Închide

Facultatea nu-i interesează pe rromi: primesc locuri gratis, se pot înscrie unde vor, dar locurile rămân goale

ActualitateEducaţieTop News by Mihai Prodan - oct. 16, 2014 1 5217

Primesc gratis locuri la facultate, nici nu trebuie să dea concurs pentru ele, cu toate acestea nu-i interesează. Vorbim de tinerii de etnie rroma, care au alocate în fiecare an, doar pentru ei, locuri în universitățile clujene. Teoretic acestea ar  trebui să se ocupe imediat dacă luăm în calcul concurența la concursul de admitere și mai ales faptul că aceștia pot alege să se înscrie la ce facultate doresc, dar numărul de interesați e tot mai mic, de la an la an.

La cea mai mare universitate din țară ca număr de studenți, „Babeș-Bolyai”, numărul de locuri alocate etniei rroma e de 60 în fiecare an. Tinerii se pot înscrie la ce specializare doresc iar cele mai căutate specializări sunt Științe Economice, Psihologie, Drept, Sociologie și Științe Politice, dar în general numărul celor care ocupă aceste locuri e mic și scade de la an la an: 2009 e singurul an din ultima vreme în care toate locurile au fost ocupate. În rest, în 2010 din cele 60 locuri alocate au fost ocupate 53, în 2011 – 43 locuri ocupate, iar în 2012 și 2013 – 25 și respectiv 21 de locuri au fost ocupate.  În această toamnă au fost alocate 60 de locuri pentru tinerii de etnie rroma, dar numai 25 au fost ocupate.

UBB are cel mai mare număr de locuri pentru persoane de etnie rroma dintre universitățile din oraș – și împreună cu Universitatea din București împart cel mai mare număr de locuri pentru această etnie din întreaga țară, câte 60 în fiecare an universitar.

Rectorul Ioan Aurel Pop ridică din umeri: problema datează încă dinainte să vină la conducerea universității și nu are niciun răspuns la aceasta. „Noi le deschidem, le anunțăm, facem popularizare, dar nu sunt tineri rromi dornici să studieze sau preferă să vină pe locurile alocate tuturor studenților și să participe la competiție ca ceilalți”, spune el. „Nu am o explicație clară pentru acest fenomen; noi în fiecare an cerem un număr de locuri și am cerut să ne dea mai puține ca să nu afectăm numărul de locuri bugetate, care e același, și decât să ne dea locuri pe care să le raportăm ca neocupate preferăm să ne dea 10 locuri mai mult pentru cetățenii romîni din afara granițelor sau ai UE. Orice student cetățean al UE care concurează la noi concurează ca cetățenii români. Dar problema cu rromii necesită un studiu mai aprofundat”.

Prorectorul Ana Soos se ocupă direct de această problemă, dar și ea spune că nu are răspunsuri: „noi peste tot, și pe site, și la toate campaniile de reclamă, prezentăm posibilitatea cetățenilor de etnie rromă să se prezinte pentru aceste locuri special alocate. Criteriile sunt mai simple, dacă la aditere iau nota 5 indiferent de ultima medie a celorlalți el intră la universitate. După primul an chiar dacă nu are toate creditele menține locul, au și posibilitatea de bursă socială. Dar cu toate eforturile noastre nu am reușit să mărim mai mult numărul de candidați de etnie rromă. Nu sunt interesați, și în comunitate nu sunt apreciați cei care reușesc să termine liceul și să facă și facultatea. În comunitatea rromă în momentul de față nu e apreciată persoana respectivă, care face studii, mentalitatea comunității nu permite să ajungă mai mulți la studii superioare, deși singura cale de a modifica ceva la această counitate e dacă vor avea intelectuali din rândul lor, care să-i educe în vitor în așa fel încât să se schimbe ceva”.

Nici la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” lucrurile nu stau diferit: de regulă numărul de locuri disponibile e mic, 3 până la 5, dar chiar și așa numărul locurilor ocupate e chiar mai mic: în 2010 din 3 locuri nu s-a ocupat nici măcar unul, în 2012 din 3 locuri s-a ocupat unul singur, iar în 2011, când numărul a fost cel mai mare – 13 – au fost ocupate doar două locuri. La fel, în acest an au fost disponibile 5 locuri pentru cetățenii de etnie rromă, dar numai 3 au fost ocupate. Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, de exemplu, are alocate în fiecare an doar două locuri pentru această etnie. Ați crede că, fiind vorba de doar două locuri pe an universitar, acestea s-ar ocupa imediat; nici vorbă, însă: în 2010 nici un loc nu a fost ocupat, iar în 2011, 2012 și 2014 au fost ocupate câte unul dintre cele două locuri alocate, toate la Medicină Veterinară; în fine, bifăm și faptul că în anul universitar 2013 – 2014 nu s-a înscris nicio persoană pe aceste locuri.

UBB Cluj:

2009, locuri alocate 60, ocupate 60

2010, locuri alocate 60, ocupate 53
2011, locuri alocate 60, ocupate 43
2012, locuri alocate 60, ocupate 25
2013, locuri alocate 60, ocupate 21
2014, locuri alocate 60, ocupate 25.


UMF Cluj:

2010- 3 locuri pentru cetatenii de etnie rroma – nu s-a ocupat nici un loc
2011-13 locuri pentru cetatenii de etnie rroma – s-au ocupat 2 locuri
2012-  3 locuri pentru cetatenii de etnie rroma – s-a ocupat 1 loc
2013- 5 locuri pentru cetatenii de etnie rroma – s-a ocupat 1 loc
2014- 5 locuri pentru cetatenii de etnie rroma – s-au ocupat 3 locuri

Un comentariu

  1. Bună, fica mea vrea să urmeze facultatea de drept la anul va da bacul este la liceul pedagogic și aș dori citeva informații cu privire la intrarea la facultate s-au cu cine am putea discuta vă mulțumesc

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.