Închide

Confuzie la spațiile verzi: „dinozauri din buxus” sau „monopol”?

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - apr. 14, 2016 0 430

Chiar dacă primăria a adjudecat și semnat unul dintre cele mai bănoase contracte din bani publici,  cel pentru spațiile verzi, bătălia pentru potul estimat la aproape 70 de milioane de lei este departe de a fi încheiată. Firma „de casă” a primăriei, cea care deținea contractul, Rosal Grup și lucrează de ani de zile pentru primăria clujeană, a reușit să întoarcă rezultatul licitație în urma unei decizii a instanței și să scoată din cărțile primăriei firma „părintelui spațiilor verzi din Capitală”, Garden Center Grup, cea cu care primăria a semnat deja contractul. Primarul Emil Boc spune că echipa sa de specialiști a primit de câteva zile motivarea instanței și urmează să vină cu o soluție.

Contractul pentru întreținerea spațiilor verzi din oraș a fost licitat în 2014, pe patru ani și două loturi însumând spațiile verzi ale orașului din sectorul de est (lotul 1) și sectorul de vest (lotul 2)  Acesta fusese estimat de primărie la aproape 70 milioane de lei.

Firma “părintelui spațiilor verzi din Capitală” sparge monopolul Rosal și ia potul cel mare de la primăria Cluj

Întreținerea spațiilor verzi din Cluj a fost câștigată pe ambele sectoare de firma Gardean Center Grup pentru 52,5 milioane lei, comisia de licitație stabilind rezultatul la finalul lui 2014. Procedura a fost contestată însă de Rosal Grup, cea care a deținut contractul cu primăria. Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), invocând că aceasta nu respecta caietul de sarcini, însă CNSC a respins contestația. Rosal a atacat decizia în instanță. La finalul lunii martie, instanța i-a dat câștig de cauză, dispunând anularea rezultatului licitației și continuarea procedurilor de atribuire. Pe lotul 1, Rosal s-a calificat, în ordinea prețurilor, pe locul trei (după Garden Center Grup și Brantner), iar pe lotul 2, pe locul 2 (după Garden Center Grup).

Oficial, Rosal a pierdut spațiile verzi din Cluj. Primăria a semnat contractul cu firma “tătucului” spațiilor verzi din București

Primarul Emil Boc spune că echipa de specialiști a primăriei a primit motivarea instanței și incearcă să descurce ițele licitației. „Nu mi s-a propus deocamdată o soluție pentru că motivarea este confuză. Decizia care se va lua va fi una, pe lege și o vom anunța. Noi oricum am câștigat în prima fază la CNSC, de aceea s-a și semnat contractul și este un semnal că licitația primăriei a fost adjudecată corect”, a declarat primarul Emil Boc.

Garden Center Group apartine omului de afaceri Ionut Olteanu, supranumit de presa “parintele spatiilor verzi din Bucuresti’ a cărui firme au realizat dinozaurii buxus ai primarului din sectorul 4, Piedone. Firma deține deja la Cluj-Napoca un contract cu primăria pentru furnizarea de material dendrofloricol, de peste 600.000 lei. Și este o obișnuită a contractelor pe bani publici.

Rosal lucrează de ani de zile cu primăria clujeană, pe partea de salubritate dar și pe întreținerea spațiilor verzi.

De menționat că în prezent, Garden Center Grup prestează activități pentru primăria clujeană, pe contractul de întreținere recent încheiat. Au, potrivit informațiilor furnizate de primărie, circa 180 de oameni în subordine la Cluj-Napoca și lucrează și în weekend-uri în cadrul acțiunilor recente de plantări demarate de administrația locală clujeană.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare