Închide

Ce spun clujenii de pe o stradă din Gruia în petiția către autorități în care se plâng că au fost invadați de srilankezi

ActualitateTop News by Actual de Cluj - feb. 05, 2020 1 1151

Vecinii de pe strada Lăpușului din selectul cartier Gruia, în care o clădire a fost închiriată pentru cazarea a 22 de srilankezi veniți să muncească cu forme legale, au făcut petiție către nu mai puțin de opt instituții, inclusiv SRI.

Informațiile din petiția trimisă în urmă cu trei luni către nu mai puțin de opt instituții arată că vecinii semnatari ai documentului sunt preocupați de regimul de muncă al srilankezilor, ceea ce e irelevant dacă problema ar fi numărul mare de locatari. ”Nu cunoaștem care este regimul de muncă al acestor persoane, dacă dețin sau nu contracte de muncă valabile”, se arată în document.

Petiția a fost semnată de 12 persoane și trimisă către nu mai puțin de opt instituții – Direcția de Sănătate Publică, Primăria Cluj-Napoca, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Oficiul pentru Imigrări, Inspectoratul de Stat în Construcții, Administrația Financiară, ba chiar și Serviciul Român de Informații. Din opt instituții sesizate s-ar putea crede că măcar una, dând curs acestei petiții, ar fi descoperit nereguli pe aria de competență, dar in informațiile noastre aceste lucru nu s-a întâmplat în nici un caz. De exemplu răspunsul Inspectoratului pentru Situații de Urgență a fost că nu e nevoie de avizul ISU Cluj căci clădirea nu e folosită în scop turistic, contractul de închiriere e întocmit legal și că nu s-a permis inspectorilor ISU Cluj accesul în clădire.

ISU Cluj a remis la solicitarea actualdecluj.ro informații din această petiție, în care vedem care sunt de fapt problemele vecinilor. Între altele aceștia se plâng de numărul mare de persoane cazate în acest spațiu, în petiție e precizată cifra de 48 de persoane, dar în realitate, cel puțin până în acest moment, după trei luni, numărul celor cazați e de 22. ”E un spațiu de cazare pentru un număr impresionat de persoane”, arată vecinii în petiție. ”Am aflat că sunt 48. Ar fi venite la muncă din afara UE. Ținem să precizăm că locuințele noastre se află într-o zonă rezidențială, cu regim redus de înălțime. În zona aceasta nu se poate să pui un cămin pentru cazat colectiv”.

ISU Cluj petitie by actualdecluj on Scribd

S-ar putea crede că, deci, problema vecinilor ar fi că sunt prea mulți oameni cazați în aceste spații, deși până în urmă cu câteva luni aici a funcționat o grădiniță și, chiar dacă unii vecini au fost deranjați de afluxul mare de mașini care-i aduceau pe copii, nu au strâns semnături pentru a o închide.  Mădălina Rusu e fondatoarea grădiniței Alle Kinder care a funcționat în acest spațiu din 2011 și până în august anul trecut când grădinița s-a mutat într-un spațiu mai bun. Spune pentru actualdecluj.ro că în acești ani a fost permanent sâcâită de vecini dar, în ani de zile, o singură dată s-a întâmplat ca vecinii să cheme Poliția – căci chiar s-a întâmplat aceasta, pentru că un vecin a fost deranjat de faptul că e gălăgie în curtea grădiniței. ”Nici de noi nu le-a plăcut în mod deosebit. Au chemat Poliția o dată pentru că era gălăgie de la copii, în curte. Dar de amenințat ne-au tot amenințat să ne mutăm, în fiecare an. Au tot fost discuții, ”Când plecați de-aicea?”. O singură dată au chemat Poliția pentru că ”de ce scoatem copiii afară de dimineață”, că e gălăgie și îi trezim din somn la ora 9”, spune ea. Rusu concluzionează: ”nu ne-a făcut deloc plăcere să fim înconjurați de vecini care nu ne plac, și ne feream să nu-i călcăm pe bătături”.

Un comentariu

Scrie un comentariu