Închide

Filmări la Cluj pentru o producție internațională

ActualitateTop News by Mihai Prodan - iul. 21, 2015 2 1379

O producție cinematografică de anvergură pune Clujul pe harta cinematografică a lumii; filmările încep peste câteva zile.

Filmările din România la History of Love încep peste câteva zile la Cluj-Napoca. E primul film produs în engleză pentru regizorul Radu Mihăileanu, o adaptare după best seller-ul cu același nume scris de Nicole Krauss în 2005.
Protagonist e actorul Derek Jacobi, care în film e Leo Gursky și viața sa de la Holocaustul din al doilea război mondial până în zilele noastre, în New York. Din distribuție mai fac parte Sophie Nelisse, Gemma Arterton și Elliott Gould.
Producătorii filmului sunt Oana și Tudor Giurgiu iar filmările au început în primăvară, în Montreal. De altfel, filmările din România ale peliculei, ce încep peste câteva zile, prezintă Clujul pentru prima dată într-o producție internațională de anvergură – aceasta dacă nu punem la socoteală „Chuck Norris vs. Communism”, o producție mai modestă prin comparație dar care, la rândul său, a fost filmată la Cluj.

tudor-giurgiu I-am cerut detalii producătorului Tudor Giurgiu, care spune că filmările încep sâmbătă, într-un sat de lângă Aghireș, Dâncu. „Ne-a plăcut foarte mult cum arată satul; noi recreăm în film un sat din al doilea război mondial, vor fi scene nu chiar de război dar cu soldați germani, e un sat evreiesc din Europa de Est iar satul Dâncu arată foarte frumos. Filmăm acolo opt zile, după care venim în Cluj-Napoca, în 2 și 3 august”, explică el.

În Cluj-Napoca, filmările au loc în parcul central, pe strada Matei Corvin, la sinagoga evreiască și în clădirea Teatrului Național. Dacă satul Dâncu recreează un sat evreiesc, ce ar putea recrea filmările din Cluj-Napoca? Nimic altceva decât Santiago de Chile, din America de Sud. „La Cluj filmăm secvențe care se întâmplă în Europa de Est și în Chile în anii ’50. Nu vor fi cadre de ambianță, filmăm un magazin, o cafenea; e o stare anume pe care o dau niște peisaje, vom aduce și mașini de epocă”, explică Giurgiu.
Filmul vorbește despre personajele Leo Gursky și Alma Mereminski, doi îndrăgostiți polonezi de origine evreiască. Filmul începe în Polonia anilor ’30, când Leo scrie o carte pentru Alma, cu titlul „The history of love (Istoria iubirii-n.regiurgiunumd.)”. Când izbucnește al doilea război mondial, cei doi sunt despărțiți când Germania invadează Polonia.
Ani mai târziu, Leo e un bătrân ramolit care nu realizează că ceea ce el scrisese Almei, într-o carte, a fost publicată și a conectat viețile unor străini care caută identitatea reală a personajelor poveștii.

Drepturile de ecranizare a nuvelei au fost cumpărate de Warner Bros în 2005, iar regizorul inițial ar fi urmat să fie celebrul Alfonso Cuaron, care între timp a renunțat la proiect. În 2015 regizor a fost desemnat Radu Mihăileanu.

Conform IMDB.com, producția are un buget de 20 milioane de dolari.

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.