o bandă. Acum avem un bloc edificat cu cinci etaje si unul retras. Dar vor fi șapte blocuri de toate. Apoi parcările vor fi la sol, deși în proiectul inițial ele erau subterane. Mașini parcate în fața vilelor nostre și 100 de oameni care se vor uita la noi în curte. Cum este posibil așa ceva? Regimul de înălțime în zonă era parter și două etaje, iar acum se fac blocuri în toată regula în cartierul Europa. Până când se vor permite derogări? Primăria nu ne-a dat nici până în ziua de astăzi un răspuns clar, așa că ne-am adresat instanței pentru a stopa barbariile din urbanism din acest cartier”, au menționat cetățenii. Aceștia fac parte din fosta Asociația Măceșului, în prezent Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului, structură care a decis să se implice în acest caz și oferă asistență juridică în procesul împotriva edificării ansamblului Luminia.

Potrivit reprezentanților Asociației pentru Protecția Urbanistică a Clujului (APUC), s-a înregistrat o plângere prealabilă la primărie plus o cerere de suspendare a autorizațiilor de construire la Tribunalul Cluj. „Acest proiect a suferit deja câteva modificări, din momentul în care a fost aprobat. Neregulile sunt multiple ,de la schimbarea încadrării urbanistice la nerespectarea regimului de înălțime, nerespectarea specificului zonei(cartier rezidețial cu locuințe individuale și locuinte colective mici), lipsa locurilor de parcare necesare, nerespectarea distanțelor fata de proprietpțile învecinate, lipsa căilor de acces”, au spus reprezentanții APUC.

Proiectul de pe Eugen Ionesco  a fost aprobat în 2007 de primărie, printr-un PUZ, beneficiar fiind firma Abaris care a primit undă verde să facă 7 blocuri cu până la zece etaje. Abaris a început doar fundația unuia dintre blcouri, după care a intrat în insolvență. Proiectul a fost vândut firmei Cyane, care a cerut reautorizarea blocurilor, având în vedere că autorizația inițială pentru șantier expirase. Arhitecții care s-au ocupat de documentație în 2007- firma Arhimar-  au mențioant că au încetat colaborarea cu Abaris, având în vedere că nu li s-a plătit onorariul și că nu mai au nicio legătură cu noul proiect sau cu reautorizarea acestuia.

Firma Cyane este deținută de Bughero Exim (care are ca obiect transporturile și a început să construiască un hotel pe Traian vuia în zona aeroportului) și de Anca Negrea, care este și administratorul firmei. Aceasta declara în anii trecuți în media locală că s-a cerut autorizarea și că nu știe în ce măsură va continua respectivul proiect. Anul trecut, administrația locală a eliberat firmei Cyane mai multe autorizații de construire fără modificarea soluției constructive autorizate în 2008 pentru blocurile din ansamblul imobiliar Luminia. Potrivit site-ului proietcului,  în zonă urmează să apară circa 400 de apartamente. Reprezentanții Biroului mass-media al primăriei au declarat pentru Actualdecluj.ro că au efectuat un control în zonă și că blocul deja ridicat în zona Janos Zsimond respectă autorizația de construire emisă de primărie .

Un comentariu

  1. Ma mir ca inca nu a fost agresat niciun consilier local sau angajatii primariei in urma comportamentului zeflemitor si nepasator. Mi-e scarba cand ma gandesc ce potential avea orasul acesta si cum incet incet devine mai haotic si mai inestetic decat Bucurestiul.

Scrie un comentariu