Închide

Construcția unui spital lângă Cluj, afectată de neînțelegerile privind drumul de acces

ActualitateDezvoltareDin județTop News by Cosmina Fernoaga - oct. 16, 2014 0 4240

Un grup de investitori – din care face parte și unul dintre acționarii companiei clujene Energobit, Ioan Socea – a demarat lucrările la un spital privat de recuperare, în localitatea Suceag, comuna Baciu, la numai câțiva kilometri de municipiul Cluj Napoca. Investitorii anunță că acest obiectiv va deveni funcțional în martie 2015. Conform surselor Actualdecluj.ro proiectul întâmpină unele probleme, pentru că e poziționat într-o zonă cu mai multe proprietăți private. Primarul comunei Baciu, Florin Mureșan, a explicat că pentru a deveni funcțional, spitalul are nevoie de două drumuri de acces, unul pentru intrări, altul pentru ieșiri. Accesul care asigură legătura cu strada principală a fost rezolvat. În schimb, cel de-al doilea acces se află pe un drum privat, iar proprietarul nu a căzut încă la înțelegere cu investitorii.

suceag 2

Spitalul de Recuperare Polaris, ce se realizează pe teritoriul comunei Baciu, mai exact în localitatea Suceag, pe un amplasament cu acces din DN 81,  ar urma să asigure servicii complete și integrate de recuperare medicală. Prevăzut, într-o primă fază, cu 220 de paturi și servicii în ambulator, imagistică și laborator, acest spital este evaluat la circa 10 milioane de euro. „Acest segment, de recuperare medicală, este unul dintre cele mai deficitare pe piața serviciilor de sănătate din România, eforturile și investițiile de până acum fiind făcute în special în tratarea fazei acute a bolilor”, a transmis unul dintre investitori, Tudor Socea. El a adăugat că proiectul realizat la Suceag va fi cu mult diferit de ceea ce asigură sistemul de sănătate din țara noastră: „Proiectul Polaris se diferențiază printr-o nouă abordare a nevoilor pacienților, atât cele medicale cât și cele personale. Resursele spitalului vor fi particularizate pentru fiecare pacient în parte, obținându-se un mediu medical și social foarte familiar, propice activităților de recuperare medicală, atât fizică cât și psihică”. Pentru ca spitalul să funcționeze la standarde optime ar urma să fie încheiate o serie de parteneriate cu instituții specializate din Elveția, Franța, Austria și Germania, precum și cu Universitățile de Medicină și Farmacie din tara noastră.  Peste 400 de oameni vor lucra în acest spital, au mai transmis invstitorii

Terenul pentru această investiție, de circa 58.000 de mp, a fost achiziționat de la persoane private, în urmă cu mai bine de cinci ani, la prețul de 900.000 de lei. O problemă o constituie, însă, lipsa rețelelor de utilități, dar și situația juridică a drumului care ar trebui să asigure accesul la spital. Primarul Florin Mureșan a precizat că în privința utilităților s-au făcut demersuri importante, astfel că până la finalul anului viitor ar urma să fie rezolvată aducțiunea de apă. „În ce privește rețeaua de gaz ne-am înțeles cu investitorul să asigure lucrările pentru a crea o legătură cu conducta din municipiul Cluj Napoca. Suntem dispuși să cofinanțăm și noi, administrația locală, o cotă parte din documentația tehnică și lucrările implicate, dacă această conductă va asigura gazul pentru toate localitățile Mera, Rădaia și Suceag”, a comentat primarul.

În privința drumului de acces, însă, investitorul nu a ajuns la nici o înțelegere cu proprietearul. Primarul spune că nu are nici o soluție atâta timp cât proprietarul deține acte pentru drumul respectiv: „Este vorba despre un drum care aparținea de fermă. Proprietarul are acte de proprietate pentru drumul respectiv ca atare eu chiar nu am cum să intervin”. Acest drum, precum și terenul din zona respectivă, aparțin unui consilier local PNL, Călin Etveș. El afirmă că investitorul nici măcar nu a încercat să-l caute pentru a negocia preluarea drumului. „Până acum au umblat pe ascuns să-mi ia terenul. Am fost chemat chiar și la Prefectură. Mi s-a spus că ar fi vorba despre o investiție importantă și că trebuie să renunț la teren. Eu nu sunt de acord să-l dau așa, pur și simplu, pe gratis. Este terenul meu, am acte de proprietate pe el. Am înțeles că investitorul a umblat chiar și pe la Primăria să-mi anuleze titlul de proprietate. Întâmplarea face că eu sunt consilier local și nu le permit să facă ce vor”, a comentat Călin Etveș. El a mai adăugat că e dispus să ajungă la o înțelegere cu investitorii, doar dacă aceștia vor să-i cumpere terenul. „Acum ei înceracă să spună despre mine că vreau să blochez  investiția, însă, nu m-a căutat nimeni să negociem. Eu pot să le dau câte teren vor, că am destul, dar să vină să cumpere, nu să facă presiuni”, a încheiat Etves.

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.