Închide

Blocul care ar urma să se racordeze la rețeaua centralizată de încălzire a Primăriei, dezvoltat de firma fostului cameraman al primarului Emil Boc, întors din drum la comisia de urbanism

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - feb. 16, 2025 0 1761

Propunerea făcută de proiectanții de la Endorfina Concep și susținută în fața comisie de urbanism de arhitecta Alida Vișan, soția consilierului Ovidiu Vișan, pentru construirea unui imobil mixt pe o parcelă de peste 2300 de metri pătrați aflată la intersecția străzii Buftea și Scorțarilor nu a reușit să convingă comisia de urbanism a Primăriei să avizeze proiectul. Deși s-a propus racordarea imobilului la rețeaua de termoficare a orașului, inițiativa a fost doar felicitat scurt. În ceea ce privește soluțiile urbanistice, acestea nu au fost văzute ca cele mai bune pentru a nu afecta vecinătățile sau pentru a oferi o relaționare cu intersecția în care se va construi.

Prin proiectul de restructurare (Plan Urbanistic Zonal de restructurare urbană Scorțarilor-Buftea) se propune construirea unui imobil mixt cu parter comercial și locuire la etajele superioare, un bloc cu regim de înălțime de cinci etaje plus unul retras (2S+P+5E+R) care va ocupa  o suprafață de 982 mp din totalul parcelei deținută de beneficiar de 2.345 mp. Dezvoltator este Digger Contractors. Imobilul urmează să fie deservit de 68 de locuri de parcare amplasate în subteran dintre care 49 pentru apartamente, iar restul pentru funcțiuni administrative, comerciale și pentru vizitatori. Dezvoltatorul mai rezervă 347 de metri pătrați din suprafața parcelei pentru lărgirea străzilor Buftea și Scorțarilor. Indicatorii urbanistici propuși sunt: Procent de Ocupare a Terenului (POT) maxim de 60% și un Coeficient de Utilizare a Terenului (CUT) de 2,8. Proiectul a fost felicitat scurt de viceprimarul Dan Tarcea, cel care conducea comisia, după ce proiectanta a anunțat că va fi racordat la sistemul centralizat de încălzire al orașului.

Propunerea urbanistică, însă, nu i-a mulțumit nici pe departe pe specialiștii din comisie. La un moment dat, deoarece proiectanta Alida Vișan, prezenta pompos faptul că a propus vegetație pe balcoanele și fațadele clădirii, întrebată fiind de distanțele și de modul în care rezolvă relația cu vecinătățile, arhitectul-șef al orașului a ținut să îi spuna că „nu suntem atât de papagali precum ne credeți” și că toată lumea vede tuia propusă în balcoane.

Cu privire la proiect, mai mulți specialiști din comisie au făcut observații arătând că locul de joacă propus e mai mult simbolic, ca să iasă procentul cerut de Planul Urbanistic General dar că, în realitate aceste locuri de joacă nu sunt folosite de locatari (arhitectul Dan Domșa), că parterul ar trebui rezolvat altfel (arhitectul Adrian Iancu), că vegetația de pe balcoane și clădire nu va fi întreținută (arhitectul Voicu Bozac). La unison s-a stabilit că proiectul era mai bun dacă îngloba și toată parcela spre strada Buftea. Proiectanta, arhitecta Alida Vișan, a arătat că, deși s-au încercat toate variantele – apartamente la schimb în viitorul imobil, bani – nu s-a reușit achiziția de la proprietari.

Specialiștii din comisie au recomandat oricum să vină cu o altă variantă pentru proiect și în consecință arhitectul-șef nu a mai acordat avizul.

Firma DIGGER CONTRACTORS SRL a fost înființată la finalul anului 2012 în Cluj-Napoca de către fostul cameraman al primarului Emil Boc, Ovidiu Didu Moldovan, întors în același an acasă, după ce primarul și-a încetat mandatul de premier. Asociat în firmă mai este inginerul Liviu Borodi.

Proprietarii Digger Contractors au început să construiască pe strada Brâncuși din Cluj-Napoca, unde Ovidiu Moldovan și Liviu Borodi au declarat, într-o emisine radio, că au ridicat deja trei blocuri. După ce primarul Emil Boc n-a mai fost premier, Ovidiu Moldovan (conoscut ca Didu) n-a mai fost nici el cameraman și a revenit în Cluj-Napoca unde s-a apucat de afaceri imobiliare. Asociatul său, inginerul Liviu Borodi, a spus și el public că, ca dezvoltatori, sunt interesați de zone de restructurare din oraș și că preferă să construiască apartamente semifinisate.

(Liviu Borodi și Ovidiu Moldovan/captura Napoca fm)

Pe 2023, firma a raportat o cifră de afaceri netă de peste 38,7 milioane de lei și un profit de 7,6 milioane de lei realizat cu o medie de 26 de salariați.

Potrivit mediei locale, Digger are mai multe proiecte imobiliare  în Cluj-Napoca – Ansamblul Nicolae Colan 2-4, Ansamblul Calea Turzii 188L, proiect P+8 pe strada Galați, proiect Donath Vest, proiect Sighișoarei, proiect strada Hasdeu, proiect Oașului. Digger are afaceri imobiliare și în comuna Apahida, cu patronul Panemar, Nicolae Chiorean sau a achizionat pentru dezvoltarea unor proiecte un teren chiar de la secretarul comunei, Alexandru David.  Recent, firmei i s-a aprobat un proiect imobiliar cu locuințe pe strada Siretului.

Detalii:

Arhitectul-șef al municipiului cere proiecte care să nu semene a suburbii chineze, preluând metafore ale lui Tișe/La avizare e însă blând și nu taie din apartamente când e vorba de proiectul fostului cameraman al primarului Boc

 

vezi și:

Digger Contractors, firma fostului cameraman a lui Boc, vrea să ridice 5 blocuri cu 120 de apartamente în Apahida, într-o zonă industrială din localitatea Sânnicoară

Cine poate, poate: restructurarea cu bloc „slim fit” în locul unei case. Afacerile imobiliare ale fostului cameraman al primarului Boc prosperă la Cluj

Planșe proiect Buftea-Scorțarilor

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.