Închide

În Clujul înțelegerii și colaborării/I-a ținut piept primarului Emil Boc și a fost dat afară/Cel mai lăudat proiect pentru transformarea centrului Clujului va fi terminat de alt arhitect

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - sept. 13, 2023 6 7471

„A trebuit să și reziliem contractul, pentru că firma nu a dorit să pună grupul statuar ”Școala Ardeleană” înapoi pe soclu și am avut o perioadă de timp în care am fost blocați, a trebuit să reziliem contractul și să încheiem un alt contract cu un alt arhitect, pentru că avem nevoie de un proiect. În acest moment, lucrurile sunt clarificate. Sperăm ca până la sfîrșitul anului aceste lucrări să fie gata”, a spus viceprimarul Dan Tarcea la Napoca FM.

Biroul Mossfern al arhitectului Arnold Macalik a câștigat concursul de soluții pentru transformarea străzii Kogălniceanu, Universității și a câtorva artere adiacente și a fost contractat de Primărie pentru a livra proiectul tehnic. Deși nu făceau parte din tema inițială de proiectare, în acest contract au mai fost introduse arterele Bolyai Janos și Iuliu Maniu pe care Primăria a vrut să le rezolve simplu, fără complicații, fiind cerințe finaliste în proiectul de bugetare participativă, modernizarea.

Biroul a mai încheiat un contract de asistență tehnică  în cadrul proiectului „Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universității și străzile adiacente” pentru a implementa proiectul tehnic, cu constructorul contractat de Primărie, în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene de 10 milioane de euro depus pe vechiul exercițiu UE și acceptat la finanțare.

Tocmai acest contract de asistență tehnică cu firma Mossfern a fost reziliat în luna august. Arhitectul Arnold Macalik l-ar fi sfidat pe primarul Emil Boc și pe mai mulți oameni de cultură din oraș, după ce a refuzat să refacă soclul pentru statuia Școala Ardeleană, demolat cu acceptul Primăriei în cadrul proiectului de modernizare, după cum au arătat oficialii Primăriei. A refuzat apoi să renunțe la înlocuirea teilor de pe strada Universității, fiind obligat de Boc să îi mențină, printr-o decizie anunțată și asumată public de Primărie, după presiuni și petiții cu mii de semnături.

În loc, a fost contractată firma arhitectului Nicu Ștefănuți, Made By, printr-o achiziție directă, pe un contract de 80.000 lei.

Ștefănuți a mai lucrat pentru Primărie. Arhitectul a fost implicat în proiectul celui mai reușit parking public din oraș, cel din Mănăștur, de pe strada Mogoșoaia.

Noul arhitect și-a prezentate deja în ședința din 7 septembrie a Comsiei Zonale a Monumentelor istorice proiectul pentru reamplasare pe soclu a monumentului Școala Ardeleană și bustul marelui savant Emil Racoviță, potrivit ziarulfaclia.ro. Proiectul prevedea refacerea socului în forma în care a fost realizat de arhitectul Adriana Matei, fostul decan al Facultății de Arhitectură din Cluj. De asemenea, noul arhitect a prezentat și proiectul de reamplasare a bustului marelui savant român Emil Racoviță în fața Colegiului Național care-i poartă numele.“Rezilierea contractului precum și demersul care precede această culminare a fenomenului, este o dovadă clară a lipsei de dialog, precum și a lipsei exercițiului de soluționare discursivă meditată și rațională a problemelor cotidiene esențiale. Trăim într-o gălăgie și vârtej mult prea tensionate și poate ne grăbim peste măsură formulând mult prea repede opinii superficiale care mai apoi, cimentându-se, nu lasă loc de înțelegere reală a problemelor ce ne înconjoară și implicit în absența acestei înțelegeri nu se naște dialog și aprofundare în vederea găsirii soluțiilor reale. Asistăm și la o prezență nocivă a canalizării politice și implicit a suprascrierii deciziilor profesionale avizate”, a spus Macalik pentru Cluj24.ro. 

6 comentarii

  1. Cu tot respectul pt cadavrele valoroase ale Ro, dar m-am cam saturat de subiectul statuie cretina. Mai ho cu atata piedestal si jet acasa ca a trecut ora voastra de culcare.
    Inca de anul trecut nu puteai merge civiliza si sa ajungi curat la Auditoriul Maximum sa te culturalizezi ca era mare șantier. Mersi. Acum nu au progresat un amarat de gram de beton turnat civilizat.
    Toată ziua stiri despre grupul ala de indivizi de care nu ii pasa nimanui. Bree, oamenii vor sa pășească linistiti pe trotuar si sa ajunga din punctul a in b. Nu iese nimeni din casa cu gândul ca o sa meargă sa se închine la aia fara piedestal acolo. Nu va face nimeni inchinaciuni si nu va depune nimeni coroane. Ba da zici ca e bisericuță aia mica de la Nicula din deal, ce!? Trebe sa ma târăsc le coate si genunchi acuma in jurul nu stiu cui sau ce?
    Chiar nu poate fi cărată de acolo si topită?

    • Propun amplasarea in centrul Clujului a unui cort traditional maghiar, model adus cu calul din Altai. Asa veti avea unde sa va sarbatoriti zilele maghiare ca asasa.

  2. Nu contează naționalitatea sau cetățenia aici. Orasul de 555 de stele cu șantiere pline de mocirlă hâdă. Chiar azi si-a bulit una genunchiul pe str universitatii pline de intelectuali. Iar ala imi vorbeste de cort si de punctul z. Mi-a ajuns până la lună si înapoi cu statuile voastre cretine.

  3. Santa neagra sau cine pielea mea ești , ve-zi-ti de honvezii tai și nu te baga unde nu-ți fierbe oala . De zece ani , împreună cu primăria și primarul vă bateți joc de Cluj prin firmele voastre de arhitectura obediente ,orbaniste Marș la locul vostru și ciocul mic , că oamenii au răbdare până la un moment dat …..

    • Individule, esti tu calinu din luceferu lu peste?
      De mult timp mi-a ajuns pana peste cap subiectul statui handicapate. Tot universul graviteaza in jurul cacatelor astora de jeguri negre ca smoala si tot nu stie nici drecu cine is aia si nici nu ne pasa.
      Mai bine le lasa soclu dar lua mizeriile alea de acolo.
      Mie nu mi-a trebuit niciun rahat de grupalau statuar de neam prostalau. Good bye!

Scrie un comentariu

Tags