Companie imobiliară cu 7000 de apartamente în portofoliu, inclusiv la Cluj: „Vor exista corecţii, dar nu o criză de proporţii”
EconomieTop News by Kristina Reştea - feb. 14, 2019 0 1097
Numărul de proiecte rezidențiale de volum lansate pe piață va fi mai redus în acest an, motivul principal fiind „situația amestecată de pe piața rezidențială”, arată estimările unei companii cu peste 7000 de apartamente în portofoliu, printre care şi un proiect la Cluj. Jucătorii din piaţă se aşteaptă la corecţii de preț, dar numai pe unele segmente de piață și pentru anumite produse.
„Cu toate acestea, evoluția ROBOR la trei luni are semne bune, indicele a scăzut la 3,09% față de 3,31% la sfârșitul anului trecut, iar cererea de locuințe rămâne în continuare foarte ridicată, iar prețurile medii solicitate pe segmentul apartamentelor s-au majorat, dar în consonanță cu tendința consemnată la nivel național, variațiile de preț au fost semnificativ mai mici decât în anii precedenți”, notează reprezentanţiiImoteca, The Residential Experts. De asemenea, introducerea TVA de 5% pentru achizițiile multiple ar putea susține cererea de pe piață, mai ales că 2019/2020 sunt considerați anii în care se va livra un număr record de unități.
„Vor exista corecţii de preț pe unele segmente de piață și pentru anumite produse, însă nu o criză de proporții. Pe termen mediu şi lung, impactul în ceea ce priveşte preţurile va fi inegal, vom vedea, de asemenea, şi o creştere a pieţei de închirieri, intrucât va deveni mai dificil să deţii o locuinţă, posibil că chiriile vor creşte pe termen lung”, explică Rafaela Nebreda, fondator și CEO al Imoteca. The Residential Experts.
Potrivit experților Imoteca, în 2019 se vor lansa numai aproximativ 20 de proiecte rezidențiale de volum, față de circa 50 în 2018.
Proiectele mari, mai greu de vândut, chiar dacă sunt mai ieftine
În portofoliul Imoteca se află opt proiecte rezidențiale de volum, precum Timișoara 58 Residence, ajuns la faza a treia, care include 495 unităţi ( garsoniere, apartamente cu 2 si 3 camere ) sau Gran Via Park cu 1000 unităţi. Alt proiect rezidențial de mari dimensiuni e Record Park din Cluj-Napoca, dezvoltat de belgienii de la Speedwell, care va însuma 236 de apartamente si Triama Residence din Bucuresti, al aceluiași dezvoltator. Reprezentanţii Imoteca spun că, din portofoliul propriu, proiectele mari, mai ieftine, sunt mai greu de vândut, în vreme ce cele mici, de obicei high-end, premium, au mai puține unități, dar sunt relativ mai ușor de vândut, potențialii lor clienți nefiind dependenți de credite.
Proiectul de la Cluj, dezvoltat pe o bucată din fosta platformă industrială Argos, în zona Mărăşti, include birouri, spaţii comerciale şi peste 200 de apartamente. Noul ansamblu include în proiect spații de birouri, comerciale și o componenta rezidentială, dar și o clădire istorică care ar urma să fie conservată şi transformată în spații pentru artă, tehnologie şi birouri de tip co-working.
Cu toate că piaţa imobiliară a dat anul trecut semne de încetinire (a scăzut ritmul de creştere a preţurilor, dar şi ritmul vânzărilor), acesta nu este singurul proiect de mari dimensiuni anunţat la Cluj.
Trei proiecte de mari dimensiuni sunt anunţate doar în zona Bulevardului Muncii, acestea fiind prezentate la finalul anului trecut în Comisia de Urbanism a oraşului:
Date din piaţa imobiliară 2018, la Cluj:
Clujul a căzut în topul vânzărilor de imobile: minus de 12.000 la interval de un an
Foto: Speedwell, proiect