Închide

Ultimul termen asumat pentru finalizarea lucrărilor din centrul Clujului, zona Kogălniceanu, este 30 noiembrie/Contractul va fi suplimentat cu aproape 12 milioane lei, fără TVA

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - oct. 16, 2023 0 1088

Devizul general al proiectului de modernizare și pietonalizare a celor zece străzi din centrul Clujului, zona Kogălniceanu, proiect cu finanțare europeană, urmează să fie ajustat și majorat, potrivit propunerii noului biroul de proiectare contractat de Primărie, după ce vechiul proiectant a fost scos din proiect, având în vedere că a refuzat, după cum au arătat oficialii Primăriei, să pună, din nou, statuia Școala Ardeleană pe soclu. Termenul de finalizare al șantierului, potrivit ultimului act adițional încheiat între Primărie și constructorul angajat, Astor Com – De Construct Project Consult, este 30 noiembrie 2023.

 

Proiectul de modernizare a zonei Kogălniceanu – Iuliu Maniu vizează străzile Mihail Kogălniceanu, Universității, Emmanuel de Martonne, Bolyai Janos, Hermann Oberth, Kovacs Dezso, Gaal Gabor, Baba Novac, Piața Timotei Cipariu – tronsonul Turnul Croitorilor și Iuliu Maniu. Acesta se implementează cu fonduri europene, pe un contract de finanțare semnat în toamna lui 2019 (25 septembrie) de către municipalitatea clujenă.  Contractul de lucrări a fost semnat în 31 mai 2021 de către Primărie.

Ordinul de începere a celui mai așteptat șantier din centrul Clujului, cel pentru modernizarea și pietonalizarea a 10 artere din zona Kogălniceanu, a fost dat în 1 iulie 2021. Atunci, șantierul urma să se termine într-un an și 7 luni, potrivit termenului contractul inițial anunțat de Primăriei, adică la final de 2022 sau în primăvara lui 2023.

Licitația pentru transformarea zonei Kogălniceanu din Cluj-Napoca, după un proiect al biroului Mossfern desemnat câștigător la un concurs de soluții din toamna lui 2018, a fost atribuită de Primărie singurului ofertant care a participat la procedură. Este vorba despre asocierea Astro Com Târgu Mureș – De Construct Project Consult (cu terț susținător Elis Pavaje și subcontractanții Muzeul Național de Istorie și Regia Autonomă a Domeniului Public). Aceștia au avut o ofertă de peste 37 de milioane lei, aproape de valoarea estimată de Primărie pentru contract. La prima procedură de licitație nu s-a prezentat nimeni.
Consilierii locali urmează să dezbată un proiect de hotărâre la ședința din 17 octombrie prin care se propune majorarea devizului general pentru proiectul de pe Kogălniceanu, ca urmare a prevederilor contractuale și a unor lucrări suplimentare, după cum a arătat noul proiectant angajat de Primărie, societatea Made By a arhitectului Nicu Ștefănuți. Potrivit devizelor, valoarea investiție urmează să fie ajustată cu peste 11,9 milioane lei fără TVA (peste 14,1 milioane lei cu TVA) adică de la peste 41 de milioane lei cu TVA la peste 55 de milioane lei, fără TVA.
Primăria a contractat în luna august serviciile Made By, după ce a reziliat contractul cu biroul Moss Fern a arhitectului Arnold Macalik. Potrivit explicațiilor date de oficialii Primăriei s-a renunțat la serviciile lui Macalik (contract de asistență tehnică) deoarece arhitectul l-a sfidat pe primarul Emil Boc și pe mai mulți oameni de cultură din oraș, după ce a refuzat să refacă soclul pentru statuia Școala Ardeleană, demolat cu acceptul Primăriei în cadrul proiectului de modernizare. A refuzat apoi să renunțe la înlocuirea teilor de pe strada Universității, fiind obligat de Boc să îi mențină, după presiuni și petiții cu mii de semnături.
Detalii:
În Clujul înțelegerii și colaborării/I-a ținut piept primarului Emil Boc și a fost dat afară/Cel mai lăudat proiect pentru transformarea centrului Clujului va fi terminat de alt arhitect
Șantierul din zona Kogălinceanu a fost criticat de riverani având în vedere că nu s-a reușit de trei ani de zile finalizarea acestuia și toate afacerile, riveranii dar și școlile din perimetrul său au fost nevoiți să facă față unor condiții inumane de trafic și au circulat prin noroaie și betoane de la debutul șantierului, în vara lui 2021.
Mai mult, după tensiunile între Primărie și vechii proiectanți, s-a vehiculat în piață chiar că șantierul nu va fi terminat anul acesta, mai ales că într-o dezbatere publică constructorul, prin șeful de proiect, a motivat că întârzierile în finalizarea lucrărilor vin și ca urmare a lucrărilor de pavare a zonei, extrem de grele care presupun tăierea din blocuri compacte a pietrelor mici, potrivit proiectului Mossefern.
Oficial, termenul pentru finalziarea lucrărilor asumat de Primăriei și constructor potrivit ultimului act adițional încheiat la contract este de 30 noiembrie 2021. Primarul Emil Boc a arătat public, la emisiunile locale la care a participat, că lucrările sunt în grafic și vor fi gata la finalul lui 2023.
*Sursă: https://files.primariaclujnapoca.ro/2023/10/12/45.pdf

 

 

(*Sursă: https://files.primariaclujnapoca.ro/2023/10/12/45.pdf)

(vechii indicatori tehnico economici pentru proiectul de pe Kogalniceanu)

(noii indicatori care urmează să se dezbată la ședința din 17 octombrie 2023,  *Sursă: https://files.primariaclujnapoca.ro/2023/10/12/45.pdf)

Vezi și: Calea de mijloc aleasă de Primărie în proiectul de modernizare din centrul Clujului: 16 din cei 18 copaci existenți pe strada Universității vor fi păstrați/În plus, vor mai fi plantați 31 de copaci

sursa foto: captura sedinta primariaclujnapoca.ro

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu