Închide

IȘJ Cluj: 100 copii abandonează școala anual la terminarea clasei a 8-a, 90% din motive financiare. Cuibus: „părintele a spus că au făcut destulă școală, că atâta am făcut și eu, să vină la gater să câștige bani”

EducaţieTop News by Actual de Cluj - feb. 14, 2019 0 170

Nu mai puțin de 100 de copii abandonează la Cluj școala după clasa a opta, conform unei situații a Inspectoratului Școlar Județean. În 90% din cazuri motivele sunt financiare.

Inspectorul școlar general Valentin Cuibus spune pentru actualdecluj.ro că, suprapunând CNP-urile elevilor care de exemplu anul trecut au terminat clasa a treia iar în acest an s-ar aștepta să fie în clasa a patra, a constatat că riscul de abandon e de 2,13% din totalul elevilor din județ – și cele mai multe cazuri sunt după clasa a opta. „Cele mai multe cazuri sunt la trecerea dintre clasa a 8-a și a 9-a, care marea majoritate, din datele noastre, sunt cei care renunță, declarația părinților e că din motive financiare. Ei pot fi și amendați că nu trimit copiii în școală. În total depășesc 100 într-un an iar 90% declară că pe motive financiare. Am avut un caz în Râșca acum doi ani, doi gemeni, iar părintele a spus că au făcut destulă școală, că atâta am făcut și eu, să vină la gater să câștige bani la mine”.

Instituția a constatat că riscul de abandon e de 2,13% după ce a suprapus CNP-urile copiilor în baza de date a ministerului, „și scoteai nominal și vedeai toți din câte școli, care lipsesc, și aici am mers cu adrese pentru fiecare persoană administrației locale la primăriile cu servicii specializate care trebuie să se ocupe de copii, au mers la fiecare acasă și trebuiau să ne dea răspuns cu situația fiecărui copil. Concluziile după un an sunt că la Cluj raportat 2017-2018 – cu 2018-2019 riscul de abandon e de 2,13% care nu se prezintă la clasă. Sunt mai multe situații, a plecat în străinătate – părintele nu are nicio obligație legală să anunțe, pleacă și cu asta s-a terminat”.

Cum e procentul de 2,13% din totalul elevilor cu risc de abandon – mare, mic? „Atâta timp cât un copil abandonează școala e o problemă. Mi se pare că e mult, chiar dacă procentul e mai mic decât în alte părți din țară”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu