Ramona Strugariu, copreședinta Reper și consilier ales în Cluj-Napoca, numită în fruntea Institutului din Republica Moldova care se ocupă de pregătirea magistraților
ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - feb. 16, 2025 0 274

Ramona Strugariu, copreședinte REPER, a fost numită și consilier local în Cluj-Napoca a fost numită, prin concurs, director al Institutului Național al Justiției din Republica Moldova. Ea a concurat singură după ce Anatolie Munteanu și avocata Natalia Balaban, care însă s-au retras, pe rând, din concurs.
Ramona Strugariu este copreședinta Partidului REPER și a fost eurodeputată în mandatul 2019-2024. Originară din Bârlad, Ramona Strugariu (45 de ani) a fost asistenta fostului europarlamentar Monica Macovei începând cu 2015, după care s-a înscris în politică în 2018 ca membru al partidului PLUS, iar în 2019 a fost aleasă europarlamentar pe listele USR.
Institutul Național al Justiției (INJ) a fost înființat la 9 noiembrie 2007 și este o instituție publică care se ocupă de formarea magistraților din Republica Moldova.
Ramona Strugariu nu este singura din România care a obținut o poziție de conducere în structurile de stat ale Republicii Moldova, potrivit Europa Liberă România, lista co ține mai multe nume:
- Anca Dragu – a fost numită în funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei pe 22 decembrie 2023, pentru un mandat de șapte ani. A fost ministră a Finanțelor, președintă a Senatului și senatoare din partea USR.
- Gabriela Scutea – consultant la Ministerul Justiției și Procuratura Generală din Republica Moldova începând din septembrie 2023. A fost procuror general al României.
- Daniel-Marius Staicu – șeful Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din decembrie 2022. Are un mandat de cinci ani. În România a ocupat funcția similară, la Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor.
- Cosmin Dinescu – este șeful Misiunii UE în Republica Moldova din aprilie 2023. A fost ambasador în Lituania și Croația.
- Octavian Berceanu – consultant la implementarea programului naţional de împădurire din Republica Moldova. În România a fost șef al Gărzii de Mediu.
- Anca Boagiu – fost ministru al Transporturilor și apoi al Integrării Europene în România, ea a devenit consultant la Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale (MIDR) al Republicii Moldova în materie de transport, reţele transeuropene şi dezvoltare regională.
- Cătălin Țacu – director al Inspectoratului de Stat al Muncii din Republica Moldova. A fost angajat al Inspectoratului Teritorial de Muncă Iași.
- Daniel Funeriu – fost ministru al Educației în România și consilier prezidențial. În Moldova este consultant la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Face parte din echipa Înalților Consilieri ai UE în Republica Moldova.
- Alexandru Săndulescu – consultant la Ministerul Economiei și Infrastructurii. A fost director general al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) din România.
- Victor Giosan – este în echipa de consultanți a prim-ministrului și ajută la reforma administrației publice locale.
- Dragoș Ciuparu – expert în administrație publică și în elaborarea de politici publice în România. Participă la coordonarea reformelor la nivelul Guvernului.
- Victor Wili Apreutesei – expert în securitate internă, consultant pe lângă Ministerul Afacerilor Interne de la Chișinău. A fost chestor în Poliția Română.
- Irina Alexe – expertă UE la nivelului Guvernului din Republica Moldova. În România a fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.
- Nicolae Grigore – consilier la Banca Națională a Moldovei. Fost angajat la BNR, este expert în supravegherea prudențială și lupta contra spălării banilor.