Închide

Studiu la Cluj: Distribuirea echitabilă a fondurilor europene poate ajuta oraşele mici din România să aplice tranziţia energetică

Economie by Actual de Cluj - mai 03, 2024 0 63

Distribuirea echitabilă a fondurilor europene şi colaborarea între primăriile oraşelor mici, în vederea accesării acestor bani, sunt esenţiale pentru sustenabilitatea şi tranziţia energetică în rândul comunităţii locale, este una dintre concluziile proiectului “Educaţie energetică pentru localităţi urbane durabile – Enertown””, finanţat de Innovation Norway şi derulat de Asociaţia Centrul pentru Studiul Democraţiei – iniţiatorul Observatorului Român al Sărăciei Energetice – ORSE, citat de economedia.ro.

Prin proiectul Enertown, experţii au urmărit în special creşterea nivelului de conştientizare şi cunoaştere cu privire la tranziţia energetică, în contextul în care oraşele de dimensiuni mai reduse au de-a face cu provocări diferite de cele ale oraşelor mari.

„Întâlnirile cu cetăţenii au fost cele mai dense în conţinut. Ne-au ajutat şi pe noi să ne îmbogăţim nivelul de înţelegere cu privire la modul în care astfel de dinamici macro, adeseori reglementate la nivel european sau naţional, sunt percepute la nivel local. Chiar dacă există multă variaţie de la un context local la altul, există o nemulţumire colectivă cu privire la felul adeseori netransparent şi lipsit de coordonare prin care actorii de la nivel central (entităţi guvernamentale sau companii private) comunică cu administraţiile locale. ENERTOWN a adus în prim-plan vocea oamenilor din oraşele mici, care se simt adesea marginalizaţi şi lipsiţi de putere”, a declarat George Jiglău, preşedintele Asociaţiei Centrul pentru Studiul Democraţiei.

De asemenea, au fost surprinse câteva situaţii extrem de relevante, cum ar fi tranziţia către gaz natural de la Huedin, în contextul în care la nivel european şi chiar naţional se merge spre renunţarea la gaz.

„În contextul tranziţiei oraşului către gaz natural, pentru localnici lemnul rămâne un combustibil alternativ de dorit mai ales când preţurile cresc. Localnicii nu şi-au desfiinţat soba de lemne, chiar dacă au trecut pe gaze naturale. Această flexibilitate este bine-venită mai ales în contexte cum a fost cel al creşterii preţurilor la energie de anul trecut. Mai ales în zonele acestea de munte, iarna e mai lungă, acest aspect este foarte important”, a explicat Jiglău.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare