Închide

Ce a constatat Poliția Locală asmuțită de vecini pe locuitorii srilankezi de pe o stradă ”de lux” din Gruia

ActualitateTop News by Mihai Prodan - feb. 06, 2020 4 967

Scandal pe o stradă ”de lux” din Gruia unde vecinii au înghițit cu greu mutarea unor imigranți de culoare și doar după ce au asmuțit în control nu mai puțin de opt instituții. Între acestea, Poliția Locală.

Primăria Cluj-Napoca, în subordinea căreia funcționează Poliția Locală, răspunde azi unei solicitări actualdecluj.ro în care am întrebat care sunt rezultatele petiției semnate de nu mai puțin de 13 vecini de pe strada Lăpușului 22 împotriva celor 22 de srilankezi mutați în imobil. ”La nivelul Primăriei municipiului Cluj-Napoca a fost înregistrată în luna noiembrie 2019 o sesizare referitoare la adresa Strada Lăpușului nr. 22. Sesizarea a fost semnată de un grup de 13 petenți care solicitau, mai multor instituții, efectuarea de verificări cu privire la diferite, eventuale,
abateri legislative. Referitor la presupuse abateri de la legislația în vigoare aplicabilă instituției noastre, petenții au
reclamat faptul că la adresa Str. Lăpușului nr. 22 locuiește un număr mare de muncitori, iar acest fapt nu este permis, deoarece imobilul se află, conform Planului Urbanistic General în zonă cu locuințe cu regim redus de înălțime, respectiv predominant unifamiliale, iar cazarea unui număr mare de persoane necesită modificarea destinației imobilului prin obținerea unei autorizații de construire, implicit și a acordului vecinilor”, arată instituția. În plus, au precizat petenții, în situația în care muncitorilor le-a fost pus la dispoziție imobilul ca ”locuință de serviciu” acest fapt necesită o anumită suprafață raportată la numărul de locuitori, ”suprafață pe care imobilul nu o are”.

Polițiștii locali au descins la adresă și au constatat că nu se executau lucrări de construire. ”Din discuțiile cu proprietarii, s-a stabilit faptul că asupra imobilului nu s-au efectuat lucrări din anul 2004”, se arată în răspunsul către actualdecluj.ro. ”Schimbarea de destinație fără modificări constructive nu necesită obținerea în prealabil a autorizației de construire. Asigurarea spațiului de cazare pentru proprii angajați nu reprezintă o activitate comercială care necesită autorizație din din partea autorității administrației publice locale”.

Amintim, pe strada Lăpușului din cartierul Gruia, considerat unul rezidențial, au fost mutați la sfârșitul anului trecut un număr de 22 de cetățeni din Sri Lanka, aduși cu forme legale pentru a munci la un restaurant din centrul orașului. Situația nu a fost pe placul vecinilor, care au redactat o petiție semnată de nu mai puțin de 13 persoane – strada însăși e una mică, cu doar câteva case – și adresată către nu mai puțin de opt instituții inclusiv SRI prin care se cerea, fiecăreia dintre aceste instituții, verificarea situației în speranța că e vorba de încălcarea legii. Deocamdată din informațiile actualdecluj.ro nici una dintre aceste opt instituții nu a constatat nerespectarea legii.

Citește și:

Ce spun clujenii de pe o stradă din Gruia în petiția către autorități în care se plâng că au fost invadați de srilankezi

4 comentarii

 1. Prezentati doar informatii trunchiate. De ce nu ziceti ca patronul restaurantului le-a inchis ușa in nas celor de la pompieri? Nu le-a permis accesul pe proprietate pentru control. Casa e extinsa fară autorizatie din lemne aruncate. Ati avut grija sa faceti poza din unghiul in care nu se vede terasa dubla care e inclinata ca turnul din Pisa. E proptita cu 2 lemne sa nu se rastoarne. Oricand se putea intampla o tragedie acolo, nici nu vreau sa ma gandesc la gradinita care a functionat ilegal….
  Dar oricate dovezi ar aduce vecinii si oricate norme s-ar incalca nu o sa se intample nimic de frica rasismului. Asa ca dragi antreprenori aveti o oportunitate deosebita. Umpleti cartierele rezidentiale cu muncitori din lumea a 3-a, daca se poate cat mai multi intr-o camera( e mai ieftin) si nu va faceti grija de controale, norme de urbanism,norme ISU, impozite, taxe.. astea sunt pentru fraieri. Spor!

 2. Intradevar, informatii trunchiate.
  Str. Lapusului „o strada cu case putine”: sunt 40 de case !
  In primul articol „15 proprietari au semnat petitii”; apoi 13 si apoi 12 cetateni au semnat petitia !
  Daca semneaza 3 din aceiasi casa, inseamna 4-5 case din 40.
  Ar fi bine sa rezulte si asta din toate articolele ..

 3. de ce sunt asa de rai oamenii de pe str. Lapusului? ce are daca stau 20 de oameni acolo, in casa aia? cu siguranta nu fac galagie, ca in timpul zilei lucreaza, vin doar noapte sa se odihneasca. Hai sa ne gandim cati romani plecati peste hotare sunt in situatia lor. Ne-ar place sa stim ca sunt alungati, doar pentru ca au mers intr-o tara straina sa castige un ban pentru familiile lor? Daca oamenii se comporta civilizat, trebuie lasati, indiferent de unde provin. Sa le fie rusine celor care depun petitii aiurea.

 4. toti cei care au semnat petitia pentru alungarea strainilor ar trebui verificati la sange, sa vedem prima data ce lucrari au ei facute pe proprietate, unde isi parcheaza masinile, ce destinatie au locuintele lor si asa mai departe.

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.