Închide

Noul „orășel” de la Bulevardul Muncii: dezvoltatorii aduc proiecte cu sute de apartamente în nordul orașului

AdministrațieEconomieTop News by Kristina Reştea - dec. 27, 2018 1 6996

 

Un „orăşel” cu sute de apartamente ar urma să apară în fosta zonă industrială din nordul oraşului, înspre Bulevardul Muncii. Trei Planuri Urbanistice Zonale – pentru proiecte de mari dimensiuni – au fost discutate în ultima şedinţă din an a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) din Cluj-Napoca. Aceste ansambluri de locuinţe şi servicii ar urma să beneficieze şi de dotări necesare în zonă – printre care o grădiniţă şi chiar şi o şcoală, precum şi de spaţii verzi şi de sport. Desigur, astfel de dotări nu sunt noutăţi pentru proiectele prezentate în Cluj-Napoca, la faza de planşe. Rămâne de văzut însă în ce măsură promisiunile dezvoltatorilor din această etapă de avizare vor fi puse în practică.

 

Unul dintre aceste proiecte este un PUZ de restructurare în zona Fabricii – Sobarilor, propus de firmele Sput și Sares. Terenul studiat are aproximativ 22.500 mp, se află în partea de nord a orașului, pe strada Fabricii nr. 145/A. În momentul de față, pe parcelele studiate există 14 clădiri cu parter sau parter și etaj, care ar urma să fie demolate.  Ansamblul propus cuprinde șapte imobile. Imobilele vor avea suprafață construită (amprenta la sol) totală de 7.510 mp, iar suprafața construită desfășurata totală ar fi de 77.500 mp (53.690 mp fără subsoluri). Regimul de înălţime propus este de 1-3 niveluri de subsol, parter, 4 etaje şi încă 2 etaje restrase şi 1- 3 niveluri de subsol, parter, 5 etaje şi alte 3 retrase.

 

Imagine PUZ Arhimar publicat pe site-ul primariei

 

Viitorul ansamblu ar include 510 de apartamente. Proiectanții de la Arhimar au prevăzut și o funcțiunea de hotel de apartamente, propusă pentru două imobilele – aproape 13% din suprafața construită desfășurată a ansamblului, adică 140 de unități de cazare, cu 235 de camere. Ansamblul include și  7.000 mp de birouri. La parterul unuia dintre imobile se propun spații comerciale. PUZ-ul prevede asigurarea de spații verzi cu acces public nelimitat. Ansamblul ar fi deservit de 761 de parcări, dintre care 703 în subteran

Societatea Noroc este beneficiara unui alt PUZ în zona Bulevardului Muncii. Proprietatea care a generat PUZ-ul este mărginită la nord-est de Bulevardul Muncii, iar la est de str. Fabricii. Pe partea nord-vestică se afla str. Cărămidarilor, o stradă înfundată şi având o lăţime improprie pentru o circulaţie fluentă, după cum se notează în documentaţia de urbanism întocmită tot de biroul de proiectare Arhimar. „Activitatea industrială iniţială a încetat sau s-a restrâns considerabil. În prezent, o parte din spaţii sunt închiriate micilor întreprinderi pentru activităţi de producţie şi servicii de tip industrial sau cvasiindustrial, depozitare etc, desfăşurate în general în condiţii improvizate, precare, neadecvate. Unele spaţii sunt complet neutilizate”, mai arată documentaţia.

 

PUZ Arhimar, Blvd Muncii, beneficiar Noroc

 

Prin procedura de restructurare se dorește transformarea caracterului industrial în zonă mixtă – cu locuire colectivă şi alte dotări: birouri, comerţ, servicii, turism, învăţământ şi spatii de loisir. Locuirea va ocupa aproximativ 70% din suprafaţa construită desfăşurată totală. Parterele spre spaţiile publice principale vor fi destinate funcţiunilor de interes public, iar clădirile vor avea până la 11 etaje. „Ansamblul mixt va miza pe potenţarea poziţiei privilegiate a terenului ca şi capăt de perspectiva din două străzi majore şi amplasarea către acestea a unor clădiri accent cu regim de înălţime (1-4S)+P+10, (1-3S)+P+11, restul clădirilor vor avea regim de înălţime mai mic, respectiv (1- 3S)+P+9+R, (1-3S)+P+7+2R, (1-3S)+P+5+2R, respectiv (1-2S)+P+2”, arată documentaţia. Ansamblul ar trebui să beneficieze şi de spaţii publice – străzi, piaţete, spaţii. Lucrările şi intervenţiile au un calendar gândit în 12 etape.

 

Un al treilea PUZ reglementează un teren de 22.000 mp în zona Muncii-Byron. „Am propus o dezvoltare mixtă, am preluat recomandările comisiei de urbanism – cu lărgirile străzilor propuse, retragere față de intersecţie, pentru a crea sens giratoriu”, a spus arhitectul Laszlo Tulogdy. Acest ansamblu ar beneficia şi de o grădiniță cu patru clase, pe un teren independent 2000 mp.

