Închide

Piaţa imobiliară 2018/ 2019. Previziuni: ajustare a preţurilor şi corecţii în Cluj-Napoca

EconomieTop News by Kristina Reştea - dec. 27, 2018 0 1496

 

Creșterea susținută e preţurilor din primele luni ale anului, încetinirea creditării și precauțiile legate de schimbările legislative vor duce la o ajustare a prețurilor, chiar şi pe cea mai scumpă piaţă a ţării – Cluj-Napoca, arată datele de final de an publicate de o agenţie imobiliară locală.

Tranzacțiile cu apartamente în Cluj reprezintă de departe cea mai largă categorie ca volum din totalul pieţei, iar datele Blitz Imobiliare arată o creștere cu 7,6% a tranzacțiilor realizate direct de la persoane fizice față de anul 2016 și o scădere a tranzacțiilor intermediate prin agenție, de la 35% la 30%, în timp ce evoluția tranzacțiilor direct de la dezvoltatori a rămas relativ constantă.

În ceea ce priveşte tipurile de apartamente și suprafețele tranzacționate, locul fruntaș este deținut de apartamentele cu două camere, care consemnează o creștere de la 46,77% la 49,61%; a crescut şi prețul pentru acest tip de apartamente, de la 63.500 euro la 68.500, în timp ce suprafaţa medie a apartamentelor de două camere tranzacţionate s-a redus de la 56 mp la 51 mp. Garsonierele conduc în topul creșterii de prețuri, cu un plus de la 40.000 la 53.00o de euro. Relativ constantă este evoluția la apartamentele cu 3 camere, care prezintă o mică creștere a numărului de tranzacții de la 26.3% la 27.48%, cu o scădere de 4 mp a suprafeței medii; preţurile au ajuns la 89.500. Tot mai puţină lume cumpără (sau îşi permite să cumpere) apartamente de suprafeţe mari: în ceea ce priveşte apartamentele cu 4 sau mai multe camere, s-a înregistrat o scădere de 57% a numărului de tranzacții și o scădere a suprafețelor medii de la 93 la 80 de mp.

„Evoluțiile descrise mai sus sunt firești în contextul economic din Cluj-Napoca, cu un aflux constant de populație tânără, atrași în special de mediul universitar și de posibilitățile de angajare, care pun presiune pe cererea de apartamente de 1 și 2 camere. În același timp, populația mai matură și familiile preferă să se orienteze spre proprietăți de tip duplex sau casă, în detrimentul apartamentelor de 4 sau mai multe camere”, spun reprezentanţii Blitz Imobiliare.

Indicele Blitz în Cluj-Napoca a crescut la 1513 euro/mp. A crescut cererea pentru apartamente noi la 60%, față de 55%, cât se înregistra în studiul anterior.

„În continuare, se preferă finanțarea achizițiilor din surse proprii față de împrumuturile bancare; studiul relevă o proporție de 18% a creditului ipotecar. Dacă adăugăm și creditele de nevoi personale, precum și împrumuturile garantate cu un alt imobil decât cel achiziționat, putem estima un procent de maximum 25% din achiziții finanțate prin bănci. Contrar speculațiilor, programul guvernamental Prima Casă nu a avut impact semnificativ asupra evoluției pieței imobiliare clujene, remarcându-se un excedent de fonduri existent la principalele bănci ce acordă astfel de credite. Prețul în creștere face ca tot mai puține apartamente să se încadreze în pragul programului. Pe de altă parte, evoluția indicelui Robor la 3 luni, care are azi valoarea de 3.04% față de 1.89% în noiembrie 2017, a dus spre o preferință pentru creditele cu dobânda fixă, ori cele în euro, pentru cei cu venituri în această monedă. Nu în ultimul rând, trebuie ținut cont de potențialul impact pe care îl va avea de la 1 ianuarie 2019 legea prin care se limitează la 40% din venituri gradul de îndatorare al clienților persoane fizice care accesează credite în lei , respectiv 20% pentru cele în moneda europeană. Considerăm că efectele se vor resimți parțial, în special pe clienții cu venituri reduse, care ar fi achiziționat apartamente în zone periferice”, notează analiza.

Finalul lui 2018 aduce un volum de activitate specific acestei perioade a anului, cu un număr ceva mai scăzut de tranzacții față de luna similară a anului precedent. Specialiștii Blitz estimează că în perioada următoare se va înregistra o ajustare a prețurilor. Motivele: creșterea susținută din primele luni ale anului, încetinirea creditării și precauțiile legate de schimbările legislative. „Aceste ajustări nu vor fi semnificative, ci de ordinul a câtorva procente; astfel corecțiile nu vor depăși 10% din valori. Corecțiile vor marca primele luni ale anului 2019, urmând astfel o reașezare firească a prețurilor pe noile baze ale cererii și ofertei”, arată analiza Blitz.

Portal imobiliar: „nu suntem în faţa unei crize ca în 2008”. Clujul are statut special şi ar fi deja „într-o zonă de corecţie”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.