Comisie nouă la urbanism, din martie/Va avea mandat pentru următorii 4 ani
ActualitateAdministrațieOpinieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - feb. 16, 2025 0 1779

Consiliul local urmează să numească o nouă Comisie de Urbanism (CTATU) care să îl secondeze pe arhitectul-șef al orașului și pe primarul Emil Boc pentru a lua cele mai bune decizii pentru dezvoltarea urbanistică a Clujului. Mandatul actualei comisii expiră la finalul acestei luni.
Deja regulamentul de funcționare al Comisiei a fost modificat încă de anul trecut în luna octombrie, în așa fel încât să nu mai existe condiționarea ca membrii să poată fi numiți doar timp de două mandate. Dacă se mergea pe vechiul regulament, spre exemplu, arhitectul Adrian Iancu, primul arhitect-șef al primarului Emil Boc, cel despre care nu se glumește când se spune că știe prea multe despre urbanismul clujean, nu mai putea face parte din Comisia de urbanism.
Cu toate că ședințele Comisiei de Urbansim din Cluj-Napoca sunt ținute cu ușile deschise, Primăria Cluj fiind printre singurele din România care fac acest lucru, ele au devenit un prilej de „audiențe” pentru primarul Emil Boc care obișnuiește să asculte cu prioritate vecinii nemulțumiți. În plus, în ultimii ani, ședințele au fost confiscate și de avocații care reprezintă diverse interese imobiliare (vecini, dezvoltatori, beneficiari) și cu care primarul se poartă ca un judecător, însă în sala comisiei de urbanism.
Mai mult, deși există o prevedere potrivit căreia CTATU semnalează Consiliului Local „disfuncționalități apărute în structura urbană (incompatibilități funcționale, agresarea cadrului natural, alterarea esteticii urbane, a morfologiei spațiale, afectarea patrimoniului construit) și înaintează propuneri de întocmire a unor documentații care să conducă la diminuarea sau înlăturarea disfuncționalităților”, în realitate, CTATU a devenit doar o tribună pentru arhitecți de a-și trece propriile proiecte sau de a obține proiecte importante în oraș.
Arhitecții din CTATU sunt „puși cu botul pe labe” ori de câte ori capul administrației clujene consideră necesar și, dacă nu sunt yesmeni, fie nu le sunt puse proiectele pe ordinea de zi, fie le sunt amânate. Niciunul dintre ei nu s-a pronunțat în ultimii ani privind vreun proiect important al orașului. Preferă neutralitatea sau alianțele între ei, cât să li se aprobe cât mai repede documentațiile.
Mai nou, lucrările comisiei au ajuns să fie confiscate și de un consilier local, Anca Ciubăncan, fostă membră PSD, acum aleasă pe listele AUR, ingineră și artistă, membră și în comisia de urbanism a consilierilor, care a început să îi certe pe arhitecții din Comisie dar și pe proiectanți, deși nu face parte din aceasta, arătând că doar ea le știe pe toate și că jumătate din Consiliul Local e habarnist când votează proiectele de urbanism.
Nu o dată, primarul Boc le-a arătat în ultimii ani, arhitecților cum trebuie să judece proiectele în CTATU – cu respectarea legii, cu asigurarea unui tratamentul egal pentru proiecte, cu menținerea atractivității și calității vieții în Cluj-Napoca sau prin susținerea fără echivoc a proiectelor universităților clujene. Așa de bine i-a instruit, că, în ultima vreme nimeni nu mai scoate capul de la cutie sau se riscă să își dea cu adevărat cu părerea despe proiecte controversate propuse în oraș, mai ales când e prezent primarul Emil Boc.
Ce se schimbă în componența CTATU
Potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a Consiliului Local la ședința din 17 februarie, se propune o nouă componență pentru Comisia de Amenajarea Teritoriului și Urbanism care va activa în Cluj-Napoca pentru a fundamenta avizarea arhitectului-șef al orașului pentru ceea ce se va construi în oraș.
Din noua comisie urmează să facă parte 16 membri, cu tot cu arhitectul-șef al județului, potrivit componenței prezentate în proiectul de hotărâre. „Dintre specialiștii nominalizați de asociațiile profesionale și instituțiile de învățământ superior, o parte au mai activat în CTATU. Având în vedere faptul că limitarea numărului de mandate a membrilor introdusă prin HCL nr.145/28.02.2017 a fost abrogată o dată cu intrarea în vigoare a Regulamentului de organizare și funcționare a CTATU și subcomisiile acestora aprobat prin HCL nr.687/11.10.2024, toți cei nominalizați sunt eligibili”, se arată în proiectul de hotărâre. ”Prin adresele transmise asociațiilor profesionale, arhitectul-șef a solicitat acestora nominalizarea a 7 specialiști pentru a face parte din comisie iar acestea au transmis 10 propuneri”, se mai arată în proiect.
Ordinul Arhitecților din România i-a propus pe arhitecții Dan Domșa (care a activat în comisie în perioada 2021-2025) și pe arhitecta Eleonora Olivia Dulău. Ca supleanți i-a desemnat pe arhitectul Marcel Crișan și pe arhitectul Mihai Matei.
Uniunea Arhitectilor din România, condusă de Mihai Racu, fost membru CTATU și prorector la Facultatea de Arhitectură și Urbanism i-a propus pe arhitecții Marcel Crișan și Adrian Iancu.
Registrul Urbaniștilor din România i-a propus pe arhitecții Vlad Negru, Mihai Burada, Marcel Crișan, Voicu Bozac și Mihaela Vrabete.
Facultatea de Arhitectură și Urbanism l-a desemnat pe arhitectul Șerban Țigănaș, decanul acestei instituții. Comisia de Monumente l-a desemnat pe arhitectul Sorin Scripcariu și a renunțat să o mai propună pe Ligia Subțirică, pensionară, vechiul arhitect-șef al orașului.
Cei care nu au respectat algoritmul au fost cei de la RUR cărora li s-a cerut expre să nominalizeze doar doi specialiști și au prezentat o listă cu 5 specialiștii care și-au arătat disponibilitatea să facă parte din CTATU.
La ultima ședință CTATU, s-a luat în calcul faptul că Consiliul Local va fi cel care urmează să aleagă o componență formată din 13 membri (6 reprezentanți ai Primăriei Cluj-Napoca, cu tot cu arhitectul-șef al orașului și 7 arhitecți desemnați de organizațiile profesionale și instituțiile de învățământ superior). Primarul Emil Boc ar fi menționat că nu poate refuza specialiștii și că decizia aparține Consiliului Local.
Arhitectul-șef al judecțului, Claudiu Salanță, face parte din CTATU, la propunerea arhitectului-șef al municipiului. Tot la propunerea sa mai fac parte din comisie alți 4 șefi din Primărie: Mirela Mărincean de la Trafic, Adina Pop de la contencios-administrativ, Corina Ciuban de la Direcția de Urbanism și Andreea Mureșan de la Serviciul de Strategii Urbane.
Dintre membrii externi nominalizați au mai făcut parte din CTATU arhitecții: Voicu Boza (2017-2025), Crișan Marcel (2017-2025), Dan Domșa (2021-2025), Adrian Iancu (2004-2025), Vlad Negru (2017-2025), Sorin Scripcariu (1996-2004, 2017 – 2025), Șerban Tigănaș 2008-2017).
Comisia de urbanism s-a mai ajustat în 2021
Cluj-Napoca este printre singurele autorități locale din România care ține ședințele de urbanism cu ușile deschise. Din pandemie, ședințele se țin și în format online. Componența Comisiei de Urbanism s-a modificat în februarie 2021 când în Comisie s-au numit patru noi arhitecți și au ieșit o serie de membri. Au venit arhitecții Sorin Scripcariu (atunci președinte la Comisia de Monumente), arhitectul Cristian Urcan, arhitectul Octav Olănescu și arhitectul Dan Domșa. Din CTATU au ieșit atunci Norbert Petrovici de la UBB, Nicolae Burnete de la UTCN, arhitectul Romulus Zamfir sau șefa direcției juridice Alina Rus și directorul tehnic Virgil Poruțiu. În schimb, în comisie au intrat șefa de la strategii Urbane, Andreea Mureșan și șefa serviciului de contencios, Adina Ecaterina Pop. Arhitecții Adrian Iancu, Mihai Racu, Vlad Negru, Voicu Bozac, Ligia Subțirică sau Marcel Crișan, au rămas în continuare membri. La fel și arhitectul județului, Claudiu Salanță. Între timp, arhitecții Mihai Racu, Octav Olănescu sau Cristian Urcan au demisionat din Comisie, aceștia având contracte cu Primăria Cluj-Napoca și au câștigat concursuri de soluții pentru proiecte importante din oraș. După plecarea lor, componența CTATU nu a mai fost revizuită.
Dispare prevederea expresă că membrilor le sunt interzise contractele cu Primăria
În schimb, la finalul anului trecut, în luna octombrie, s-a modificat regulamentul de funcționare al CTATU, cu votul Consiliului Local. S-a scos prevederea din vechiul regulament potrivit căreia membrii nu pot activa în comisie decât timp de două mandate a câte patru ani. Și chestiunea legată de faptul că membrii trebuie să dea o declarație de proprie răspundere că nu vor avea contracte cu Primăria cât timp vor face parte din CTATU a fost scoasă explicit, arătându-se doar că „membrii comisiei au obligația exercitării mandatului cu responsabilitate, competență, eficiență, imparțialitate, corectitudine, conștiinciozitate, cu respectarea conflictelor de interese. Membrii autori de documentații nu participă la deliberările și formularea concluziilor legate de propriile lucrări.”
Modificări la nivelul comisie de urbanism s-au făcut și în 2017 când la Primăria Cluj-Napoca s-a instalat și un nou arhitect șef, prin concurs. Vechea comisie avea mandat pe 4 ani și, potrivit regulamentului, cei care fac parte din comisie nu pot activa în ea mai mult de două mandate. Exista și o clauză pentru evitarea conflictelor de interese prin care cei care fac parte din comisie erau obligați să se angajează printr-o declarație pe proprie răspundere că, pe perioada mandatului în CTATU, nu încheie contracte cu Primăria din Cluj sau că se abțin de la vot în cazul proiectelor proprii.
Detalii:
Vezi și: Cine vor fi cei chemați să păzească legea în urbanismul din Cluj-Napoca
Vin schimbările în Urbanism: arhitect-șef nou, Comisie de Urbanism nouă, PUG „corectat”
(componența noii comisii de urbanism, potrivit proiectului aflat pe ordinea de zi a ședinței din 17 februarie 2027)
(CTATU din februarie 2021)
(CTATU din 2017)