 

Proiect Ektra Studio, PUZ Muncii-Byron

 

Pe amplasamentul ce urmează să fie reglementată sunt în acest moment unități industriale în general în proprietate privată. La fel ca în alte zone din nordul oraşului, şi aici activitatea industrială inițială a încetat sau s-a restrâns considerabil. O parte din spații sunt închiriate micilor întreprinderi pentru activități de producție și servicii tip industrial sau cvasiindustrial, depozitare, „desfășurate în condiții improvizate, precare, neadecvate”, arată documentaţia întocmită de Ektra Studio.

Planul Urbanistic Zonal va institui o zona multifuncțională, cu locuințe, birouri, spații comerciale şi o subzonă de dotări publice. Este prevăzută şi o  suprafaţă pentru spaţii verzi cu acces public nelimitat.

Regimul de înălțime propus este de 1-3 niveluri de subsol, parter şi 14 etaje pentru clădirile aflate în „poziție urbană privilegiată”, 1-3 niveluri de subsol, parter şi 9 etaje pentru clădirile așezate pe aliniament şi 1-3 niveluri de subsol, parter, şase etaje, respectiv 8 etaje, retrase cu 3 m din aliniament pentru clădirile cu fronturi la străzi de importanță locală.

Se promite şcoală de ansamblu imobiliar

„Am reconfigurat planurile de situaţie pentru ambele PUZ-uri”, menţionează arhitectul Claudiu Botea, de la Arhimar, biroul care se ocupă de primele două proiecte. „Pentru cel din nord s-a introdus zona de școală, pe un teren de 5800 mp – ar fi vorba despre o școală primară și gimnaziu. Am avut discuţii cu Inspectoratul Şcolar, pentru o cedare a terenului și a școlii către primărie. Școala va avea 9 clase, va putea primi 500 de copii şi va avea sală de sport. Pentru PUZ-ul din Nord s-a renunțat la două blocuri de locuințe, iar la cel de jos la un bloc de locuințe. Zona de mijloc va avea un parc. Am propus şi etapizarea proiectului în planul de restructurare”, a mai menţionat Botea. Școala ar trebui să funcţioneze din 2020.

În total, ar fi vorba despre 3000 de apartamente în noile ansambluri, după cum s-a menţionat în şedinţă.

„7000 de oameni înseamnă un oraș. Trebuie să gândim coerent”, a intervenit primarul Emil Boc, cel care conduce şedinţele comisiei de Urbanism şi e edil de al treilea mandat în Cluj-Napoca. „Dacă respectă exigenţele de calitate, proiectele au deschiderea noastră. Apreciez că ați renunțat la două blocuri pentru școală. Mă pronunțam împotriva unor asemenea proiecte, dar acesta e un început bun”, a mai spus primarul.

Fostul arhitect-şef Adrian Iancu, membru CTATU, a sugerat că unul dintre proiecte ar putea include şi o pistă de alergare de 400 m şi că ar fi benefică amenajarea unui teren de sport în aer liber. Actualul arhitect-şef, Claudius Pop, a avut şi el o propunere: locuri de… tenis de masă. Pop a mai sugerat că ar fi binevenită reconfigurarea proiectului Noroc, pentru un spațiu verde larg. „Un bloc e așezat nefiresc, poţi să pui etajele în alte părți”, a intervenit, timid, arhitectul şef. Moment în care primarul Emil Boc a ţinut să dea o lecţie despre asumare şi „leadership”. „Ești arhitectul șef al orașului, nu un cetățean oarecare! Cere şi îți asumi asta! Lucrurile care sunt de bun simț trebuie cerute. Calitatea trebuie să primeze în aceste proiecte”, a spus Boc. Arhitecul Romulus Zamfir a criticat amplasarea clădirilor, cu referire la acelaşi proiect. „Pe vremea lui Ceaușescu făceam proiectare, aceste incinte cu trei laturi erau nişte „capcane”, nu erau distanțe între ele. Acea incintă nu e plăcută pentru 2018, e ca o cușcă. În Europa au fost condamnate acel tip de incinte”, a spus Zamfir, cu toate că arhitecul Claudiu Botea a încercat să explice că se respectă regulile de însorire și retrageri , iar clădirile sunt amplasate la distanță mare între ele. „Fosta fabrică de porțelan a fost înlocuită de blocuri la stradă, care arată groaznic. Astea vor fi la fel, să nu fie așa aproape de stradă”, a completat Zamfir.

Oricum, proiectele ar urma să mai fie prezentate într-o altă şedinţă a comisiei de Urbanism: trebuie discutată mobilarea parcelelor şi amenajarea de spații verzi şi de sport.

„Nu în fiecare zi vorbim de un oraș”, a fost concluzia viceprimarului Dan Tarcea.

 

 

Un comentariu

  1. Zona de nord este o provocare pentru Cluj oferind un spatiu mare, central, de extindere urbana.
    S-ar impune pentru ea standarde urbanistice si de arhitectura ridicate care sa schimbe perceptia actuala de zona periferica de slaba calitate urbana si sa o faca atractiva pe termen lung.

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare