Închide

Consilierii locali au cerut explicații privind majorările de peste 30% din proiectele întârziate ale Primăriei/Clujenii arată, cu panouri de șantier, că sunt duși cu vorba în privința termenelor de finalizare pentru lucrări

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - oct. 19, 2023 0 621

Proiectul străzilor Kogălniceanu – Universității include o majorare de 34,5% a indicatorilor, proiectul Malurile Someșului o creștere de 36%, au arătat consilierii locali USR la ultima ședință de consiliu. Aceștia au mai cerut devize detaliate de lucrări, inslusiv pentru proiectul șantierului Calea Moților-Calea Mănăștur-Mărginașă-Uzinei Electrice unde a crescut devizul cu cheltuieli diverse și neprevăzute și au și venit cu creșteri de prețuri când lucrările sunt la 80%.

De cealaltă parte și cetățenii pun la îndoială termenele anunțate de Primăriei pentru lucrările din centrul Clujului despre care spun că sunt o bătaie de joc la adresa clujenilor, aceștia nefiind nici măcar informați corect prin panourile de șantier.

O explicație oferită de primarul Emi Boc în fața plenului Consiliului Local a fost aceea că toate șantierele sunt grele și că și atunci când îți zugrăvești bucătăria apar costuri suplimentare sau întârzieri.

 

”Cu 5 milioane de lei au crescut indicatorii tehnico-economici la proiectul Calea Moților – Calea Mănăștur, proiectul fiind întârziat și acum retras de pe ordinea de zi. Este inadmisibil ca administrația locală să pedepsească clujenii să stea atâtea luni în șantier și să vină cu aceste creșteri de prețuri, când execuția este finalizată doar 80%. Probabil că ne mai așteaptă și alte surprize până la final. Executantul a încărcat devizul cu 4,8 milioane de lei cu cheltuieli diverse și neprevăzute și a crescut cu 10 milioane de lei cheltuielile cu materiale de construcții. Toate acestea fără să vedem o reacție a Primăriei. Cer Primăriei să aducă în fața Consiliului Local un deviz detaliat de lucrări și să verifice încă o dată toate cheltuielile incluse în devizul general, în valoare de 59 milioane de lei. Din păcate asta nu e totul. După finalizare s-ar putea să o luăm de la capăt în zonă, în proiectul metroului, la care s-a dat ordinul de începere a lucrărilor și se va lucra prin săpătură deschisă la trei stații de acces pe această rută Calea Mănăștur – Calea Moților și două stații de evacuare de urgență (…) Dacă la o corporație, oricare din Cluj, se vine cu o majorare de costuri de 80 de milioane de lei cum avem la Cluj și dau două exemple concrete: proiectul străzilor Kogălniceanu – Universității include o majorare de 34,5% a indicatorilor, proiectul Malurile Someșului o creștere de 36%. Este evident că atunci se așteaptă clarificări și detalii suplimentare. În actele pe care le avem în față acum se dau numai devize generale. V-am dat două exemple, din proiectul Calea Moților – Calea Mănăștur, cheltuieli diverse neprevăzute de 4,8 milioane de lei și o creștere a costurilor materialelor de construcție de 10 milioane de lei. Eu am cerut un aviz detaliat să vedem cum se justifică aceste creșteri uriașe. Mă bucur că ați retras de pe ordinea de zi acest proiect Calea Moților – Calea Mănăștur și așteptăm ca la ședința următoare să avem acest deviz detaliat”, a semnalat consilierul local USR Călin Groza, la ultima ședință de Consiliu Local din 17 octombrie.

Pe rețelele de socializare circulă imagini cu stadiul actual al proiectelor Primăriei, activiștii din oraș arătându-se sceptici că, deși oficialii Primăriei au acceptat majorări de contracte și au anunțat că proiectele se vor termina până la finalul anului, acest lucru nu este real.

Spre exemplu, pe strada Iuliu Maniu din proiectul de modernizare a străzilor din zona Kogălniceanu, un cetățean semnalează cum au fost informați riveranii în august 2022 că lucrările, modificate, se vot termina în 6 luni și cum acum acest panou a dispărut și nimeni nu își mai asumă să informeze corect oamenii și riveranii. Oamenii au mai spus că s-a lucrat haotic, că lucrările sunt îndoielnice dar și că senzația generală este că toată lumea își bate joc de toată lumea.

