Primăria mai plătește și acum în plus pentru asfaltul pus de italieni pe cele 288 de străzi din oraș
ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - apr. 14, 2016 0 370
Administrația locală a pierdut procesele cu drumarul responsabil cu primul program ambițios al actualei administrații de a schimba fața a 288 străzi din Cluj-Napoca, Garboli Conicons-Tirrena Scavi. Contract de 50 de milioane de euro. Atât cel intentat de italieni pentru despăgubiri, dar și cel pornit de primărie prin care s-au pretins penalități de întârziere de peste 13 milioane lei pe motiv că firma a lucrat prost și nu a executat lucrările la timp. La final de 2013, primăria a plătit către consorțiu peste 2,6 milioane lei, repezentând comision bancar, penalităţi de întârziere, profit nerealizat, prejudiciu, dobândă legală și despăgubiri. Acum plătește și cheltuielile de judecată, peste 190.000 de lei.
Consilierii locali vor discuta la ședința de mâine două proiecte de hotărâre privind plata unor cheltuieli de judecată însumând peste 190.000 lei către consorțiul Garboli Conicons-Tirrena Scavi care a modernizat străzi în cadrul celebrului program 288 străzi, moștenit de administrația Boc de la administrația Funar.
Deși în 2011, administrația s-a plâns de lucrări proaste executate de italieni, dar și cu depășirea termenelor și a intentat proces consorțiului cerând penalități de peste 13 milioane de lei, primăria a pierdut acest proces.
La fel, a pierdut și procesul intentat de Garboli Conicons-Tirrena Scavi prin care aceștia cereau daune de peste 6 milioane de euro, în 2013. Instanța a dispus ca intalienii să primească penalități doar de jumătate de milion de euro. Acestea au fost achitate la final de 2013, în baza unei hotărâri aprobate de consilierii locali.
La început de 2014, când PNL era în opoziție, îl acuza pe edilul Emil Boc că nu s-a acoperă greșelile administrației Apostu și că nu s-a preocupat să câștige procesul în care italienii au cerut daune, invocând că primăria a pierdut pe procedură acțiunea, că avocatul consorțiului era Valeriu Stoica, membru atunci tot în PDL, coleg de partid cu Boc, dar și că clujenii sunt puși la plată în condițiile din nou pe un contract în care italienii au fost plătiți cu bani grei.
Același consilier local care lansa acuzele, Ioan Bîldea, acum în PNL-ul mare, unit cu PDL spune că italienii și Valeriu Stoica își merită banii. „Au câștigat procesele și își merită banii. Oamenii din primărie au făcut-o pe eroii sub conducerea lui Apostuc”, a spune acum consilierul local Bîldea.
Contractul pentru modernizarea celor 288 de străzi a fost semnat în 2005, la valoarea de peste 240 de milioane de lei. Din această valoare, primăria a plătit la semnare peste 120 de milioane de lei. Pentru 84% din restul sumei s-au emis bilete la ordin (aproximativ 100 de milioane de lei – n. red.), cu scadenţă la patru ani, în funcţie de recepţionarea lucrărilor. Respectiva sumă fusese asumată şi urma să fie achitată societăţii, conform scadenţelor facturilor din contract. Pentru ceilați 16% (peste 19 milioane de lei – n. red.) neplătiți nu s-au mai putut emite bilete la ordin, din cauza noilor modificări ale Codului fiscal. Banii urmau să se plătească doar dacă primăria acorda recepția finală a lucrărilor. De aici problemele, pentru că primăria a refuzat să recepționeze o parte din artere, invocând lucrări proaste. În mandatul ex primarului condamnat pentru fapte de coruoție Sorin APostu. Mai mult, cu votul plenului, a făcut o reeșalonare de plată a sumelor pentru care nu s-au mai putut emite bilete la ordin, cu un amendament buclucaș, care încurca cererea de penalități legale de către Tirrena Scavi. De aici, procesele și litigiile din instanță. Toate pierdute de primărie.