Nu știu dacă am discutat deja în grup despre str. Iuliu Maniu…Imaginea atașată este din 4 aprilie 2023, unde apare încă dată de finalizare: 31.01.2023.Ulterior panoul nou a ajuns pe trotuar cu perioada extinsă până în 16.09.2023. (AC 644/2023.08.01. – CONTINUARE DE LUCRĂRI FĂRĂ MODIFICAREA SOLUȚIEI CONSTRUCTIVE AUTORIZATE CU A.C. NR. 724 DIN 27.05.2020-„AMENAJARE URBANĂ STRADĂ IULIU MANIU”) (https://primariaclujnapoca.ro/…/autorizație-de…/).La începutul lunii septembrie panoul a dispărut de pe stradă și nu se știe nici după 14 luni când se va gata o lucrare care a fost începută în 10.08.2022 și estimată pentru 6 luni. De a vorbi despre calitatea și modul de lucru (haotic) este un alt subiect…”, a semnalat pe grupul Clujul Civic Sándor Balázs.

Alți activiști din oraș sau simpli cetățeni cred că atât Primăria cât și clujenii își bat joc de oameni și de oraș, odată cu aceste șantiere întârziate. „Am observat că 95% din proiectele contractate de primărie au avut sau au termenele depășite. Începând de la poduri, amenajare parcuri sau străzi, până la construcții de imobile, toate au avut întârzieri în finalizari. Toți constructorii își bat joc de Primărie. Foarte deranjantă e atitudinea primarului care la fiecare întârziere găsește diferite motive. Și încă o observație ar fi că marile firme de construcții evita Cluj Napoca…facem doar cu firmele de casă!”, a spus Tudor Nicolae

„Gurile rele ar spune ca oricum toate vor fi amanate, initial ca ii va „surprinde iarna” si apoi iar cu alte pretexte, incat sa fie finalizate doar in ultima saptamana inainte de alegerile locale de anul viitor”, a glumit amar și activistul Radu Mititean de la Clubul de Cicloturism Napoca.

„Ce așteptări avem?! Alții (în afară țării) în intervalul acesta construiesc poduri, drumuri, autostrăzi etc., nu 500 de metri de străduță… Dar așa-i, ce-i la alții, nu e la noi și suntem cum se spune cu 50-100 de ani în urmă… Trist și revoltător în acelaș timp”, crede Melinda Farkas.

Despre întârziri, șantiere și majorările de contracte, primarul Emil Boc a arătat în fața Consiliului Local că vin din fenomenului inflaționist genrat de războiul din Ucraina dar și din complexitatea lucrărilor, acesta menționând că atunci când cineva face o lucrare mică și își zugrăvește bucătăria se confruntă cu întârzieri și costuri suplimentate.

”Să știți că tot ce ajunge pe masa dvs este produsul verificării conform legii. Nu e de vină nici constructorul și nici Primăria că a apărut fenomenul inflaționist, generat de criza din Ucraina, în primul rând, care a dus la o creștere a costurilor proiectului. Guvernul României a elaborat un act normativ care permite celor care au contractat lucrări să își actualizeze prețurile la valoarea reală. Este un beneficiu legal și nu un beneficiu acordat de Primărie cuiva (…) Așa se întâmplă și la proiectele private. Și când zugrăvești o bucătărie apar costuri suplimentare. E ușor politic să vii și să acuzi, dar lumea trebuie să știe realitățile faptice din teren. Niciun ban nu este eliberat fără acoperire în lege”, a declarat primarul Emil Boc.

vezi și: FOTO Cum arată străzile din centrul Clujului parte a proiectului Kogălniceanu cu o luna și jumătate înainte de termenul asumat de Primărie pentru finalizarea șantierului/”Disprețul cu care sunteți luați de proști de către Primărie e deja de o asemenea anvergură, încât capătă valențe estetice”

Ultimul termen asumat pentru finalizarea lucrărilor din centrul Clujului, zona Kogălniceanu, este 30 noiembrie/Contractul va fi suplimentat cu aproape 12 milioane lei, fără TVA

Nici un comentariu

Scrie un comentariu